Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Εθνική Τράπεζα κατέθεσε αίτηση στον Ηρακλή για την τιτλοποίηση του Frontier

Η Εθνική Τράπεζα κατέθεσε αίτηση στον Ηρακλή για την τιτλοποίηση του Frontier
Η Εθνική Τράπεζα κατέθεσε αίτηση στον Ηρακλή για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Frontier ύψους 6,1 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Η Εθνική Τράπεζα κατέθεσε αίτηση στον Ηρακλή για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Frontier ύψους 6,1 δισ. ευρώ.
Το senior κομμάτι του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου είναι εξαιρετικά υψηλό και φτάνει στο 3,31 δισ. ευρώ.
Για την τιτλοποίηση του Frontier η Εθνική τράπεζα θα εκδώσει 2,6 δισεκ. senior bond δηλαδή κύριο ομόλογο υψηλής εξασφάλισης και 500 εκατ. mezzanine ομόλογο.

Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις, το τίμημα εκτιμάται ότι θα κινηθεί περί τα 100 εκατ ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι

Το σημαντικότερο όλων είναι το ύψος των ενδιαφερομένων.
Φθάνουν τους 12 απόρροια του γεγονότος ότι είναι τιτλοποίηση με σχετικά υψηλών εξασφαλίσεων προβληματικά δάνεια, οπότε για τα funds και τις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων εύλογα προκύπτει ενδιαφέρον.
Μεταξύ των ενδιαφερομένων συγκαταλέγονται

Η Intrum της Πειραιώς
Η doValue της Eurobank
Η Cepal της Alpha bank με την Davidson Kempner
H Β2Κapital
H Waterfall
Η Pimco
H Fortress
H Bain Capital
H Carval Investors
H SFM Capital
H SRC Capital
H Angelo Gordon

Ποιοι οι επικρατέστεροι

Από την ομάδα των 12 ενδιαφερομένων πιθανότατα δεν θα φθάσουν στην τελική φάση και οι 12.
Το πιθανότερο όμως είναι να προκύψουν 6-8 ενδιαφερόμενοι που θα υποβάλλουν δεσμευτική προσφορά.
Σίγουρα οι εταιρίες διαχείρισης των 3 συστημικών τραπεζών, Bain και Fortress, η Pimco και εκτιμάται ότι άλλοι δύο από τους υπόλοιπους υποψηφίους θα φθάσουν στην τελική φάση.
Με βάση τις έως σήμερα τιτλοποιήσεις της Εθνικής εμφανίζει την μεγαλύτερη συμμετοχή και αυτό είναι απόρροια της δομής της τιτλοποίησης προβληματικών ανοιγμάτων και των περιθωρίων κέρδους που εμπεριέχει.
Εκτιμάται ότι η τιτλοποίηση της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζει το υψηλότερο περιθώριο κέρδους μεταξύ αυτών που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Μετασχηματισμού της, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., έχει εκκινήσει τη διαδικασία τιτλοποίησης ενός χαρτοφυλακίου μη-εξυπηρετούμενων δανείων με την κωδική ονομασία «Frontier», συνολικής λογιστικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ.
H Τράπεζα υπέβαλε σήμερα, 29 Ιανουαρίου 2021, αίτηση υπαγωγής της τιτλοποίησης στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγύησης ΗΡΑΚΛΗΣ βάσει του Ν. 4649/2019.
Η αίτηση αφορά την παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας έως 3,31 δισ. ευρώ.
Η ανεύρεση επενδυτή και η αποδοχή του αιτήματος της εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο είναι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

H ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Κατατέθηκε σήμερα 29 Ιανουαρίου 2021 στο Υπουργείο Οικονομικών αίτηση από την Εθνική Τράπεζα για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων «Ηρακλής».
Η αίτηση αφορά την τιτλοποίηση δανείων της ΕΤΕ με την κωδική ονομασία «Frontier», προκειμένου να δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον Ν.4649/2019, στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 3,31 δις. ευρώ.
Η ΕΤΕ είναι το τέταρτο σε σειρά πιστωτικό ίδρυμα που καταθέτει αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής».
Κατόπιν της εξέλιξης αυτής, τρεις μήνες πριν τη λήξη του προγράμματος «Ηρακλής», επιτυγχάνεται μείωση των κόκκινων δανείων κατά περίπου 27 δισ. ευρώ, μέσα σε έναν χρόνο από την ψήφιση του νόμου και με τη συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης