Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού – Αλλαγές σε ΙΧ, ταξί - Σε ποιους θα χορηγείται κολχικίνη

Συναγερμός για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού – Αλλαγές σε ΙΧ, ταξί - Σε ποιους θα χορηγείται κολχικίνη
Δεν θα μπει κόφτης στα μηνύματα προς το 13033 - Προς άνοιγμα τα σχολεία την 1η Φεβρουαρίου
Σχετικά Άρθρα

(upd8) Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα της χώρας αφενός για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα αφετέρου για τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μια και τα εμπορικά καταστήματα ήταν ανοιχτά.
Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών φορούσε μάσκες, οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για αυτήν την κοσμοσυρροή, δεδομένου ότι και στην Ελλάδα έχει κάνει την εμφάνιση της η βρετανική μετάλλαξη του ιού που θεωρείται εξαιρετικά μεταδοτική.
Σε αυτό το πλαίσιο οι επιστήμονες εξακολουθούν να επισημαίνουν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τον συνωστισμό, προειδοποιώντας πως όλα κρέμονται σε μια κλωστή και πως κάθε άλλο παρά δύσκολο είναι να υπάρξει ένα νέο, τρίτο κύμα της επιδημίας που μπορεί να ανατρέψει την έως σήμερα θετική εικόνα που καταγράφει η χώρα όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας και να οδηγήσει σε ένα νέο, τρίτο και καταστροφικό lockdown.
Μέχρι στιγμής πάντως η πορεία της επιδημίας αποτιμάται ιδιαίτερα θετικά, μια και εξακολουθούν να αποκλιμακώνονται τα κρούσματα, με τους ειδικούς ωστόσο να αναμένουν με αγωνία αυτήν την εβδομάδα προκειμένου να διαπιστώσουν ποια ήταν η επίδραση του ανοίγματος του λιανεμπορίου στην επιδημία.
Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει ληφθεί η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου και ενώ υπάρχουν αιτήματα για το άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπως είναι τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, τα χιονοδρομικά κέντρα, κοκ.
Πάντως από σήμερα Δευτέρα 25/1 αλλαγές ισχύουν στον αριθμό των ατόμων που θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε ταξί και ΙΧ.

Ταραντίλης: Σε πολύ καλύτερη κατάσταση η Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη

Η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού υποστήριξε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Ταραντίλης.
«Η χώρα μας - σύμφωνα με τους τελευταίους εβδομαδιαίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) - εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Ενώ σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη είναι στο «κόκκινο», η Ελλάδα είναι στο «πορτοκαλί» και σχεδόν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με «πράσινες» περιοχές.
Μείζον ζήτημα προβληματισμού τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο αποτελούν οι μεταλλάξεις του ιού.
Στη χώρα μας εφαρμόζεται - από τις πρώτες μέρες που εμφανίστηκαν τα νέα στελέχη του ιού - αυστηρό σύστημα ελέγχου της εισόδου από το εξωτερικό με επταήμερη καραντίνα» είπε ο κ.Ταραντίλης, αναφέροντας πως «το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ECDC προχωρά στη δημιουργία ενός Δικτύου για την ενίσχυση της επαγρύπνησης, της επιτήρησης και της διάγνωσης νέων στελεχών, σε όλη την Ελλάδα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι εξελίσσεται ικανοποιητικό το πρόγραμμα εμβολιασμών, επισημαίνοντας ότι από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 160.000 εμβολιασμοί.

Πιερρακάκης: Δεν θα μπει κόφτης στα SMS στο 13033 – Εξετάζουμε όμως το χρονόμετρο

Διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να μπει «κόφτης» στα μηνύματα που μπορεί να στέλνει κανείς στο 13033 αλλά ότι εξετάζονται άλλα μέτρα, όπως ένα είδους «χρονόμετρο» παρείχε ο υπ.Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερακκάκης αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο λόγω του ότι λειτουργούσαν τα καταστήματα.
Ο κ.Πιερακκάκης είπε ότι θα υπάρξει μια εφαρμογή, η οποία θα χρονομετρά τις ώρες που οι καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους, μέσα από την πλατφόρμα του e-katanaloti.
Παράλληλα, διέψευσε τα σενάρια περί «κόφτη» στα SMS προς τον πενταψήφιο αριθμό 13033, τονίζοντας πάντως ότι την πρώτη εβδομάδα του «ανοίγματος» του λιανεμπορίου, η αύξηση των SMS ήταν λελογισμένη, κλείνοντας στο +13%.
«Υπάρχει και μια υποκατάσταση στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, οι οποίοι πλέον χρησιμοποιούν φόρμες, άρα στην πραγματικότητα το ποσοστό κίνησης είναι λίγο μεγαλύτερο, όμως στον αριθμό των SMS είμαστε μόνο +13%, κατά μέσο όρο δηλαδή περίπου 4.000.000 την ημέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.


Σύψας: Εξαιρετικά επικίνδυνο να μείνει ανοιχτή η αγορά με αυτές τις εικόνες συνωστισμού

Τη θέση πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά εφόσον συνεχιστούν οι εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στις περισσότερες πόλεις της χώρας διατύπωσε ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Σύψας είπε πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση της κινητικότητας, επισημαίνοντας πως η επιδημία είναι ακόμα άσχημη.
«Η επιδημία είναι ακόμα άσχημη, ενώ έχει έρθει και η μετάλλαξη η οποία μεταδίδεται ταχύτατα.
Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες» είπε ο κ. Σύψας, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση εισήγηση από την επιτροπή λοιμοξιολόγων για κλείσιμο της αγοράς.
Όπως είπε, η αύξηση της κινητικότητας θα φέρει και άμεση αύξηση των κρουσμάτων, ενώ μιλώντας για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων δήλωσε πως τα σχολεία θα ανοίξουν μόνο αν έχουμε σταθερή τάση στα κρούσματα.
Ο κ. Σύψας υπογράμμισε επίσης πως το πιο λογικό είναι να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου και ότι είναι υψηλού κινδύνου το άνοιγμα αυτό γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.
Αναφορικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού ο κ. Σύψας δήλωσε πως αυτές σχετίζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα και ενδεχομένως με αυξημένη θνησιμότητα, ενώ προς το παρόν φαίνεται να μην επηρεάζεται από το εμβόλιο.

Γώγος: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις κορωνοϊού, αλλάζουν τα δεδομένα

Την ανησυχία του για τον εντοπισμό του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας Χ. Γώγος, επισημαίνοντας ότι αλλάζουν τα δεδομένα κυρίως ως προς την επιτήρηση του ιού.
«Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση αυτών που έρχονται από το εξωτερικό και ιχνηλάτηση για τη διασπορά τους.
Είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία.
Αυτή τη στιγμή κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος.

Τι ανησυχεί περισσότερο

«Εκτός από τη μετάλλαξη που προέρχεται από τη Βρετανία, έχουν εντοπιστεί δύο ακόμα από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, οι οποίες φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτικές.
Αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι αφενός ότι μπορεί να υπάρχει αδυναμία ελέγχου των αντισωμάτων που υπάρχουν ήδη από το προηγούμενο στέλεχος, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος που είχε νοσήσει, μπορεί να επαναμολυνθεί και αφετέρου τίθεται και θέμα θεραπείας και με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία στρέφονται προς συγκεκριμένο στέλεχος» είπε ο κ. Γώγος.

Αναγκαίοι μαζικοί εμβολιασμοί

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ο κ.Γώγος τόνισε ότι «το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει τη βρετανική μετάλλαξη και κατά πάσα πιθανότητα και τις άλλες δύο μεταλλάξεις».
«Το πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον είναι να δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη.
Έτσι, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μαζικούς, γρήγορους εμβολιασμούς για να προλάβουμε τις εξελίξεις» ανέφερε ο κ.Γώγος, τονίζοντας ότι οι εταιρείες μπορούν μέσα σε δύο μήνες να παράγουν εμβόλια καινούριας στόχευσης πολύ πιο εύκολα.

Θα περάσουμε και το καλοκαίρι με μέτρα

Ο κ.Γώγος είπε ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας θα τα έχουμε για μεγάλο διάστημα ακόμα, υποστηρίζοντας ότι «θα περάσουμε και το καλοκαίρι με τέτοια μέτρα».
«Όμως δε θα έχουμε lockdown και περιοριστικά μέτρα που θα επηρεάζουν την καθημερινότητά μας» είπε ο κ.Γώγος, ο οποίος ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο να τεθεί η χώρα εκ νέου σε lockdown, επισήμανε ότι «πάντα υπάρχει ενδεχόμενο να ξανακλείσουμε αλλά αν προσέξουμε τώρα και τηρούμε τα μέτρα, θα πάμε καλύτερα».
«Όπως βλέπετε, παρά το γεγονός ότι βλέπουμε αυτές τις εικόνες, η ροή των κρουσμάτων είναι χαμηλή» είπε ο κ.Γώγος.

Τι ισχύει από σήμερα 25/1 σε ταξί, ΙΧ

Αλλαγές ισχύουν από τις 06:00 σήμερα Δευτέρα 25/1 όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που μετακινούνται με ΙΧ και ταξί.
Συγκεκριμένα, επιτρέπονται πλέον έως δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης), σε επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) οχήματα καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα με οδηγό.
Σύμφωνα με το υπ.Υποδομών, η υπέρβαση του ορίου των επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο σε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
Από σήμερα, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται μέχρι τρία άτομα πλέον του οδηγού να επιβαίνουν στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα.
Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.
Υπενθυμίζεται πως εξακολουθεί να ισχύει ότι μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου.

Τι προβλέπεται για τις μάσκες στα οχήματα

Σημειώνεται ότι στο ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτης/πελάτες.
Η μάσκα στο IX αυτοκίνητο δεν είναι υποχρεωτική όταν οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού (π.χ. σύζυγοι ή γονείς με παιδιά) ή όταν ο οδηγός είναι ο μόνος επιβάτης του αυτοκινήτου.
Υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας και στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες.
Σε ό,τι αφορά τις μοτοσικλέτες, υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική.

32 τα κρούσματα του μεταλλαγμένου Covid

Στα 32 αυξήθηκαν τα κρούσματα του μεταλλαγμένου Covid -19 στην Ελλάδα, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) κατά την εβδομάδα 17-23 Ιανουαρίου 2021 ολοκλήρωσε τη γονιδιωματική ανάλυση 235 δειγμάτων.
Εξ αυτών, τα 172 δείγματα αφορούν αναδρομικό έλεγχο της περιόδου από 11/11/2020 έως και 31/12/2020 ενώ 63 δείγματα αφορούν την περίοδο από 11/01/2021 έως και 18/01/2021.
Το σύνολο των 172 δειγμάτων που ελέγχθηκαν αναδρομικά προέρχονται από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ.
Από τον έλεγχο αναδείχθηκε ένα δείγμα θετικό για το νέο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2 (μετάλλαξη Μ. Βρετανίας), με ημερομηνία διάγνωσης με μοριακό τεστ PCR στις 23/12/2020.
Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 63 πρόσφατων δειγμάτων (11/1/21-18/1/21), εκ των οποίων 3 δείγματα προέρχονται από Πύλες Εισόδου, 4 δείγματα αφορούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος με το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7, 12 δείγματα προέρχονται από την ΥΠΕ Κρήτης και 44 δείγματα από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ.
Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 32 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2.

Συγκεκριμένα:

3 δείγματα από τις Πύλες Εισόδου.
4 δείγματα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β.1.1.7 κρούσματος.
8 δείγματα προερχόμενα από τη ΥΠΕ Κρήτη.
17 δείγματα από την Αθήνα.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων με το συγκεκριμένο στέλεχος.
Το Δικτύο Γονιδιωματικής Επιτήρησης θα συνεχίσει την εργαστηριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 με ακόμα εντονότερο ρυθμό τις επόμενες εβδομάδες.

Ελπίδες από την κολχικίνη - Σε ποιούς και πότε θα χορηγείται

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις για τη χορήγηση της κολχικίνης, ένα γνωστού και φθηνού καρδιολογικού φαρμάκου, στο πρωτόκολλο θεραπειών από του στόματος σε ασθενείς με Covid-19, μετά τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα.
Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, εφόσον υπάρχει θετικό μοριακό τεστ του ασθενή με κορωνοϊό.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αποφάσισε να εντάξει την κολχικίνη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της Covid-19, αφού αξιολόγησε λεπτομερώς και επισταμένα τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν.
Όπως αναφέρει σε σημείωμα του το υπουργείο Υγείας για την κολχικίνη, πρόκειται για ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.
Στην απόφαση αυτή συνετέλεσαν τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19, η οποία ανακοινώθηκε στις 23/1  και υποδεικνύει σημαντικό όφελος, καθώς παρατηρήθηκε μείωση κατά 44% της θνητότητας, 25% της νοσηλείας και 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, με τη μελέτη GRECO-19, ήταν πρωτοπόρα στη μελέτη της δράσης της κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19.

Σε ποιους θα χορηγείται

Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.
Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, καθώς και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.
Η χορήγηση της κολχικίνης θα γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση.
Κατά τη λήψη του εν λόγω φαρμάκου, απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε το βράδυ του Σαββάτου 23/1, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής Π. Γαργαλιάνος, να συμπεριληφθεί το φάρμακο κολχικίνη για χρήση σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου.
Η χορήγηση θα γίνεται μετά από συνταγή γιατρού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με θετικό στον κορωνοϊό μοριακό τεστ, με ή χωρίς υποκείμενο νόσημα.
Στα υποκείμενα νοσήματα συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.
Η χορήγηση της κολχικίνης, με τη μορφή χαπιού θα γίνεται όταν το αποφασίζει ο θεράποντας γιατρός και εκτιμάται ότι θα χορηγείται στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το θετικό μοριακό τεστ.

ΕΟΦ για κολχικίνη

Μόνο σε ιατρική συνταγή, φυλασσόμενη επί διετία, θα χορηγείται η κολχικίνη σε ασθενείς της νόσου covid-19, όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Ειδικότερα, ο ΕΟΦ, σχετικά με τον τρόπο διάθεση του φαρμάκου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας στην οποία αποφασίστηκε να ενταχθεί στο θεραπευτικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης της νόσου covid-19 η από του στόματος χορηγούμενη κολχικίνη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης καναδικής μελέτης στην οποία υποδεικνύεται σημαντικό θεραπευτικό όφελος για τους ασθενείς, συνεδρίασε το ΕΣΕ φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης και αποφάσισε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, την αλλαγή του τρόπου διάθεσης σε: «χορηγούμενο μόνο με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».

Επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων από 1 Φεβρουαρίου - Κλειστά στις «κόκκινες» περιοχές

Στις τάξεις τους για δια ζώσης μαθήματα επιστρέφουν από την Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων.
Μόνη εξαίρεση οι κόκκινες περιοχές στις οποίες θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια και οι μαθητές Λυκείου θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση.
Δημιουργήθηκε και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα:

  • Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, τα Λύκεια θα λειτουργούν για την ώρα εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.
  • Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Τα μέτρα πρόληψης σε Γυμνάσια και Λύκεια

  • υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
  • σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • χρήση αντισηπτικών,
  • σχολαστικοί καθαρισμοί,
  • τακτικοί αερισμοί των χώρων,
  • ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
  • σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
  • επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.

Τέλος, με βάση τις ανάγκες που έχουν προκύψει στη φοιτητική κοινότητα, φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.

Παρατείνονται για μια εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα - Πότε ανοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ

Αλλαγές σε κάποια από τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα, αλλά και παράτασή τους για ακόμα μία εβδομάδα.
Συγκεκριμένα:

  • Τα υφιστάμενα μέτρα παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα. Δηλαδή και για την επόμενη εβδομάδα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, εξακολουθούν να ισχύουν τα SMS και οι έντυπες δηλώσεις και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που έχουν προβλεφθεί. Επίσης, η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Παράταση της απαγόρευσης του κυνηγιού και του ψαρέματος. Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης όπου στο πλαίσιο της πρόληψης της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου μόνο σε αυτές τις τρεις περιφερειακές ενότητες. Στην περίπτωση αυτή το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της περιφερειακής ενότητας και μόνο και έως τέσσερα άτομα - δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για μία τριετία.

Το θέμα του κυνηγιού και του ψαρέματος θα συζητηθεί και την επόμενη Παρασκευή,  ενώ θα ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα των αθλητικών δραστηριοτήτων.
Παράλληλα,  αλλάζει ο αριθμός των επιβαινόντων στα ταξί, καθώς επιτρέπονται 2 επιβαίνοντες πλέον πλην του οδηγού.
Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους να πάνε εντός 72 ωρών να αδειάσουν, ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες εφόσον το επιθυμούν, με απαραίτητο αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το TAXISNET).
Επιτρέπεται, επίσης, σε ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια κρουαζιερόπλοια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας για εργασίες επισκευών και συντήρησης.
Επίσης, από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ (όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play) υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.


Στους 5.646 οι νεκροί

Στους 5.646 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στην τελευταία ενημέρωση (24/1) ακόμη 334 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και 24 νέους θανάτους.
Συνολικά, τα θύματα της νόσου στη χώρα ανέρχονται σε 5.646.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 24 Ιανουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 334, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 151.980, εκ των οποίων 52.1% είναι άνδρες.
Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.837 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46.929 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 288 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.
Οι 204 (70.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες.
To 85.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επίσης, 1.068 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 24 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.646 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.330 (59.0%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
oedy1.JPG

eody2.JPG

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

ed3.JPG

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

ed4.JPG

ed5.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης