Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Η μείωση της κατανάλωσης λόγω lockdowns τροφοδότησε την «έφοδο» των μικροεπενδυτών στη Wall

ΗΠΑ: Η μείωση της κατανάλωσης λόγω lockdowns τροφοδότησε την «έφοδο» των μικροεπενδυτών στη Wall

Στη διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων οδήγησαν τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου μελέτης της καταναλωτικής συμπεριφοράς των ΗΠΑ για το δ’ τρίμηνο του 2020

Σχετικά Άρθρα
Οι Αμερικανοί που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους λόγω των lockdowns και με περισσότερη ρευστότητα στη διάθεσή τους, αλλά λιγότερες επιλογές για καταναναλωτικές δαπάνες στραφήκαν στο χρηματιστήριο γεγονός που ερμηνεύει την άνοδο της παρουσίας των μικροεπενδυτών και την φρενίτιδα που κυριάρχησε το τελευταίο διάστημα όπως στην υπόθεση της Gamestop, σύμφωνα με έρευνα Consumer Dynamics Report που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021, την οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters.

Εισοδήματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης για τη δυναμική της καταναλωτικής συμπεριφοράς των ΗΠΑ το 20% των καταναλωτών που ερωτήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2020 επένδυσε σε μετοχές ή αμοιβαία κεφάλαια, από 15% το αντίστοιχο ποσοστό το δεύτερο τρίμηνο ενώ για το τρίτο τρίμηνο δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Αιτίες

«Τα χαμηλά επιτόκια και η μειωμένη ανησυχία για το ατομικό χρέος που έφεραν τα moratoria, παράλληλα με τις χαμηλότερες δαπάνες για διακοπές και τη διασκέδαση εκτός σπιτιού λόγω των περιορισμών, έχουν αφήσει ένα μέρος των Αμερικανών με περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα και λιγότερους τρόπους να το ξοδέψουν», δήλωσε ο D. Dahlhoff, ανώτερος ερευνητής στο The Conference Board.
«Οι μετοχές, τα οποία συνεχίζουν να προσφέρεουν ισχυρές αποδόσεις, έχουν γίνει ολοένα και πιο ελκυστική επιλογή γι' αυτούς τους καταναλωτές»

Κατανομή δαπανών

Το μερίδιο των καταναλωτών που ξοδεύουν περισσότερα για ανακαίνιση της κατοικίας τους αυξήθηκε σε 24% από 21% το δεύτερο τρίμηνο.
Με την πανδημία τώρα στο δεύτερο έτος, λιγότεροι Αμερικανοί πηγαίνουν διακοπές, είτε αγοράζουν νέα ρούχα και προϊόντα τεχνολογίας.
Το μερίδιο των καταναλωτών που ξοδεύουν χρήματα για διακοπές μειώθηκε στο 24% από 28% το δεύτερο τρίμηνο.
Λιγότεροι δαπανούν επίσης για ψυχαγωγία και δαπάνες υγείας εκτός σπιτιού.
Το μερίδιο των καταναλωτών αποταμιεύουν μειώθηκε στο 43% το προηγούμενο τρίμηνο από 49% το δεύτερο τρίμηνο, πιθανώς λόγω της πολιτικής των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων της Fed.

Ανισότητες

Την ίδια ώρα τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που έχουν ληφθεί έχει διευρύνει τις εισοδηματικές ανισότητες, εξαιτίας της λεγόμενης ανάπτυξης σε «σχήμα Κ», με τους καλύτερα αμειβόμενους εργαζόμενους να πηγαίνουν καλά, ενώ οι χαμηλόμισθοι καταγράφουν σημαντικές απώλειες.
Η έρευνα έδειξε ότι το 26% των καταναλωτών δεν εξυπηρετούν το χρέος τους, συμπεριλαμβανομένων πιστωτικών καρτών και δανείων.
Αν και μειώθηκε από το 29% το δεύτερο τρίμηνο, παρέμεινε αρκετά υψηλό.

Συντάξεις


Περίπου το ένα πέμπτο των καταναλωτών δεν αποταμίευσε σε συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και το 10% είπε ότι δεν διαθέτει πλεονάζουσα ρευστότητα.
Τουλάχιστον 17,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης