Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Γώγος: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις κορωνοϊού, αλλάζουν τα δεδομένα

Γώγος: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις κορωνοϊού, αλλάζουν τα δεδομένα
Αναγκαίο να προχωρήσουμε γρήγορα σε μαζικούς εμβολιασμούς είπε ο κ.Γώγος
Σχετικά Άρθρα

Την ανησυχία του για τον εντοπισμό του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας Χ. Γώγος, επισημαίνοντας ότι αλλάζουν τα δεδομένα κυρίως ως προς την επιτήρηση του ιού.
«Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση αυτών που έρχονται από το εξωτερικό και ιχνηλάτηση για τη διασπορά τους.
Είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία.
Αυτή τη στιγμή κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος.

Τι ανησυχεί περισσότερο

«Εκτός από τη μετάλλαξη που προέρχεται από τη Βρετανία, έχουν εντοπιστεί δύο ακόμα από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, οι οποίες φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτικές.
Αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι αφενός ότι μπορεί να υπάρχει αδυναμία ελέγχου των αντισωμάτων που υπάρχουν ήδη από το προηγούμενο στέλεχος, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος που είχε νοσήσει, μπορεί να επαναμολυνθεί και αφετέρου τίθεται και θέμα θεραπείας και με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία στρέφονται προς συγκεκριμένο στέλεχος» είπε ο κ. Γώγος.

Αναγκαίοι μαζικοί εμβολιασμοί

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ο κ.Γώγος τόνισε ότι «το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει τη βρετανική μετάλλαξη και κατά πάσα πιθανότητα και τις άλλες δύο μεταλλάξεις».
«Το πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον είναι να δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη.
Έτσι, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μαζικούς, γρήγορους εμβολιασμούς για να προλάβουμε τις εξελίξεις» ανέφερε ο κ.Γώγος, τονίζοντας ότι οι εταιρείες μπορούν μέσα σε δύο μήνες να παράγουν εμβόλια καινούριας στόχευσης πολύ πιο εύκολα.

Θα περάσουμε και το καλοκαίρι με μέτρα

Ο κ.Γώγος είπε ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας θα τα έχουμε για μεγάλο διάστημα ακόμα, υποστηρίζοντας ότι «θα περάσουμε και το καλοκαίρι με τέτοια μέτρα».
«Όμως δε θα έχουμε lockdown και περιοριστικά μέτρα που θα επηρεάζουν την καθημερινότητά μας» είπε ο κ.Γώγος, ο οποίος ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο να τεθεί η χώρα εκ νέου σε lockdown, επισήμανε ότι «πάντα υπάρχει ενδεχόμενο να ξανακλείσουμε αλλά αν προσέξουμε τώρα και τηρούμε τα μέτρα, θα πάμε καλύτερα».
«Όπως βλέπετε, παρά το γεγονός ότι βλέπουμε αυτές τις εικόνες, η ροή των κρουσμάτων είναι χαμηλή» είπε ο κ.Γώγος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης