Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Μία στις 5 επιχειρήσεις αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας – Έρχεται κρίση φερεγγυότητας

Γερμανία: Μία στις 5 επιχειρήσεις αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας – Έρχεται κρίση φερεγγυότητας

Η επέκταση στα επιχειρηματικά moratoria έως και τον Απρίλιο αντιμετωπίζει πρόσκαιρα το πρόβλημα – Δεν επαρκούν οι κρατικές ενισχύσεις για να αντισταθμιστούν οι απώλειες στον τζίρο

Σχετικά Άρθρα

Μία στις πέντε γερμανικές εταιρείες αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας εν μέσω ενός δεύτερου lockdown κατά το οποίο τα περισσότερα καταστήματα και σχολεία έκλεισαν από τα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με έρευνα με δείγμα 18.000 επιχειρήσεων την ένωση των εμπορικών επιμελητηρίων των ομοσπονδιακών κρατιδίων (DIHK – Στοιχεία Δεκεμβρίου).
Το ποσοστό αυτό μειώθηκε από 27% το Νοέμβριο, αλλά είναι ενδεικτικό ότι η κρατική βοήθεια αποδεικνύεται ανεπαρκής για να αντισταθμιστούν οι απώλειες σε τζίρο κατά την αναγκαστική παύση της δραστηριότητας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021.
Περίπου το 5% των εταιρειών που συμμετείχαν στη μελέτη DIHK δήλωσαν ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να καταστούν αφερέγγυες, από περίπου 9% το Νοέμβριο, σύμφωνα με μια σύνοψη της έρευνας που θα δημοσιευθεί την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021.

Οι κατηγορίες

Εχουν πληγεί ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενο καλλιτεχνικές δραστηριότητας, όπου το ένα τρίτο δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να καταστούν αφερέγγυες, ακολουθούμενες από τουριστικά γραφεία με 30%, τις εταιρείες ταξί με 27% και τα εστιατόρια - μπαρ με 20%.
Το ποσοστό των εταιρειών που ανέφεραν ότι το μετοχικό τους κεφάλαιο έχει συρρικνωθεί τους τελευταίους μήνες διαμορφώθηκε στο 25%, έναντι 40% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα.

Ενισχύσεις

Η καγκελάριος Merkel δήλωσε κατά την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα διευκολυνθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων στις ενισχύσεις και ότι  τα τραπεζικά moratoria για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία θα παραταθούν έως τα τέλη Απριλίου.
Το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε στο χαμηλό έξι μηνών τον Ιανουάριο καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας σταμάτησε την ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία του οικονομικού ινστιτούτου Ifo τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης