Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι προσδοκίες για το πακέτο Biden στηρίζουν τις αγορές - Ο DAX +0,4%, τα futures της Wall +0,2%

Οι προσδοκίες για το πακέτο Biden στηρίζουν τις αγορές - Ο DAX +0,4%, τα futures της Wall +0,2%
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Σχετικά Άρθρα

Οι προσδοκίες για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας υπό τη διακυβέρνηση του Joe Biden, ύψους 1,9 τρισ. δολ. στηρίζουν τις διεθνείς αγορές.
Μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσουν αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, οι αγορές της Ευρώπης καταγράφουν ήπια άνοδο.
Η ατζέντα της ημέρας είναι πλούσια, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα αποτελέσματα Intel και IΒΜ, καθώς και στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ ενισχύεται 0,4% στις 13.971 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,2% στις 6.752 μονάδες.
Στις 5.638 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με άνοδο 0,2%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται οριακά 0,2% στις 22.691 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει άνοδο 0,3% στις 8.231 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν άνοδο 0,2% μετά τα υψηλά της Τετάρτης.
Ο VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 21,38 μονάδες.
Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη τη χαλαρή της πολιτική σήμερα, αλλά να κρατήσει και την πόρτα ανοικτή για περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας καθώς η εξάπλωση του δεύτερου κύματος της COVID-19 επιδεινώνει τις ήδη αδύναμες προοπτικές.

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Καμία αλλαγή στη νομισματική πολιτική

Αμετάβλητα, όπως και αναμενόταν, διατηρήθηκαν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κατόπιν της σημερινής, 21 Ιανουαρίου 2021, συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης διατήρησε στο 0% το βασικό επιτόκιο, στο -0,50% το επιτόκιο καταθέσεων και στο 0,25% το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης.
Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ δεσμεύτηκε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Σταθερό το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό το συνολικό ποσό του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme - PEPP) στα 1,850 δισ. ευρώ, μέχρι τουλάχιστον το τέλος Μαρτίου του 2022.
Σε κάθε περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου κρίνει ότι η κρίση του κωρονοϊού έχει λήξει.
Οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP θα διενεργούνται με σκοπό τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης στη διάρκεια της πανδημίας.
Εάν μπορούν να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης με ροές αγορών στοιχείων ενεργητικού που δεν οδηγούν σε εξάντληση του συνολικού ποσού του προγράμματος PEPP στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των καθαρών αγορών του, το ποσό αυτό δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί στο ακέραιο.
Ομοίως, το συνολικό ποσό μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να αναπροσαρμοστεί με σκοπό τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης οι οποίες θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση της αρνητικής διαταραχής που ασκεί η πανδημία στην πορεία του πληθωρισμού.

Θετικό κλίμα στην Ασία

Θετικό κλίμα επικράτησε και στις αγορές της Ασίας, με όχημα τις προσδοκίες για το «πακέτο Biden.
O δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο 0,82% στις 28.756,86 μονάδες. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από την 3η Αυγούστου 1990.
O ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 0,60% στις 1.860,64 μονάδες.
Ο Asia Dow ενισχυόταν 1% στις 4.085 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρούσε 0,1% στις 29.927 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite καταγράφει άνοδο 1% στις 3.621 μονάδες.
Ο Sensex ενισχυόταν 0,2% στις 49.868 μονάδες.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Η τιμή του αργού πετρελαίου διαπραγματεύεται στα 53 δολ. το βαρέλι με πτώση 0,5%, ενώ η τιμή του Brent καταγράφει απώλειες 0,8% στα 55,6 δολ. το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης