Οικονομία

Το ρευστό περιβάλλον στην οικονομία «παγώνει» το σχεδιασμό για Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Στρατηγικής

Το ρευστό περιβάλλον στην οικονομία «παγώνει» το σχεδιασμό για Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Στρατηγικής
Σε κυλιόμενα δημοσιονομικά «σοκ» ο προϋπολογισμός
Σχετικά Άρθρα

Με την ελληνική οικονομία να βαδίζει σε «κινούμενη άμμο» και την σκιά του πρωτογενούς ελλείμματος να πέφτει βαριά πάνω από τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση αδυνατεί να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών δεικτών με αποτέλεσμα το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2022- 2025 να μένει και φέτος στα χαρτιά.
Με τον χρόνο λήξης της υγειονομικής κρίσης να παραμένει άγνωστος, τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους βαδίζουν κυριολεκτικά στα τυφλά, αποφεύγοντας να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη ακόμη και με τα δεδομένα που υπήρχαν έως χθες.
Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για προβλέψεις με ορίζοντα τετραετίας, όπως ορίζει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, οι οποίες δεν θα ήταν απλά παρακινδυνευμένες αλλά «εκτός πραγματικότητας» πριν ακόμη το τελικό σχέδιο προλάβει να σταλεί στην Κομισιόν.

Υπάρχει χρόνος

Υπάρχει χρόνος και μάλιστα αρκετός μέχρι τον Απρίλιο που λήγει η προθεσμία υποβολής των σχεδίων από τα κράτη - μέλη, αλλά στο οικονομικό επιτελείο προτιμούν να «παγώσουν» αυτή την διαδικασία μέχρι να «ξεθολώσει» το σκηνικό με την πορεία του εμβολιασμού και της πανδημίας στην χώρα.
Υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου τονίζει ότι την δεδομένη χρονική στιγμή δίνουμε βάρος στην διαχείριση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης καθώς αυτό που προέχει είναι η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή η ανησυχία για τις αντοχές των κρατικών ταμείων είναι μεγάλη αφού το κόστος για κάθε μήνα περιορισμένης καραντίνας στην οικονομία φθάνει στα 3,5 δισ. ευρώ προκαλώντας κυλιόμενα δημοσιονομικά «σοκ» στον προϋπολογισμό.

Aύξηση δαπανών

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα επηρεάζεται δυσμενώς όχι μόνο από την αύξηση των δαπανών για μέτρα στήριξης που εκτινάσσονται στα 10 δισ. ευρώ με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις και τη μείωση των φορολογικών εσόδων όπου τον Ιανουάριο η υστέρηση είναι πάνω από 25% αλλά και από τη διεύρυνση της ύφεσης.
Το πρώτο τρίμηνο του 2021 ξεκινά με διψήφιο ποσοστό ύφεσης ενώ οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για καραντίνα τύπου «Μαρτίου του 2020» στην χώρα θα βυθίσουν σε βαθιά περιδίνηση την οικονομία οδηγώντας την πολύ μακριά ακόμη από το δυσμενές σενάριο του προϋπολογισμού που προβλέπει ανάπτυξη 3,3% και πρωτογενές έλλειμμα 4,5% του ΑΕΠ από 7,2% το 2020.
Στο Γενικό Λογιστήριο έχουν αφήσει ανοιχτή την αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων για την ανάκαμψη και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Οι οποίες κινήσεις (θα συνδυαστούν με την κατάθεση σχεδίου συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη βουλή) θα γίνουν τον Απρίλιο, αφού θεωρείται μήνας κομβικός για την πορεία της οικονομίας και τις αντοχές του προϋπολογισμού.
Εκείνη την περίοδο θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις φετινές προκαταβολές από το Ταμείο Ανάκαμψης που υπολογίζονται σε 3,5 δισ. ευρώ (δάνεια και επιδοτήσεις) και η απορρόφηση τους μαζί με τις εισπράξεις από τον τουρισμό είναι αυτές που θα καθορίσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Τις επόμενες ημέρες ξεσκαρτάρετε η λίστα με τα 20 έργα που θα ενταχθούν στους κόλπους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και εν συνεχεία θα σταλούν προς έγκριση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Οι τελευταίοι έχουν πάντως διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότι προτεραιότητα για τους ίδιους έχουν τα έργα ηλεκτροκίνησης παρά οι επενδύσεις σε δρόμους, υποδομές ή ακόμα και σε δίκτυα φυσικού αερίου.
Ταυτόχρονα είναι αρνητικοί σε πρότζεκτ που θα δημιουργήσουν μόνιμες χρηματοδοτικές ανάγκες μετά τη λήξη του προγράμματος του Ταμείου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης