Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στα 3 δισ. τον Απρίλιο 2021 οι οφειλές λόγω κορωνοϊού στα ασφαλιστικά Ταμεία - Ανοίγει εκ νέου το θέμα των 120 δόσεων

Στα 3 δισ. τον Απρίλιο 2021 οι οφειλές λόγω κορωνοϊού στα ασφαλιστικά Ταμεία - Ανοίγει εκ νέου το θέμα των 120 δόσεων
Η κυβέρνηση σκέφτεται να ανοίξει εκ νέου το θέμα των 120 δόσεων, τόσο για τα χρέη προς την φορολογική διοίκηση, όσο και για τις οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία που τον Απρίλιο του 2021
Σχετικά Άρθρα

Φόβους για «γενικό black out» στην αγορά, τομέας που είναι πρώτος στην απασχόληση με 720.000 εργαζόμενους, δημιουργεί το «άνοιγμα» της οικονομίας και οι συσσωρευμένες απαιτήσεις (οφειλές) σε δάνεια και ασφαλιστικές εισφορές.
Η κυβέρνηση σκέφτεται να ανοίξει εκ νέου το θέμα των 120 δόσεων, τόσο για τα χρέη προς την φορολογική διοίκηση, όσο και για τις οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία που τον Απρίλιο του 2021 -που λήγει το όποιο πάγωμα στο lockdown- θα αγγίξουν τα 3 δισ. ευρώ.

Στο επίκεντρο οι 120 δόσεις

Το θέμα τέθηκε μετ’ επιτάσεως στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας 25/1 που είχε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης με το προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), αλλά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΒΝ, αναμένεται να τεθεί εκ νέου από το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) την Τετάρτη, αλλά και το απόγευμα της Πέμπτης από το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, με το οποίο ο υπουργός ολοκληρώνει τις επαφές του με τις παραγωγικές τάξεις.
Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η «οξυγόνωση» της αγοράς εργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα μετά την «αποσωλήνωσή» της από τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, όπως οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων.

Τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας

Βαρύνουσα θέση στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για την επόμενη ημέρα έχουν τα προγράμματα κατάρτισης, όπου ζητούμενο είναι να συνδυαστεί η ταχύτητα και η διαφάνεια με την αποτελεσματικότητα, μέσω στοχευμένων προγραμμάτων, με θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων για την πιστοποίηση των φορέων, αλλά και σωστή παρακολούθηση και αξιολόγηση, ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα για την προστιθέμενη αξία των προγραμμάτων.
Ο κ. Καρανίκας εστίασε στην ανάγκη το Υπουργείο και ο ΟΑΕΔ να επικεντρωθούν άμεσα με στοχευμένες δράσεις και επιδοτούμενα προγράμματα στην προστασία των ήδη υπαρχουσών θέσεων εργασίας, τουλάχιστον έως το τέλος του 2021 Στο πεδίο των εργασιακών θεμάτων ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε πως η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου ανέκαθεν υποστηρίζει την ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση στη διαδικασία διαβούλευσης για το ύψος του κατώτατου μισθού.
Υπογράμμισε όμως πως, λόγω και της πανδημίας, η διασφάλιση και διεύρυνση του κεκτημένου των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της Πολιτείας, ως το κατεξοχήν μέσο προστασίας της κοινωνικής συνοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, εισηγήθηκε να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν στους κοινωνικούς εταίρους η αποφασιστική αρμοδιότητα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης