Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Δισταγμός Macron για νέο lockdown υπό τον φόβο για κοινωνικές αναταραχές

Γαλλία: Δισταγμός Macron για νέο lockdown υπό τον φόβο για κοινωνικές αναταραχές
Στον κίνδυνο εκταταμένης «πολιτικής ανυπακοής» αναφέρθηκε ο Christophe Castaner επικεφαλής του κόμματος του προέδρου Macron στη γαλλική εθνοσυνέλευση
Σχετικά Άρθρα

Η γαλλική κυβέρνηση καθυστερεί για άλλη μια φορά την ιδιαίτερα δύσκολη απόφαση, όπως φαίνεται, για την επιβολή ενός νέου lockdown και εξετάζει εναλλακτικές επιλογές για την επιβράδυνση της μετάδοσης των νέων μεταλλαγμένων και πιο μεταδοτικών στελεχών του Covd-19, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί θεωρείται ανεπαρκής, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021.

Μεταλλαγμένα στελέχη

Ο πρόεδρος Emmanuel Macron «ζήτησε πρόσθετη ανάλυση των επιστημονικών στοιχείων» σχετικά με την εξάπλωση του ιού πριν αποφασίσει τυχόν νέα περιοριστικά μέτρα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Gabriel Attal ύστερα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021.
Η διατήρηση του τρέχοντος καθεστώτος για τους περιορισμούς είναι «απίθανη» (όπως η εθνική απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 6 π.μ.) καθώς δεν φαίνεται να απέδωσε και, σύμφωνα με τις δηλώσεις του έχει πέσει το τραπέζι η πρόταση για ένα νέο αυστηρό lockdown.

Ανυπακοή

Ο Christophe Castaner, επικεφαλής του κόμματος του Macron στην Εθνοσυνέλευση, δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien ότι υπάρχει κίνδυνος «πολιτικής ανυπακοής» και στη Γαλλία, εάν επιβληθεί νέο κλείδωμα.
Οι ψηφοφόροι έχουν πολύ λιγότερη όρεξη για αυστηρά μέτρα από ό, τι στην αρχή της πανδημίας, με το 93% των ενηλίκων να εγκρίνει το πρώτο lockdown, σε σύγκριση με μόλις 67% που τίθενται υπέρ του τρίτου, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Elabe.
«Ξέρω ότι υπάρχει κόπωση», είπε ο Atal κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Η απόφαση για το εάν θα ενισχυθούν τα μέτρα θα εξαρτηθεί από τους υγειονομικούς δείκτες, είπε.

Οικονομία

Τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα κλαμπ, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και οι αθλητικοί χώροι έκλεισαν από τον Οκτώβριο και υποστηρίζονται από κρατική βοήθεια, όπως πολλοί τομείς της οικονομίας.
Ένα τρίτο lockdown θα προκαλούσε συρρίκνωση της οικονομίας κατά 10% έως 18% σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την κρίση, σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών που ανέφερε η Parisien, αναφερόμενη στα σενάρια για νέα περιοριστικά μέτρα.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου - και αυστηρότερου lockdown - την άνοιξη του 2020, η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε περισσότερο από το ένα τρίτο.

Έσχατη λύση 

Ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους να επιτευχθεί μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, ένα νέο lockdown θα απειλούσε τις οικονομικές προοπτικές.
Ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire χαρακτήρισε το τρίτο lockdown «έσχατη λύση» την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου.
Μια πρόσφατη έρευνα της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας έδειξε αυξανόμενη ανησυχία στα νοικοκυριά για το οικονομικό τους μέλλον τον Ιανουάριο, καθώς σκοπεύουν να κάνουν περισσότερες αποταμιεύσεις εξαιτίας της ανασφάλειας και να περικόψουν δαπάνες.
Ο Micron αναμένεται να λάβει την τελική απόφαση τις αμέσως επόμενες μέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης