Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σύνολο του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής «απέρριψε» την πρόταση του CVC για την Ασφαλιστική – Τα 3 σενάρια και η πίεση της DGComp

Το σύνολο του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής «απέρριψε» την πρόταση του CVC για την Ασφαλιστική – Τα 3 σενάρια και η πίεση της DGComp

Πιέσεις από την DGComp να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σχετικά Άρθρα
Το σύνολο του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζες που συνεδρίασε στις 28 Ιανουαρίου 2021 «απέρριψε» την τροποποιημένη πρόταση του αμερικανικού fund CVC για την Εθνική Ασφαλιστική, ωστόσο έδωσε ένα εύλογο χρονικό διάστημα εωσότου το fund υποβάλει νέα πρόταση.

Αν και δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα αλλά είναι πιθανό ατύπως να δοθεί παράταση έως τις 18-19 Φεβρουαρίου.
Εάν έως τότε δεν έχει υπάρξει νέα πρόταση η Εθνική Τράπεζα θα ενεργοποιήσει τα εναλλακτικά σενάρια τα οποία ήδη έχει επικοινωνήσει στην DGComp, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Να σημειωθεί πάντως ότι η DGComp πιέζει για να διευθετηθεί το ζήτημα της Εθνικής Ασφαλιστική και παρότι υπάρχει η κρίση του κορωνοϊού η διαλλακτικότητα των αξιωματούχων έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Τι συνέβη στο διοικητικό συμβούλιο

Με βάση πληροφορίες η διοίκηση Παύλου Μυλωνά παρουσίασε στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας τρεις επιλογές.
Πάντως μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής τράπεζας εμφανίστηκαν να αποδοκιμάζουν την πρόταση του CVC του αμερικανικού fund για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Οι τρεις επιλογές

1)Επιλογή πρώτη να υπάρξει deal με το αμερικανικό fund CVC.
2)Να υλοποιηθεί δημόσια προσφορά IPO αλλά προφανώς η διάθεση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις 50% και 30% ή 40% και 40%.
3)Να πραγματοποιηθεί IPO δηλαδή δημόσια προσφορά με ταυτόχρονη αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή δηλαδή ο επενδυτής να αγοράσει στρατηγικό ποσοστό στην Εθνική Ασφαλιστική κατά το IPO.

Τι περιλαμβάνει η νέα οικονομική πρόταση του CVC;

Αποκαλύπτεται ότι τα 420 και 60 εκατ της πρότασης του CVC αφορούσαν το 100% της αποτίμησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και όχι το 80% που τελικώς πωλείται.
Για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής που τελικά θα πουλήσει η Εθνική τράπεζα το τίμημα είναι το εξής
Μετρητά 330 εκατ ευρώ και προκαταβολικές προμήθειες 60 εκατ άθροισμα 390 εκατ ευρώ για το 80%.
Ωστόσο όλα τα θέματα που ήταν εμπόδιο και αφορούσαν τις τραπεζοασφαλιστικές δραστηριότητες από μελλοντικά έσοδα επιλύθηκαν σχεδόν σε καθολικό βαθμό.

Η επιλογή του IPO στο χρηματιστήριο, απλή δημόσια προσφορά ή με ταυτόχρονη είσοδο στρατηγικού επενδυτή

Η λύση της δημόσιας προσφοράς μέσω του χρηματιστηρίου έχει δύο εναλλακτικές επιλογές

  • Η μια περίπτωση είναι να υπάρξει δημόσια προσφορά, προφανώς αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει deal με το CVC, όπου το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα διατεθεί σε δύο δόσεις στο χρηματιστήριο 40% με 40% ή 50% με 30%.
  • Η άλλη περίπτωση είναι να υπάρξει δημόσια προσφορά με ταυτόχρονη είσοδο στρατηγικού συμμάχου, π.χ. IPO για το 51% της Εθνικής Ασφαλιστικής το οποίο θα διατεθεί σε στρατηγικό επενδυτή μέσω του χρηματιστηρίου

Συμπέρασμα

Το deal μεταξύ Εθνικής τράπεζας και CVC για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής καθυστερεί.
Ωστόσο ακόμη υπάρχουν περιθώρια για deal για συμφωνία.
Οι δημόσιες προσφορές είναι υψηλού ρίσκου αλλά ο Παύλος Μυλωνάς ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας… δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα.
Εάν η Εθνική πουλήσει την Ασφαλιστική, μόνο η εξέλιξη αυτή μπορεί να την φέρει στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων μεταξύ των τραπεζών πάνω από την Eurobank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης