Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Putin περιμένει στη… γωνία τον Biden – Ειδικοί στη Ρωσία οι νέοι επικεφαλής των NSA και CIA

Ο Putin περιμένει στη… γωνία τον Biden – Ειδικοί στη Ρωσία οι νέοι επικεφαλής των NSA και CIA

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου

Με την αποχώρηση του Donald Trump από τον Λευκό Οίκο, οι παρατηρητές της Ρωσίας μπορούν να αναπνέουν με ανακούφιση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας λύθηκαν, αναφέρει ανάλυση του CNN.

Από τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin χαρακτήρισε τον Trump πρωτοπόρο για την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών το 2016, ήταν σχεδόν αδύνατο να κοιτάξει κανείς τη Μόσχα μέσω οτιδήποτε άλλο εκτός από το φακό της πολιτικής και των σκανδάλων της Ουάσιγκτον.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Πρόεδρος Joe Biden μπορεί να κάνει τη Ρωσία να βαρεθεί ξανά;
Όχι, αναφέρει το CNN, υπενθυμίζοντας ότι οι διοικήσεις μπορεί να έρχονται και να φεύγουν, αλλά η γεωπολιτική πρόκληση για τις ΗΠΑ από τον ηγέτη του Κρεμλίνου, φαίνεται, ότι παραμένει σταθερή.

Το προφανές

Αδιαμφισβήτητα, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα επακόλουθα μιας μαζικής παραβίασης στον κυβερνοχώρο που κατηγορείται η Μόσχα.
Οι δυτικές κυβερνήσεις απαιτούν απαντήσεις από το Κρεμλίνο σχετικά με τη δηλητηρίαση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexey Navalny.
Και οι ΗΠΑ αύξησαν σταθερά τις κυρώσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παρέμβαση της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Οι πρώτες κινήσεις Biden

Ως μία από τις πρώτες του κινήσεις, ο Biden διέταξε μια εκτεταμένη αναθεώρηση πληροφοριών σχετικά με την ύποπτη ρωσική παρέμβαση, από τις φερόμενες ως δωρεές στα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν έως την παρέμβαση στις εκλογές του 2020.
Η διευθύντρια της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας (NSA) του Biden, Avril Haines, θα ηγηθεί της προσπάθειας και ο νέος διευθυντής της CIA, ο βετεράνος διπλωμάτης William Burns, είναι επίσης ειδικός της Ρωσίας.

Αλλαγής

Αλλά η Ρωσία - μια χώρα με πυρηνικό οπλοστάσιο που ανταγωνίζεται εκείνο των ΗΠΑ - δεν μπορεί απλώς να τοποθετηθεί στο πλαίσιο των υπολοίπων.
Οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν γενικά ότι η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στην αντιμετώπιση μεγάλων παγκόσμιων κρίσεων, από τον περιορισμό των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν έως τον πρόσφατο τερματισμό του σύντομου, αιματηρού πολέμου μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.
Και αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Biden πρέπει να αντιμετωπίσει τον Putin σε μια σειρά θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, ιδίως στην προτεινόμενη επιστροφή του Ιράν στην πυρηνική συμφωνία το 2015.
Η Ρωσία είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία, την οποία εγκατέλειψε ο Trump το 2018.
Ακόμα και μερικοί από τους πιο ειλικρινείς επικριτές των ΗΠΑ για τον Putin - όπως ο Michael McFaul, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία - αναγνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει επιλεκτικά να εμπλέξουν τη Ρωσία σε πιεστικά παγκόσμια ζητήματα, όπως η πανδημική αντίδραση και η κλιματική αλλαγή.

Ρόδινο μέλλον;

Ουδείς όμως περιμένει να περιγραφεί η πολιτική του Biden ως "επαναφορά", όσον αφορά την πολιτική της Ρωσίας.
Το 2009, η τότε υπουργός Εξωτερικών Hillary Clinton έδωσε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov ένα "κουμπί επαναφοράς" ως μέρος μιας προσπάθειας επανεκκίνησης των σχέσεων με τη Ρωσία.
Αλλά τότε τα πράγματα πήγαν από το κακό στο χειρότερο.
Αφού οι ρωσικές κοινοβουλευτικές εκλογές το 2011 αμαυρώθηκαν από ισχυρισμούς για εκτεταμένη απάτη, ο Putin κατηγόρησε την Clinton για την προώθηση «ξένης παρέμβασης» στη Ρωσία καθώς oi διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους.

Η περίπτωση της Κριμαίας

Το 2014, η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας και υποστήριξε μια αυτονομιστική σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, αυξάνοντας περαιτέρω την αντιπαράθεση με τη Δύση.
Και τότε υπήρξε η "παράσταση" του Trump σε μια συνάντηση κορυφής του 2018 με τον Putin στο Ελσίνκι, όπου ο τότε αμερικανός πρόεδρος συντάχθηκε με τον ηγέτη του Κρεμλίνου, λέγοντας ότι δεν "έβλεπε κανένα λόγο γιατί" η Ρωσία να είναι υπεύθυνη για παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Επανεξέταση πολιτικής

Ακόμα, φαίνεται να υπάρχει μια αποτρεπτική συναίνεση στην Ουάσινγκτον ότι η τρέχουσα συνεργασία με τη Ρωσία δεν λειτουργεί.
Τον Αύγουστο, μια ομάδα αξιωματούχων εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ υπέγραψε μια ανοιχτή επιστολή ζητώντας «επανεξέταση» της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας.
Η πρώην σύμβουλος του Trump, Fiona Hill ανέφερε ότι "δεν έχει νόημα για δύο χώρες με δύναμη να καταστρέφουν η μια την άλλη και, σε 30 λεπτά, να τερματίζουν τον πολιτισμό και να μην διαθέτουν πλήρως λειτουργικές διπλωματικές σχέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης