Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκάλυψη: Σπάει στα δύο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Αποκάλυψη: Σπάει στα δύο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Τι θα προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Σχετικά Άρθρα
Διακριτά όργανα διοίκησης αναμένεται να αποκτήσει η Κεφαλαιαγορά μέσα από νέο νομοσχέδιο που θα προετοιμάσει η Επιτροπή που διερευνά τις αλλαγές στην αρχή.

Στόχος της επιτροπής που συνεδρίασε για πρώτη φορά χθες 10/2, είναι να διαφοροποιηθεί ο τρόπος διοίκησης της Κεφαλαιαγοράς και να αποσχιστεί το κομμάτι εκείνο του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής που ασχολείται με την πρόληψη και του ελέγχους από την υπόλοιπη Κεφαλαιαγορά η οποία ασχολείται με θέματα καταστατικά

Διακριτοί ρόλοι

Οι διακριτοί ρόλοι στη διοίκηση της Αρχής θα ασκούνται από διαφορετικά διοικητικά όργανα όμως για παράδειγμα η Ελεγκτική Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο που θα ασκούν τους δύο διαφορετικούς ρόλους.
Το σχήμα αυτό αποτελεί μία από τις προτάσεις που θα εξετάσει η Επιτροπή η οποία διερευνά τις αλλαγές στην Κεφαλαιαγορά στο σύνολό της.
Ως γνωστόν έχει συσταθεί με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργου Ζαββού νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Η συγκεκριμένη επιτροπή θα συντάξει σχέδιο νόμου, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των διατάξεων που αφορούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη θωράκιση και ενίσχυση της λειτουργίας της προκειμένου να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών στο χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας, με βάση τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα εποπτείας.

Ποιες είναι οι σημαντικές αλλαγές που ετοιμάζονται:

  • H αναδιοργάνωση της λειτουργίας της Κεφαλαιαγοράς στο πλαίσιο του να εξελιχθεί σε μια πραγματικά ανεξάρτητη αρχή
  • H θωράκιση των διαφόρων τμημάτων ώστε να πάψουν να υπάρχει ουσιαστική πρόληψη των σκανδάλων
  • H δυνατότητα σύστασης σώματος επιθεωρητών και την πραγματική και ανοιχτή συνεργασία με ΕΛΤΕ και ΣΔΟΕ
  • H εναλλαγή του προσωπικού της Κεφαλαιαγοράς σε θέσεις ευθύνης ώστε να μην υπάρχει κατάχρηση εξουσίας
  • H διαφοροποίηση των εργασιών της διοίκησης σε καθήκοντα καταστατικά και σε καθήκοντα ελεγκτικά

Στο χαιρετισμό του χθες ο κ. Γιώργος Ζαββός μίλησε για την αναγκαιότητα να διαμορφωθεί ένα εξελιγμένο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα επιτυγχάνει όλα τα παραπάνω και το οποίο θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αυτό μάλιστα είναι και το πρώτο και βασικό έργο που έχει να εκτελέσει η ειδική επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό της Κεφαλαιαγοράς.
Το πλαίσιο αυτό θα επιτρέψει στην Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ενταχθεί κάτω από την ομπρέλλα μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής αρχής που θα δημιουργηθεί πάνω στο πρόπλασμα της ESMA και η οποία είναι απαραίτητο να δράσει στην παρούσα φάση άμεσα μιας και το Brexit δημιουργεί νέες και σημαντικές ανάγκες στην Ευρώπη.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης