Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγώνας δρόμου για εμβολιασμούς - Συνδυασμός εμβολίων κατά μεταλλάξεων covid - Το 2022 το εμβόλιο κατά νέων στελεχών

Αγώνας δρόμου για εμβολιασμούς - Συνδυασμός εμβολίων κατά μεταλλάξεων covid - Το 2022 το εμβόλιο κατά νέων στελεχών
ΠΟΥ: Όχι στον εθνικισμό των εμβολίων – Έρευνα στο Ινστιτούτο Ιολογίας στην Wuhan στην Κίνα
Σχετικά Άρθρα

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η ανθρωπότητα προκειμένου να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος από τις καθυστερήσεις στην παραγωγή των εμβολίων και τις μεταλλάξεις που κυριολεκτικά καλπάζουν με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να έχει εστιάσει την προσοχή της στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα μεταλλαγμένα στελέχεη του ιού που απειλούν να καταστήσουν αναποτελεσματικά τα εμβόλια.
Με τον κορωνοϊό να θεριεύει σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, πολλές φαρμακοβιομηχανίες ενώνουν δυνάμεις στην κοινή προσπάθεια.
Χαρακτηριστική είναι η συμφωνία της βρετανικής GlaxoSmithKline και της γερμανικής CureVac για την ανάπτυξη εμβολίων νέας γενιάς κατά της covid-19 που θα είναι αποτελεσματικά κατά των νέων παραλλαγών του κορωνοϊού και τα οποία αναμένεται να είναι έτοιμα το 2022.
Μέχρι τότε συζητάται και δοκιμάζεται ο συνδυασμός εμβολίων προκειμένου να ανακοπεί η ραγδαία μετάδοση από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.
Προβληματισμός όμως επικρατεί για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που ήδη κυκλοφορούν ή αναμένεται να κυκλοφορήσουν απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του ιού, αν και έρευνα αναφέρει πως τα εμβόλια αποτρέπουν το ενδεχόμενο μιας σοβαρής νόσησης από covid παρά τις παραλλαγές του ιού.

Πιο αδύναμα τα εμβόλια κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης

Έρευνα του Ινστιτούτου Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου αναφέρει ότι τα δύο εμβόλια κινεζικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Sinopharm, προκαλούν ανοσία κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού, αν και η επίδραση τους φάνηκε να είναι πιο αδύναμη.
Όπως αναφέρεται, δώδεκα δείγματα ορού αίματος που ελήφθησαν από ανθρώπους στους οποίους είχαν χορηγηθεί τα δύο κινεζικά εμβόλια (το ένα της Sinopharm, της θυγατρικής της China National Pharmaceutical Group και το άλλο μονάδα της Chongqing Zhifei Biological Products), διατήρησαν την εξουδετερωτική τους δραστηριότητα κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού, αλλά αυτή ήταν πιο αδύναμη σε σχέση με τον αρχικό ιό.
Το εμβόλιο της Sinopharm έχει εγκριθεί στην Κίνα για γενική δημόσια χρήση και χρησιμοποιείται επίσης και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ το εμβόλιο της Zhifei βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο των κλινικών δοκιμών στην Κίνα και στο εξωτερικό.
Υπενθυμίζεται ότι και το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech είναι λιγότερο ικανό να προστατεύει από τη μόλυνση με το παραλλαγμένο νοτιοαφρικανικό στέλεχος του ιού, ενώ και τα προκαταρκτικά δεδομένα κλινικών δοκιμών για τα εμβόλια της Novavax Inc και της Johnson & Johnson, τα οποία αναμένονται το επόμενο διάστημα, έδειξαν επίσης ότι ήταν σημαντικά λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στο παραλλαγμένο στέλεχος που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική.

Παρά τις μεταλλάξεις τα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρή νόσηση

Παρόλο αυτά οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα εμβόλια κατά της covid-19 ενδέχεται να προστατεύουν από σοβαρή νόσηση παρά το γεγονός ότι τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού εξελίσσονται με τρόπο ώστε ο ιός να μεταδίδεται πιο εύκολα.
Αυτό υποστηρίζει ο επικεφαλής της ομάδας εμβολίων της Οξφόρδης Andrew Pollard, ο οποίος ερωτηθείς για το πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο κατά της covid-19 που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και η Οξφόρδη έναντι των νέων, παραλλαγμένων στελεχών, απάντησε ότι «ο ιός αλλάζει ώστε να μπορεί να ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, για να μπορεί να εξακολουθήσει να μεταδίδεται».
«Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό με τον καιρό ο ιός να βρει τρόπους να προσαρμοστεί για να μπορεί να συνεχίσει να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων.
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε προστασία από τη σοβαρή νόσηση (…)
Στόχος του ιού είναι περισσότερο να μπορεί να συνεχίσει να επιβιώνει, παρά να μας βλάπτει» ανέφερε ο Pollard.

Παν. Οξφόρδης για εμβόλιο AstraZeneca: Μπορεί να επιβραδύνει την μετάδοση Covid, καθυστερώντας τη 2η δόση

Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να καθυστερήσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου κορωνοϊού AstraZeneca-Πανεπιστημίου Οξφόρδης στάθηκε μια αποτελεσματική στρατηγική, σύμφωνα με νέα μελέτη..
Οι ερευνητές της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο Covid ήταν 76% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης για τρεις μήνες μετά από μία μόνο εφάπαξ δόση.
Στην πραγματικότητα, το ποσοστό αποτελεσματικότητας αυξήθηκε με μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.
Το εμβόλιο θεωρείται επίσης ότι μειώνει τη μετάδοση του ιού, έναν κρίσιμο παράγοντα για την άρση των lockdowns.
Η καθυστέρηση στη δεύτερη δόση σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πάρουν τα πρώτα τους εμβόλια νωρίτερα, επειδή διευκολύνουν την έλλειψη εμβολίων
«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετά από μία εφάπαξ δόση εμβολίου από την ημέρα 22 έως την ημέρα 90 μετά τον εμβολιασμό ήταν 76% ... και η μοντελοποιημένη ανάλυση έδειξε ότι η προστασία δεν μειώθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της αρχικής περιόδου των 3 μηνών», ανέφερε η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 2/2 στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.
Το ποσοστό αποτελεσματικότητας αυξήθηκε στο 82,4% όταν υπήρχε τουλάχιστον διάστημα 12 εβδομάδων πριν από τη δεύτερη δόση.
Όταν η δεύτερη δόση χορηγήθηκε λιγότερο από έξι εβδομάδες μετά την πρώτη, το ποσοστό αποτελεσματικότητας ήταν 54,9%.
"Αυτές οι αναλύσεις δείχνουν ότι η υψηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου επιτυγχάνεται με μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης και ότι μία μόνο δόση εμβολίου είναι εξαιρετικά αποτελεσματική τις πρώτες 90 ημέρες, παρέχοντας περαιτέρω υποστήριξη για την τρέχουσα πολιτική", ανέφερε η έκθεση.

2039586764567.JPG
Βρετανική μελέτη: Τουλάχιστον 6 μήνες φυσική ανοσία όσοι νόσησαν από covid

Τουλάχιστον 6 μήνες φυσική ανοσία έχουν, όσοι νόσησαν από covid όπως προκύπτει από βρετανική επιστημονική έρευνα της Biobank.
Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε σε περισσότερα από 20.000 άτομα, οι άνθρωποι που πέρασαν την Covid-19 έχουν μικρή πιθανότητα - αν και δεν είναι αδύνατο - να μολυνθούν από τον κορωνοϊό μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
«Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων διατηρεί ανιχνεύσιμα αντισώματα για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη μόλυνση από τον ιό.
Αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως αυτό σχετίζεται με την ανοσία, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι προστατευμένοι από επακόλουθη μόλυνση για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη λοίμωξη» ανέφερε η Naomi Allen, καθηγήτρια και επικεφαλής επιστήμονας στη Biobank.
Βάσει της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν αντισώματα στο 99% των ανθρώπων τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19 και στο 88% των ανθρώπων (δηλαδή σχεδόν εννέα στους δέκα) μετά από έξι μήνες.
Μάλιστα αναφέρεται πως το 88% είναι μία «συντηρητική εκτίμηση», καθώς στα τεστ αίματος οι ερευνητές εστίασαν σε ένα συγκεκριμένο αντίσωμα και όχι σε άλλα είδη αντισωμάτων και κυττάρων μνήμης που μπορεί να παρέχουν ανοσιακή προστασία.
Επιπλέον, αναφέρεται στη μελέτη ότι το ποσοστό των ανθρώπων που έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό αυξήθηκε από 6,6% τον Ιούνιο 2020 σε 8,8% τον Νοέμβριο και προφανώς σήμερα, πλέον, έχει αυξηθεί περαιτέρω.

AstraZeneca: Μελετάμε τον συνδυασμό εμβολίων με το Sputnik V για τον κορωνοϊό

Η AstraZeneca ερευνά τον συνδυασμό του εμβολίου της με το ρωσικό Sputnik V ενώ την ίδια ώρα ξεχωριστή μελέτη γίνεται για εμβόλιο για τις μεταλλάξεις.
Τα δεδομένα που δείχνουν 92% αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V είναι ευπρόσδεκτα και θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες ώστε να δείξουν εάν η χορήγηση δόσεων διαφορετικών εμβολίων μπορεί να είναι αποτελεσματική, δήλωσε την Τετάρτη 3/1 ο επικεφαλής της AstraZeneca.
Οι κλινικές δοκιμές που συνδυάζουν δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και του Sputnik V βρίσκονται σε εξέλιξη, χρησιμοποιώντας μια τεχνική γνωστή ως ετερόλογη ενίσχυση.

ΠΟΥ: Ο εθνικισμός των εμβολίων βλάπτει όλο τον κόσμο

Τη θέση πως ο εθνικισμός των εμβολίων βλάπτει όλο τον κόσμο, καθώς το να μην εμβολιαστεί η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού σημαίνει πως ο ιός θα διαιωνιστεί μια και θα εμφανίζονται συνεχώς νέα παραλλαγμένα στελέχη του διατύπωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ υποστήριξε ότι η έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη εγείρει μεγάλα εμπόδια στην επίτευξη του παγκόσμιου εμβολιασμού στην κλίμακα που απαιτείται για να έρθει το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Παρ’ όλο τον αυξανόμενο αριθμό επιλογών ως προς τον εμβολιασμό, οι τρέχουσες παραγωγικές δυνατότητες καλύπτουν μόνο πολύ μικρό μέρος της παγκόσμιας ζήτησης»
Το να αφήνεται η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού χωρίς εμβόλιο όχι μόνο θα διαιωνίσει χωρίς να χρειάζεται την αρρώστια, τους θανάτους, την οδύνη των συνεχιζόμενων lockdown, αλλά θα συμβάλει να εμφανιστούν κι άλλα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, καθώς ο ιός και η ασθένεια που προκαλεί θα συνεχίζουν να εξαπλώνονται σε απροστάτευτους πληθυσμούς» αναφέρει σε άρθρο του στο περιοδικό Foreign Policy ο Ghebreyesus.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 104.221.874 και οι νεκροί 2.262.923
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 26.522.785 κρούσματα και 449.663 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 226.309 και τρίτη σε κρούσματα με 9.283.418
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 159.533 και τέταρτη η Ινδία με 154.596
• Τέταρτο παγκοσμίως σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 3.863.757
• Πέμπτη η Ρωσία με 3.842.145, έκτη η Γαλλία με 3.283.645
• Έβδομη η Ισπανία με 2.851.869 και όγδοη η Ιταλία με 2.570.608
• Ένατη η Τουρκία με 2.492.977 και δέκατη η Γερμανία με 2.240.118

ξκπο.JPG
ΗΠΑ: Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί, αυξάνονται οι νεκροί – Στα 447.000 τα θύματα

Σε επιτάχυνση των εμβολιασμών προχωρούν οι ΗΠΑ, τη στιγμή που αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς οι νεκροί από την covid.
Βάσει των τελευταίων δεδομένων, τις προηγούμενες 24 ώρες αναφέρθηκαν περισσότερα από 110.000 κρούσματα και 3.389 θάνατοι, με το σύνολο των μολύνσεων να προσεγγίζει τα 26,5 εκατομμύρια και τους νεκρούς να ανέρχονται σε περίπου 447.000.
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της επιδημίας στις ΗΠΑ παραμένουν εξαιρετικά δυσοίωνες, καθώς το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον εκτιμά ότι οι θάνατοι θα φτάσουν τους 654.000 έως την 1η Μαΐου, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα προστασίας όπως είναι η χρήση μάσκας.

Διπλή μάσκα για καλύτερη προστασία

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci επεσήμανε την ανάγκη να φορούν οι πολίτες δύο προστατευτικές μάσκες προκειμένου να προφυλάσσονται καλύτερα από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
Μάλιστα ο Fauci είπε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ανάλογη σύσταση από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων.
Σημειώνεται πως από την 1η Φεβρουαρίου, έχει καταστεί η υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε διαπολιτειακές μετακινήσεις και σε διαμετακομιστικούς κόμβους, συμπεριλαμβανομένων των αεροπλάνων, των μέσων μαζικής μεταφοράς, των ταξί και των τρένων.
Η Οδηγία προβλέπει την υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους ταξιδιώτες σε αεροπλάνα, πλοία, τρένα, μετρό, λεωφορεία, ταξί, υπηρεσίες διαμοιρασμού οχημάτων (ride-sharing), αλλά και σε συγκοινωνιακούς κόμβους, όπως αεροδρόμια, τερματικοί σταθμοί λεωφορείων και πλοίων, σταθμοί τρένων και μετρό και λιμάνια.
Ακόμη, η οδηγία προβλέπει ότι οι επιβάτες πρέπει να φορούν μάσκα όταν μετακινούνται, εκτός από σύντομα διαλείμματα, όπως για παράδειγμα για την κατανάλωση φαγητού και ποτού ή τη λήψη φαρμάκων.
Η οδηγία δεν αφορά τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης ή τα επαγγελματικά οχήματα όπου επιβαίνει μόνο ο οδηγός.
Οι μόνες εξαιρέσεις είναι για επιβάτες ηλικίας κάτω των 2 ετών και για όσους πάσχουν από συγκεκριμένα νοσήματα.

Κανονικότητα εάν εμβολιαστεί το 70% με 85% του πληθυσμού

Την ίδια στιγμή επιταχύνονται οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ με τον Fauci να εκτιμά πως μέσα στους επόμενους 3 μήνες θα αυξηθούν σημαντικά οι δόσεις των εμβολίων.
«Καθώς θα μπαίνουμε στα μισά του Φεβρουαρίου, στον Μάρτιο και στον Απρίλιο, ο αριθμός των διαθέσιμων δόσεων εμβολίων πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά» υποστήριξε ο Fauci, αναφέροντας πως το πρόβλημα τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι ότι η παραγωγή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ζήτησης.
Ωστόσο, εκτίμησε ότι η έγκριση των εμβολίων της Johnson & Johnson και της Novavax, θα βελτιώσουν πολύ την κατάσταση.
«Σχεδόν το 70% με 85% του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί για να επιστρέψουμε σε κάποια μορφής κανονικότητα στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου» εκτίμησε ο Fauci.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, έχουν διατεθεί 52,7 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, εκ των οπίων έχουν χορηγηθεί οι 32,8 εκατομμύρια δόσεις.
204958677334334333.JPG
Ευρώπη: Να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί

Αν και η Κομισιόν εκφράζει την αισιοδοξία της ότι έως το τέλος του καλοκαιριού του 2021 θα έχει εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων πολιτών, υπάρχουν πολλές φωνές στην Ευρώπη που ζητούν να επιταχυνθούν άμεσα οι εμβολιασμοί ενώ πολλοί για αυτόν ακριβώς το λόγο διάκεινται θετικά και στην χρήση των εμβολίων από τη Ρωσία και την Κίνα, εφόσον εγκριθούν από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen επανέλαβε τον στόχο για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού της Ευρώπης έως το καλοκαίρι, ενώ συμπλήρωσε πως 300 εκατ. δόσεις εμβολίων της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca θα διανεμηθούν το β' τρίμηνο και, εάν εγκριθούν, θα διανεμηθούν και 80 εκατ. δόσεις από τη Johnson&Johnson και την Curevac.

Κλείνει τα σύνορα για πολίτες τρίτων χωρών

Και ενώ η Ευρώπη αναζητά τον βηματισμό της όσον αφορά τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων πολιτών, παράλληλα λαμβάνει μια σειρά από νέα μέτρα για να εμποδίσει την περαιτέρω διασπορά του ιού.
Συγκεκριμένα, η ΕΕ σκληραίνει τους όρους για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τρίτες χώρες, εκτός της Ένωσης, επισημαίνοντας ότι θα επιτραπεί η ελεύθερη είσοδος μόνο σε εκείνους που έρχονται από χώρες με λίγα κρούσματα και διευκρινίζοντας ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε όσους προέρχονται από χώρες που έχουν εντοπιστεί μεταλλάξεις του ιού.
Την ίδια στιγμή, εξακολουθούν να είναι σε ισχύ περιοριστικά μέτρα και lockdown.
Ήδη η Γερμανία έχει παρατείνει το lockdown έως τα μέσα Φεβρουαρίου ενώ η Γαλλία από χθες 31/1 προχώρησε στο κλείσιμο των συνόρων της για όλες τις χώρες πλην της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να αποφύγει ένα τρίτο lockdown.
Σε lockdown είναι Αυστρία, Βέλγιο (έκλεισε απο την 1η Φεβρουαρίου τα σύνορα της σε ταξιδιώτες εκτός ΕΕ), Ολλανδία (όπου καθημερινά γίνονται εκτεταμένα επεισόδια κατά των περιορισμών), Πορτογαλία (όπου η κατάσταση περιγράφεται τρομακτική μια και αναφέρεται πως μόλις 7 κλίνες ΜΕΘ είναι κενές) και Νορβηγία (αν και από την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου θα ανοίξουν τα καταστήματα που δεν βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα και τα εστιατόρια στο Όσλο), ενώ η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως επεκτείνει το κλείσιμο της οικονομίας της έως τις αρχές Μαρτίου.

Μ. Βρετανία: Έλεγχοι πόρτα πόρτα για να βρουν τις μεταλλάξεις

Με τη Μ. Βρετανία να καταγράφει ρεκόρ θανάτων στην Ευρώπη (η πρώτη με περισσότερους από 100.000 θανάτους) και με την κυβέρνηση να έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό 15 εκατομμυρίων Βρετανών έως τα μέσα Φεβρουαρίου, από χθες Τρίτη 2/2 οι βρετανικές αρχές θα πραγματοποιούν τεστ από σπίτι σε σπίτι με απώτερο στόχο να εντοπίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κρούσματα με την άκρως μεταδοτική νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του ιού.
Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα διενεργηθούν 80.000 έλεγχοι σε 8 συγκεκριμένες περιοχές της Αγγλίας με απώτερο στόχο να βρεθεί κάθε πιθανό κρούσμα της εν λόγω μετάλλαξης.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει κάποιος εάν θα αρθεί το lockdown στην Αγγλία την άνοιξη, την ώρα που Βρετανοί επιστήμονες εισηγούνται να μην ανοίξουν μπαρ και εστιατόρια έως το Μάιο.
5968750406775.JPG
Υπό έλεγχο η covid στην Κίνα – Στο χαμηλότερο σημείο τα κρούσματα από τις 2/1

Υπό έλεγχο είναι το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ο χαμηλότερος αριθμός κρουσμάτων από τις αρχές Ιανουαρίου.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες αναφέρθηκαν 25 νέα κρούσματα από 30 που ήταν την προηγούμενη ημέρα.
Σημειώνεται πως τα 24 κρούσματα που αναφέρθηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι ο χαμηλότερος από τις 2 Ιανουαρίου.
Τα 15 από τα κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, εκ των οποίων 8 στη βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν και 6 στη γειτονική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ.
Η επαρχία Χεμπέι, που περιβάλλει το Πεκίνο και θεωρείτο εστία του ξεσπάσματος των τελευταίων εβδομάδων, του σοβαρότερου από τον Μάρτιο του 2020, εντόπισε μόλις ένα κρούσμα.

Έκκληση στους πολίτες να μην ταξιδέψουν

Ωστόσο, οι τοπικές αρχές και η κυβέρνηση καλούν τους πολίτες να μην ταξιδέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους κατά τη διάρκεια των εορτών για τη νέα κινεζική πρωτοχρονιά.
Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.516 ασθενείς με την COVID-19 (- 66 από την προηγουμένη), ανάμεσά τους 66 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (- 6).
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.636 επί συνόλου 89.619 μολύνσεων.

Στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan ο ΠΟΥ

Εν τω μεταξύ, κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επισκέφθηκε σήμερα το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan, στην Κίνα, αναζητώντας στοιχεία για την προέλευση της πανδημίας της covid-19.
Το Ινστιτούτο έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας σειράς από θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες μια διαρροή από το εργαστήριο προκάλεσε την πρώτη μεγάλη έξαρση της επιδημίας στην πόλη, στο τέλος του 2019.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και οι υποστηρικτές του είχαν στηρίξει αυτό το σενάριο, ενώ ο πρώην ΥΠΕΞ Mike Pompeo επέμενε τον περασμένο χρόνο ότι υπάρχουν «επαρκείς ενδείξεις» ότι ο ιός είχε προέλθει από το εργαστήριο, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποιες αποδείξεις και παραδεχόμενος ότι δεν ήταν βέβαιο.
Οι περισσότεροι επιστήμονες απορρίπτουν αυτό το σενάριο και εκτιμούν ότι η Covid-19, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, προήλθε από νυχτερίδες και πιθανόν να μεταδόθηκε στους ανθρώπους μέσω κάποιου άλλου θηλαστικού.
Αλλά δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις μέχρι στιγμής.
Σε κάθε περίπτωση η επιθεώρηση του ινστιτούτου, το οποίο διενεργεί έρευνες για τις πιο επικίνδυνες νόσους στον κόσμο, θα είναι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς στην έρευνα της ομάδας του ΠΟΥ ως προς την προέλευση της πανδημίας.

208947867443.JPG
Σε πλήρη ύφεση η επιδημία στην Ινδία – Προς ανοσία αγέλης το Νέο Δελχί

Σε πλήρη ύφεση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 11.039 κρούσματα, με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 10.777.284.
Παράλληλα, καταγράφηκαν άλλοι 110 θάνατοι, με τους νεκρούς να υπολογίζονται σε 154.596, αριθμός που είναι ο τέταρτος υψηλότερος παγκοσμίως.
Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με μεγάλη ινδική μελέτη, περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του Νέου Δελχί (το 56,13% του πληθυσμού) έχουν μολυνθεί με τον ιό, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες σημαίνει πως το Νέο Δελχί κινείται προς την κατεύθυνση της ανοσίας της αγέλης.
Σημειώνεται ότι ήδη έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 4,1 εκατομμύρια Ινδοί, τη στιγμή που στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί 300 εκατομμύρια έως τον Ιούλιο.

Πάνω από 600.000 οι θάνατοι λόγω covid στη Λατινική Αμερική – Το δεύτερο υψηλότερο μετά την Ευρώπη

Το όριο των 600.000 ξεπέρασαν οι θάνατοι λόγω covid στη Λατινική Αμερική, η οποία μετά την Ευρώπη είναι η περιοχή που μετρά τους περισσότερους νεκρούς παγκοσμίως εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού.
Συνολικά αναφέρεται πως στα 34 κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής έχουν καταγραφεί 601.256 θανάτους (επί συνόλου 19.057.391 κρουσμάτων του SARS-CoV-2), πίσω από την Ευρώπη (747.887), αλλά μπροστά από τις ΗΠΑ και τον Καναδά (464.204) και την Ασία (241.391).
Τα περισσότερα από τα μισά θύματα εντοπίζονται σε Βραζιλία και Μεξικό
Έπειτα από μια ελαφρά αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, η Λατινική Αμερική είναι αντιμέτωπη με μια ακόμα έξαρση κρουσμάτων και θανάτων από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο αριθμός των θανάτων που καταγράφονται σε ημερήσια βάση στην περιφέρεια σταθεροποιήθηκε περί την 20ή Ιανουαρίου σε πάνω από 3.000, κατά μέσον όρο - επίπεδο διπλάσιο απ’ ό,τι περί τα μέσα Νοεμβρίου.
Την 31η Οκτωβρίου, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική κατέγραφε πάνω από 400.000 νεκρούς ενώ στις 29 Δεκεμβρίου ο αριθμός τους έφτασε στους 500.000.
Κατ’ αναλογία ως προς τον πληθυσμό, η χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία στην περιφέρεια είναι το Περού, με 125 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθούμενο από το Μεξικό και τον Παναμά (123), την Αργεντινή και την Κολομβία (107).

Πάνω από 1.000 καθημερινά οι νεκροί στη Βραζιλία

Νέα έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται στη Βραζιλία, όπου τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 54.096 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 1.210 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 226.309 νεκρούς επί συνόλου 9.283.418 μολύνσεων.
Από τον Νοέμβριο, η Βραζιλία είναι αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα θύματα έκτοτε ξεπερνούν πολύ συχνά τα 1.000 σε ημερήσια βάση.

Μεξικό: Ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ενέκρινε για επείγουσα χρήση του το Μεξικό, το οποίο είναι τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους λόγω covid.
Το τελευταίο 24ωρο, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 433 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 4.384 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Το Μεξικό μετρά 159.533 νεκρούς επί συνόλου 1.874.092 μολύνσεων.

Αργεντινή: Κλείνει τα σύνορα έως τις 28/2

Στο κλείσιμο των συνόρων της έως τα τέλη Φεβρουαρίου προκειμένου να αποτρέψει την περαιτέρω διασπορά του ιού προχώρησε η Αργεντινή.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 9.695 κρούσματα του SARS-CoV-2, μετρώντας συνολικά 1.943.548 μολύνσεις.
Παράλληλα, αναφέρθηκαν άλλοι 177 θάνατοι, με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε 48.426 νεκρούς.

Κούβα: Έξαρση κρουσμάτων με πάνω από 1.000 σε μια ημέρα

Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται και στην Κούβα, όπου για δεύτερη φορά από τον Απρίλιο του 2020, καταγράφηκαν πάνω από 1.000 κρούσματα σε μια ημέρα.
Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες, καταγράφηκαν 1.044 νέες μολύνσεις.
Συνολικά η Κούβα μετρά 28.636 μολύνσεις, ενώ αναφέρθηκαν και δύο ακόμα θάνατοι με τους νεκρούς συνολικά να ανέρχονται σε 218.
Ο αριθμός των μολύνσεων που οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα (1.022) είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από την έναρξη της επιδημίας, καθώς τα υπόλοιπα 22 κρούσματα αφορούν ταξιδιώτες που διαγνώστηκε ότι έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, όταν έφτασαν στην Κούβα από τις ΗΠΑ και άλλα έξι κράτη.

Μια δόση εμβολίου αρκεί, για όσους έχουν νοσήσει από covid

Στη διαπίστωση ότι οι άνθρωποι που στο παρελθόν έχουν αρρωστήσει από Covid-19, έχουν ακόμη ανάγκη να εμβολιασθούν και ότι πιθανότατα αρκεί μόνο μια δόση καταλήγει μελέτη Αμερικάνων επιστημόνων.
Βάσει της μελέτης της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, η οποία έγινε σε 231 εμβολιασμένους ανθρώπους (οι 83 είχαν περάσει Covid-19 και οι υπόλοιποι όχι), διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που πέρασαν λοίμωξη από τον κορωνοϊό, αναφέρουν συχνότερα αντιδράσεις (κόπωση, πονοκέφαλοι, κρυάδες, πυρετό, πόνους σε μυς και αρθρώσεις) μετά την χορήγηση σε αυτούς της πρώτης δόσης του εμβολίου, σε σχέση με όσους εμβολιάστηκαν χωρίς προηγουμένως να έχουν περάσει Covid-19.
Ακόμη, όσοι είχαν αρρωστήσει στο παρελθόν από τον κορωνοϊό, εμφάνισαν πολύ μεγαλύτερα επίπεδα αντισωμάτων στο σώμα τους τόσο μετά την πρώτη όσο και μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Με βάση αυτά τα ευρήματα, όσοι πέρασαν Covid-19, πιθανώς τους αρκεί μια μόνο δόση του εμβολίου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης