Διεθνή

Κορωνοϊός: Και η Αυστρία πέταξε τις υφασμάτινες μάσκες

Κορωνοϊός: Και η Αυστρία πέταξε τις υφασμάτινες μάσκες
Τα σχολεία, τα μουσεία, οι αίθουσες αθλητισμού, οι κινηματογράφοι και τα καταστήματα που δεν πωλούν ήδη πρώτης ανάγκης παραμένουν κλειστά και οι κάτοικοι καλούνται να περιορίσουν στο μέγιστο τις επαφές στην Αυστρία 
Σχετικά Άρθρα
Τις υφασμάτινες μάσκες τους με μάσκες προστασίας προσώπου FFP2 αντικατέστησαν πλέον και οι Αυστριακοί, καθώς οι Αρχές τις κατέστησαν υποχρεωτικές για τους άνω των 14 ετών στις μεταφορές, τα καταστήματα, τους χώρους παροχής υπηρεσιών και τα ιατρεία.

Γιατί επιλέχτηκαν οι συγκεκριμένες μάσκες;

Οι πολίτες πρέπει πλέον να φορούν αυτές τις μάσκες, που μπλοκάρουν το 94% των πιο λεπτών σωματιδίων (γύρω στο 0,6 μικρόμετρο), στα λεωφορεία, τα τραμ, τα τρένα και το μετρό. Το μέτρο εφαρμόζεται επίσης στα σούπερ-μάρκετ και στους χώρους παροχής υπηρεσιών, όπως στα πάρκινγκ και στους επαγγελματίες της υγείας.
Οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι σε αποθήκες, καθώς και τα στελέχη των δημόσιων υπηρεσιών, που έρχονται σε επαφή με τον πληθυσμό, πρέπει επίσης συμμορφωθούν με το νέο μέτρο στους χώρους εργασίας τους, εφόσον δεν μπορούν να τηρήσουν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους.
Εξαιρούνται οι έγκυες και τα πρόσωπα που έχουν ιατρικούς λόγους, όπως και όσοι δέχονται να υποβάλλονται σε τακτικά τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού.
Παρά το τρίτο lockdown, που τέθηκε σε ισχύ μετά τα Χριστούγεννα και έχει παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των μολύνσεων δεν μειώνεται σ’ αυτή τη χώρα των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων.
Τα νέα κρούσματα σ’ ένα 24ωρο βρίσκονται γύρω στα 130 ανά 100.000 κατοίκους.
Η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να μην υπερβαίνουν τα 50.
Τα σχολεία, τα μουσεία, οι αίθουσες αθλητισμού, οι κινηματογράφοι και τα καταστήματα που δεν πωλούν ήδη πρώτης ανάγκης παραμένουν κλειστά και οι κάτοικοι καλούνται να περιορίσουν στο μέγιστο τις επαφές.

Γαλλία - Κορωνοϊός: Τάσσεται κατά της υφασμάτινης μάσκας, μόνο η χειρουργική προστατεύει έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών

Η γαλλική κυβέρνηση συνιστά στους πολίτες να φορούν χειρουργικές μάσκες, επειδή προσφέρουν καλύτερη προστασία από τη μετάδοση COVID-19 από τις υφασμάτινες, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Olivier Veran σήμερα Πέμπτη 22 Ιανουαρίου.
«Η πρόταση που κάνω στο γαλλικό λαό είναι να μη χρησιμοποιείτε πλέον υφασμάτινες μάσκες», δήλωσε ο Veran στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1.
Ο Daniel Camus, του Ινστιτούτου Παστέρ στη Λιλ και μέλος του συμβουλίου, δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο την Τετάρτη:
«Οι μάσκες κατηγορίας 2 ή υφασμάτινες μάσκες φιλτράρουν μόνο το 70%, ενώ οι μάσκες κατηγορίας 1, όπως οι χειρουργικές μάσκες, μπορούν να φτάσουν το 95% εάν φορεθούν σωστά.

Πιο εύκολη η μετάδοση των μεταλλαγμένων στελεχών με την υφασμάτινη μάσκα

Καθώς η μετάλλαξη μεταδίδεται πιο εύκολα, είναι λογικό να χρησιμοποιείτε μάσκες με την υψηλότερη ισχύ φιλτραρίσματος.
Δεν αμφισβητούμε τις μάσκες που χρησιμοποιούνται μέχρι τώρα, αλλά καθώς δεν έχουμε νέα όπλα ενάντια στα νέα στελέχη, το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε τα όπλα που έχουμε ήδη».
Τη Δευτέρα, η συμβουλευτική επιτροπή υγείας της χώρας αποθάρρυνε τη χρήση αναποτελεσματικών υφασμάτινων και χειροποίητων μασκών, υποστηρίζοντας επίσης ότι ενδέχεται να μην προσφέρουν επαρκή προστασία έναντι των πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορωνοϊού.
«Δεδομένου ότι δεν έχουμε νέα όπλα εναντίον τους, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε αυτά που ήδη έχουμε», δήλωσε ο Daniel Camus, μέλος του συμβουλίου, στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Γαλλίας. 

Ιατρικές μάσκες και στην Γερμανία

Ιατρικές μάσκες σε ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ ζητά η χώρα της Γερμανίας, ως υποχρεωτικό μέτρο κατά του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η Γερμανία κατέστησε απαραίτητο, για τα άτομα που μπαίνουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ να φορούν μάσκες ιατρικού στιλ: είτε N95, την αντίστοιχη κινεζική ή ευρωπαϊκή KN95 ή FFP2, ή χειρουργική μάσκα.
Είχαν προηγηθεί οι αυστηρότεροι κανονισμοί της Βαυαρίας αυτήν την εβδομάδα, η οποία απαίτησε μάσκες αντίστοιχες των N95 στα καταστήματα και στις δημόσιες συγκοινωνίες.
Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, δήλωσε ότι η απόφαση για χρήση ιατρικών μασκών ήταν «πολύ απλή».
«Εάν ο ιός γίνει πιο επικίνδυνος, η μάσκα πρέπει να βελτιωθεί», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» να υπάρχει υψηλότερο επίπεδο προστασίας στις δημόσιες μεταφορές και στο λιανεμπόριο και στους εργασιακούς χώρους.
Η καγκελάριος Merkel ανέφερε ότι η νέα μετάλλαξη που οδήγησε σε αυτή την «τεράστια αύξηση» στις λοιμώξεις στη Βρετανία και την Ιρλανδία είναι ο λόγος πίσω από τη θέσπιση των αυστηρότερων μέτρων για τις μάσκες.
Η Merkel  ανέφερε ότι προς το παρόν η μετάλλαξη αυτή δεν είναι το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού στη Γερμανία.
grafima11.png

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης