Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να κατευθυνθούν σε στοχευμένες μεταρρυθμίσεις

Κομισιόν: Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να κατευθυνθούν σε στοχευμένες μεταρρυθμίσεις
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τη χρήση των κονδυλίων του Ταμείου των 750 δισ. ευρώ είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των οικονομιών και η «πράσινες» επενδύσεις
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις κυβερνήσεις να καταβάλουν πραγματική προσπάθεια στα εθνικά σχέδια τα οποία αναμένεται να καταθέσουν με ορίζοντα τον Απρίλιο του 2021 ώστε να επικεντρωθούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των οικονομιών και να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή («πράσινη ανάπτυξη») κατά το σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων και των επενδυτικών προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Οι πόροι

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται τίθεται προς έγκριση την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021 η εκταμίευση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις και σε δάνεια με στόχο την ανάκαμψη της ευρωπαικής οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας.

Δαπάνες

Ωστόσο, αξιωματούχοι της Κομισιόν δήλωσαν ότι τα προσχέδια των εθνικών σχεδίων που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή επικεντρώνονται περισσότερο στις δαπάνες και όχι τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ορισμένα εξ αυτών στερούνται πλήρως της μεταρρυθμιστικής λογικής ώστε να συνάδουν με τα φιλόδοξα σχέδια της ΕΕ να καταστήσει την οικονομία της Γηραιίας Ηπείρου πιο «πράσινη» και «ψηφιακή» τα επόμενα χρόνια, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Κοινός δανεισμός

Σύμφωνα με το σχέδιο, στο οποίο συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ τον Ιούλιο του 2020, οι κυβερνήσεις θα προχωρήσουν σε κοινό δανεισμό για να αντλήσουν το ποσόν των 750 δισ. ευρώ, πλέον της δημοσιονομικών μέτρων ύψους τρισ. ευρώ που έχουν υιοθετήσει τα κρατη-μέλη της ΕΕ για την ανάκαμψη των οικονομιών.
Από αυτό το πρωτοφανές σχέδιο κοινού δανεισμού πόροι  ύψους 672,5 δισ. ευρώ θα κατανεμηθούν μεταξύ των χωρών της ΕΕ με τη μορφή ενισχύσεων και δανείων και οι υπόλοιποι θα διατεθούν στα σχέδια της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στα στυστήματ υγείας και την προετοιμασία για μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις.

Μεταρρύθμιση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι υπεύθυνη για τις εκταμιεύσεις πόρων 312,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισεκατομμυρίων σε δάνεια προς κυβερνήσεις, οι οποίες πρέπει να προετοιμάσουν σχέδια μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα και επενδύσεων και αυτά να λάβουν έπειτα έγκριση από την Επιτροπή.
Η συναίνεση την Τρίτη (9/2/) στο Ευρωκοινοβούλιο θα ανοίξει το δρόμο για τις κυβερνήσεις να αρχίσουν επίσημα να υποβάλλουν αιτήματα για τη δέσμευση των πόρων αργότερα αυτόν τον μήνα μέχρι το τέλος Απριλίου και για τις πρώτες εκταμιεύσεις γύρω στα μέσα του έτους.

Συστάσεις

Η Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα οι κυβερνήσεις να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ετήσιες συστάσεις της για μεταρρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά συστήματα και τα δημόσια οικονομικά, την αγορά εργασίας, τη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση και την ανταγωνιστικότητα.
"Τα σχέδια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν συνονθύλευμα μικρών μέτρων με μικρό αντίκτυπο", δήλωσε ο Dombrovskis.
«Αντ 'αυτού, θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν μια σαφή στρατηγική για την υιοθέτηση των ‘‘δίδυμων’' μεταβάσεων και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις».

Γερμανία – Γαλλία

Ορισμένοι βουλευτές της ΕΕ επεσήμαναν ότι τα εθνικά σχέδια των μεγαλύτερων κρατών της ΕΕ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, δεν περιελάμβαναν φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει κακό παράδειγμα για τις μικρότερες χώρες.
«Η γερμανική κυβέρνηση ‘‘ανασυσκευάζει’' επενδύσεις που έχει ήδη ανακοινώσει το καλοκαίρι του 2020 αντί να θέσει νέα ώθηση στην οικονομία της μέσω μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Damian Boeselager.
«Η Γερμανία μιμείται ήδη τη Γαλλία ακολουθώντας τη στρατηγική ελαχιστοποίησης των πολιτικών κινδύνων στις προτάσεις της καθώς αγνοεί τις συστάσεις της Επιτροπής για μεταρρυθμίσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης