Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ενώ ο Μητσοτάκης συμφωνεί για πράσινο διαβατήριο με το Ισραήλ, ο Erdogan συνομιλεί με την Merkel για deal 25-26/3

Ενώ ο Μητσοτάκης συμφωνεί για πράσινο διαβατήριο με το Ισραήλ, ο Erdogan συνομιλεί με την Merkel για deal 25-26/3
Οι Τούρκοι θεωρούν ότι στις 25 και 26 Μαρτίου 2021 θα μπουν οι βάσεις για να ενεργοποιηθεί ο διάλογος για την ανανέωση της τελωνειακής ένωσης αλλά και να πάρουν νέα κεφάλαια για το μεταναστευτικό. 
Σχετικά Άρθρα

 Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο έλληνας πρωθυπουργός και ο Netanyahu του Ισραήλ συμφωνούν για πράσινο διαβατήριο ώστε ισραηλίτες να επισκέπτονται την Ελλάδα… ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος είχε έκτακτη συνομιλία με την Merkel την Γερμανίδα Καγκελάριο ώστε να επιτευχθεί κάποιας μορφής συμφωνία στις 25 και 26 Μαρτίου 2021.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ δεν αλλάζει ουσιωδώς τις σχέσεις των δύο χωρών.
Υπάρχουν οικονομικά ζητήματα, η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, η συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, οπλικά συστήματα και βεβαίως ο τουρισμός στον οποίο ποντάρει η Ελλάδα.
Όμως την ίδια στιγμή οι ισραηλίτες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.
Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz πρόσφατα είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, θέμα που έχει αποκαλύψει προ μηνών το bankingnews.
Πρακτικά εάν αυτό συμβεί ο East Med Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδος και Ιταλίας τινάσσεται στον αέρα.
Να σημειωθεί ότι ο East Med σχεδιάστηκε για να διοχετεύσει το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ κυρίως το Leviathan μέσω της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας... στην Ευρώπη.
Τα τεχνικά προβλήματα, καθώς ο αγωγός θα ήταν υποθαλάσσιος, το κόστος και βεβαίως ο χρόνος 7 με 8 χρόνια καθιστούν τον East Med μη υλοιποιήσιμο σχέδιο.

Τι επιδιώκει ο Erdogan από την Merkel;

Ο Πρόεδρος Erdogan και η Γερμανίδα Καγκελάριος Merkel είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στις 8 Φεβρουαρίου 2021.
Ο Erdogan είπε στην Γερμανίδα Καγκελάριο ότι η Τουρκία είναι «δεσμευμένη στη βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ με θετική ατζέντα» και συζήτησαν τους τρόπους βελτίωσης των διμερών σχέσεων Τουρκίας - Γερμανίας, πρόσθεσε η δήλωση.
Η Τουρκία ποντάρει στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 Μαρτίου 2021.
Οι κυρώσεις, έχουν πλήρως περιθωριοποιηθεί, η Τουρκία επιδιώκει deal με την Ευρώπη, για το μεταναστευτικό και την τελωνειακή ένωση.

Η συνταγματική αναθεώρηση

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKParty) σχεδιάζει να αντικαταστήσει το υπάρχον Σύνταγμα του 1982,
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Erdogan είπε ότι είναι καιρός να συζητήσουμε τη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος, υπογραμμίζοντας ότι το Κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ο σύμμαχός του στη Λαϊκή Συμμαχία, το Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης (MHP), συμφώνησαν για το σχέδιο.
Επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα πρέπει να γίνουν με διαφάνεια και να αξιολογηθούν από την κοινωνία.
Η συζήτηση για ένα νέο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε εν μέσω της νέας πρωτοβουλίας δημοκρατικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στο 2021 ως «έτος μεταρρυθμίσεων» και δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του θα αναθεωρήσει την οικονομία και τη δικαιοσύνη.
Το ισχύον Σύνταγμα της Τουρκίας εκπονήθηκε μετά το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 και εξακολουθεί να περιλαμβάνει στοιχεία επιρροής του στρατού.
Ο Erdogan θέλει η Τουρκία να έχει ένα πολιτικό σύνταγμα έως το 2023, που συμπίπτει με τα 100 χρόνια της ίδρυσης της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Ο βασικός στόχος

Η συνταγματική μεταρρύθμιση της Τουρκίας θα είναι το όχημα εκδημοκρατισμού της και ταυτόχρονα η απόδειξη στην Ευρώπη ότι η Τουρκία αλλάζει.
Με την έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα καθώς και την συνταγματική αναθεώρηση η Τουρκία ποντάρει σε νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με την Ευρώπη ειδικά στο σκέλος της Τελωνειακής Ένωσης.
Μάλιστα οι Τούρκοι θεωρούν ότι στις 25 και 26 Μαρτίου 2021 θα μπουν οι βάσεις για να ενεργοποιηθεί ο διάλογος για την ανανέωση της τελωνειακής ένωσης, αλλά και να πάρουν νέα κεφάλαια για το μεταναστευτικό. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης