Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ανοδική κίνηση στο ΧΑ +1,55% στις 799 μον. με Εθνική +5% - Κρίσιμη η διάσπαση των 800 - 810 μον.

Ανοδική κίνηση στο ΧΑ +1,55% στις 799 μον. με Εθνική +5% - Κρίσιμη η διάσπαση των 800 - 810 μον.
Αισιοδοξία επικρατεί μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αυξάνοντας τις προσδοκίες για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
(upd16) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 799 μονάδες, με στηρίξεις από τις τράπεζες, με την Εθνική +5,04%, Alpha Bank +4,85%.. ενώ θετικά επέδρασαν και τα κέρδη σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με Viohalco +4,72%, Motor Oil +3,29%, Lamda +2,76% ...
Αισιοδοξία επικρατεί με την εξέλιξη της πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού στην χώρα μας ενώ θετικά επιδρά η άρση των περιοριστικών μέτρων με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αυξάνοντας τις προσδοκίες για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
To ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται αυτήν την εβδομάδα, στην πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 21/1 για το 2021, στην ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων για το δ΄τρίμηνο του 2020 κυρίως όσον αφορά τις αμερικανικές τράπεζες και στην αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από την Fitch την Παρασκευή 22/1.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 799 μονάδες, με πρώτη αντίσταση των 800 – 810 μονάδων και πρώτη στήριξη την ζώνη των 780 – 770 μονάδων.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 492 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 500 - 510 μονάδες και πρώτη στήριξη τις 470 μονάδες.
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Εθνική +5,04% και Alpha Bank +4,85% και ακολούθησαν Eurobank +4,17% και Πειραιώς +2,69%.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η Εθνική, καθώς ενώ μέχρι πρότινος οι συνομιλίες μεταξύ της τράπεζας και του αμερικανικού fund CVC για την Εθνική Ασφαλιστική δεν εξελίσσονταν θετικά… τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι γίνεται μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές.
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές, το CVC όχι μόνο επικαιροποίησε την πρόταση του ως προς το τίμημα, το οποίο θυμίζουμε περιλάμβανε αρχικώς 420 εκατ και προκαταβολική προμήθεια 60 εκατ ενώ η Εθνική θα κάλυπτε έκδοση tier 2 ύψους 50 εκατ ευρώ αλλά φαίνεται ότι έχει βελτιωθεί σε κάποιο βαθμό και ότι έκανε πίσω σε κάποιους όρους που είχε θέσει ειδικά ως προς την διαχείριση των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων και τα penalty που ετίθεντο εάν δεν επιτυγχάνονταν οι οικονομικοί στόχοι.

Οι εξελίξεις στις τράπεζες

Η κυβέρνηση θέλει τις τράπεζες έτοιμες έως το τέλος του 2021, με λυμένα τα βασικά τους προβλήματα, θέλει ένα ισορροπημένο τραπεζικό σύστημα ώστε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης να μπορεί να σχεδιάσει την στρατηγική της κυβέρνησης για τα 32 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επιπλέον δεν επιθυμεί αλλαγές, συγχωνεύσεις ή εξαγορές στον τραπεζικό χάρτη και ειδικά μεταξύ των 4 μεγάλων συστημικών τραπεζών της Εθνικής, Alpha, Πειραιώς και Eurobank καθώς  η εποπτεύουσα αρχή η ΕΚΤ και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών αναγνωρίζουν ότι ήδη υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα .
Οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες κατέχουν μερίδια αγοράς 94% όταν οι 4 αντίστοιχες μεγαλύτερες στην Γερμανία κατέχουν μερίδια αγοράς 58%.
Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι τυχόν περαιτέρω συγκέντρωση στις ελληνικές τράπεζες θα δημιουργηθούν σχεδόν μονοπώλια, θα αμφισβητηθεί ο ανταγωνισμός και θα τεθούν θέματα συστημικής ευστάθειας.

Σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων  

Πλησίον στα ιστορικά χαμηλά βρίσκονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αν και εσχάτως παρατηρούνται κάποιες πωλήσεις αλλά σε γενικές γραμμές βρίσκονται πλησίον ιστορικών χαμηλών σε αποδόσεις και ιστορικών υψηλών σε τιμές.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές στο 0,67% - με ιστορικό χαμηλό στις 15/12 στο 0,555% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,58% - με ιστορικό χαμηλό στις 17/12 στο 0,472% - και με το μεταξύ τους spread στις 9 μονάδες βάσης.
Πλησίον στα ιστορικά χαμηλά βρίσκεται και το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 98 μονάδες ή 0,98% με το ιστορικό χαμηλό στις 95 μονάδες βάσης ή 0,95% στις 9 Ιανουαρίου 2021 ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,23% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,35%.
Περί τις 16:30, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με την Εθνική +6,08%, Alpha Bank +5,44%...αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με Viohalco +3,83%, ΔΕΗ +3,22%, Motor Oil +3,37% ...και ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,95% .ο Γενικός Δείκτης στο  +2,06%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,55% στις 799 μονάδες έχοντας υψηλό στις 803,97 μονάδες και χαμηλό 790,52 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 54,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος 27,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 19,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,7 εκατ. ευρώ και όγκου 930 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 750 χιλ. τεμάχια αξίας 449 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,11 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 40 χιλ. τεμάχια αξίας 520 χιλ. ευρώ και  και  ο Τιτάνας 40 χιλ. τεμάχια αξίας 594 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 799 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 800 - 810 μονάδες και ακολουθούν οι 820 – 830 μονάδες και οι 850 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 780 -770 μονάδες, και ακολουθούν οι 750 μονάδες .
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 492 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 500 - 510 μονάδες και ακολουθούν οι 535 -540 μονάδες και οι 550 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 470 μονάδες και ακολουθούν οι 460 και οι 450 μονάδες.

Οι εξελίξεις στον Ελλάκτωρα

Μπαράζ επαφών έχει ξεκινήσει η Invesco των εφοπλιστών Καυμενάκη και Μπάκου με τα αμοιβαία κεφάλαια των τραπεζών που είναι μέτοχοι στον Ελλάκτωρ με ποσοστό περίπου 5%… ενόψει της Γενικής Συνέλευσης στις 27 Ιανουαρίου 2021 της Ελλάκτωρ.
Ήδη έχει υπάρξει συνάντηση με την Εθνική, Eurobank και Alpha bank.
Η Invesco εν τω μεταξύ ανακοίνωσε τις τιμές εξάσκησης της options έναντι της Pemanoaro των αδερφών Καλλιτσάντση ύψους 44,4 εκατ μετοχών για τις οποίες θα καταβάλλει 61 εκατ ευρώ.
Για τα 25,6 εκατ μετοχές θα πληρώσει 1,30 ευρώ ανά μετοχή ή 33,3 εκατ στις 26 Ιανουαρίου 2021 και ακολούθως θα εξασκεί την option για τις υπόλοιπες μετοχές 3,33 εκατ κάθε μήνα στην τιμή των 1,50 ευρώ.

Τι σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα;

Εδώ και καιρό η Εθνική τράπεζα εκπονεί σενάρια για την επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος.
Η διοίκηση της Εθνικής αντιλαμβάνεται ότι περιθώρια για συγχωνεύσεις στο εσωτερικό δεν υπάρχουν.
Η στρατηγική ανάπτυξης στην Ελλάδα μέσω της χορήγησης δανείων είναι οριοθετημένη.
Για το 2021 εκτιμάται ότι θα χορηγηθούν 16-17 δισεκ. νέα δάνεια και δεν θα πρέπει να συγκρίνονται με την ειδική χρονιά που ήταν το 2020 όπου δόθηκαν πολλές κρατικές εγγυήσεις.
Οπότε η αύξηση του ισολογισμού μέσω δανείων θα είναι εκ των πραγμάτων μια σταδιακή διαδικασία.
Στην Εθνική υποστηρίζουν ότι εφόσον πουλήσουν την Ασφαλιστική στο CVC – σενάριο ιδιαίτερα πιθανό – θα απελευθερωθούν από τις ρήτρες και τους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού ή DGComp.
Σημειώνεται ότι ενώ μέχρι πρότινος οι συνομιλίες μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του αμερικανικού fund CVC για την Εθνική Ασφαλιστική δεν εξελίσσονταν θετικά… τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι γίνεται μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές.
Στην περίπτωση αυτή η Εθνική τράπεζα θα επιχειρήσει να προβεί σε κάποια στοχευμένη εξαγορά στο εξωτερικό.
Να σημειωθεί ότι η Εθνική τράπεζα είχε το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο διεθνών δραστηριοτήτων με την τουρκική Finansbank να ηγείται της διεθνοποίησης της Εθνικής στο παρελθόν πριν πολήσει σχεδόν όλες τις δραστηριότητες της.
Η Εθνική τράπεζα μετά την πώληση της Ασφαλιστικής θα εξετάσει την εξαγορά άλλης τράπεζας στο εξωτερικό.
Να σημειωθεί ότι η Eurobank που διατηρεί ισχυρή δραστηριότητα στο εξωτερικό επιτυγχάνει μακράν τα περισσότερα κέρδη, δίνοντας μεγάλη ώθηση στον ισολογισμό της Eurobank.

Η επικαιρότητα

Πληθαίνουν οι ανησυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο πως παρά τους μαζικούς εμβολιασμούς που είναι σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές του πλανήτη - ΗΠΑ, Ευρώπη, Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία, Τουρκία, Ινδονησία -, το 2021 θα είναι μια εξίσου δύσκολη αν όχι χειρότερη χρονιά σε σχέση με το 2020 όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στην Κίνα, όπου η επιδημία είχε σχεδόν εξαλειφθεί τους τελευταίους 8 μήνες, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται νέα έξαρση κρουσμάτων, η οποία και παρά τα αυστηρά lockdown και τα περιοριστικά μέτρα, δείχνει να μην μπορεί ακόμα να ελεγχθεί, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.
Συναγερμός όμως έχει σημάνει και στη Γερμανία, όπου σήμερα 19/1 η καγκελάριος Angela Merkel αναμένεται να ζητήσει από τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων να πάει η χώρα σε «απόλυτο lockdown» σε μια ύστατη προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού, καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν πως τα εμβόλια θα αργήσουν – τουλάχιστον έως τα τέλη του 2021 – να κάνουν το «θαύμα» τους.
Την ίδια στιγμή, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες κατηγορούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Κίνα ότι δεν έδρασαν με την απαιτούμενη ταχύτητα προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά του ιού πριν από έναν χρόνο.
Στην Ελλάδα, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία  σε κυβέρνηση και επιστήμονες για την εξέλιξη της πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς οι εκτιμήσεις για αυξημένα κρούσματα λόγω της εορταστικής περιόδου αλλά και οι ανησυχίες από το άνοιγμα των σχολείων δεν επιβεβαιώθηκαν.
Μάλιστα, αναφέρεται πως παρά το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, η Ελλάδα διατηρεί ένα πολύ χαμηλό ποσοστό (κάτω από 4%) όσον αφορά τα θετικά τεστ, το οποίο και θεωρείται από τα καλύτερα στην Ευρώπη, τη στιγμή που έστω και αργά, αποκλιμακώνεται τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο και η πίεση στο ΕΣΥ.
Αν και αναμένονται και τα επόμενα 24ωρα για την εξαγωγή πιο ασφαλών συμπερασμάτων όσον αφορά τις νέες μολύνσεις, οι ειδικοί παραδέχονται πως η επιδημία είναι υπό έλεγχο στην χώρα και υπό αυτό το πρίσμα, μπαίνει στο τραπέζι το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.
Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν να ανοίξουν από την ερχόμενη εβδομάδα τα γυμνάσια και τα λύκεια ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, κάτι που θα σημάνει και την άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό.
Επιπλέον, πολλοί υποστηρίζουν πως εφόσον τα καλά νούμερα διατηρηθούν και η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίσει να αποκλιμακώνεται, τότε θα μπορούσαμε σε διάστημα τριών εβδομάδων να δούμε ακόμα και άνοιγμα της εστίασης, με εξαίρεση τα μπαρ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 148.925, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.488 θάνατοι.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα 19/1 οι περισσότερες αγορές στην Ασία, λόγω της αισιοδοξίας για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας και των προσδοκιών για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, υπό τη διακυβέρνηση του Joe Biden. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε +1,39%, ο δείκτης  Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,83%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +2,7% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +2,61%

Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οριακές μεταβολές καταγράφονται σήμερα 19/1 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα θετικά νέα από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων και τις προσδοκίες για νέα στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί  σήμερα 19/1 η ομιλία της προτεινόμενης υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας ενώ οι επενδυτές αναμένουν επίσης τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την προσεχή Πέμπτη, την πρώτη για το 2021.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία στο +0,01%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,03%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,01%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,25% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,05%
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,30%, ο S&P 500 στο +0,45%. ο Nasdaq στο +0,70% και το ETF GREC στο +1,42% (25,15 δολ. )

Σημαντικά κέρδη στις τράπεζες με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα - Στο επίκεντρο η Εθνική 

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα και με την Εθνική να ξεχωρίζει.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,0310 ευρώ, με άνοδο +5,04% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8870 ευρώ, με άνοδο +4,85%, με όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,37 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1090 ευρώ, με άνοδο +2,69% με όγκο 2,14 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 922 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,60 ευρώ, με άνοδο +4,17% με όγκο 8,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,7430 ευρώ, με άνοδο +0,41% και με κεφαλαιοποίηση 330  εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2250 ευρώ, με άνοδο +4,41% και όγκο 184 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 104 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,98 ευρώ, με άνοδο +1,01% και κεφαλαιοποίηση 317 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές  

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Viohalco +4,72%, Motor Oil, Lamda, ΕΛΠΕ ...
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΟΛΠ -1,64%, Sarantis -0,99% και  Ελλάκτωρας -0,95%
H Coca Cola έκλεισε στα 26,03 ευρώ, με άνοδο +0,03% και κεφαλαιοποίηση στα 9,64 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,05 ευρώ, με άνοδο +0,23% και αποτίμηση 6 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,3245 ευρώ, με άνοδο +2,45%  και αποτίμηση 1,7 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,54 ευρώ, με άνοδο +0,20% και κεφαλαιοποίηση 589 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,03 ευρώ, με άνοδο +0,27% και αποτίμηση 3,77 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,90 ευρώ, με άνοδο +1,92% και κεφαλαιοποίηση 1,23 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,64 ευρώ, με άνοδο +2,55% και κεφαλαιοποίηση 1,72 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,17 ευρώ, με άνοδο +3,29% και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 12,47 ευρώ, με άνοδο +1,38% και κεφαλαιοποίηση 1,78 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,31 ευρώ, με άνοδο +1,22% και κεφαλαιοποίηση 1,81 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,83 ευρώ, με πτώση -0,58% και κεφαλαιοποίηση 727 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,9650 ευρώ, με άνοδο +0,76% και κεφαλαιοποίηση 206 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0357 ευρώ, με άνοδο +1,42% και κεφαλαιοποίηση 34 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά  των ομολόγων με το 10ετές 0,67%
 
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 19/1 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην Ιταλική αγορά ομολόγων
Οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ  ενώ μέχρι  τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 15 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,67% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,58%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,67% με το αμερικανικό 10ετές 1,11% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 9 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 66 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,38 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,17% με απόδοση αγοράς -0,15% και απόδοση πώλησης -0,18%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση -0,14%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,75 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 στο -0,12%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,97 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,01% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 109,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,13%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,25%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,70 μονάδες βάσης και απόδοση 0,37% με απόδοση αγοράς 0,39% και απόδοση πώλησης 0,35%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 127,47 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,48% και απόδοση πώλησης 0,45%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,66% με απόδοση αγοράς 0,67% και απόδοση πώλησης 0,65%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,555%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 136,69 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 113,86 μονάδες βάσης και 0,83% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 145,76 μονάδες βάσης και απόδοση 0,93%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 159,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,04%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 120 μονάδες βάσης από 121 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 98 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,98% ή 98 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία 0,58%   

Σταθεροποίηση καταγράφεται  σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns.
Οι αποδόσεις βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 19 Ιανουαρίου 2020 στο 0,58%  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/1/2020 στο -0,52% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,22% με το ιστορικό χαμηλό -0,35% σημειώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2021.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,01% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,054% που  σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,07% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,016% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,58% και με ιστορικό χαμηλό 0,472% στις 17 Δεκεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,20%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,092%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης