Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Με αρκετούς πρωταγωνιστές η νέα άνοδος, ξανά sell off στην Πειραιώς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Με αρκετούς πρωταγωνιστές η νέα άνοδος, ξανά sell off στην Πειραιώς
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Εξαιρετικά θετική η σημερινή μέρα και δεν ήταν αναμενόμενη η ανοδική κίνηση. Οι αναλυτές περίμεναν σταθεροποίηση και βγήκε δυνατή άνοδος. Καλοδεχούμενη. Εμείς κρατάμε το γεγονός ότι διαφοροποιήθηκαν οι άλλες συστημικές από την Πειραιώς. Αυτή είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Δε μπορεί να την πληρώνουν όλες οι τράπεζες για την αύξηση της Πειραιώς.

Προς το παρόν και με αυτά που βλέπουμε στις τελευταίες συνεδριάσεις, έχουμε μία συσσώρευση μεταξύ 780 και 750 μονάδων. Λες και κάποιοι «παίζουν» πάνω-κάτω την αγορά με σκοπό μικρό ποσοστό κέρδους. Εμείς θέλουμε να συνεχιστεί η διαφοροποίηση και να φύγουμε πάνω από τις 780 μονάδες.

Σήμερα, είχαμε περισσότερους πρωταγωνιστές. Είχαμε την Coca Cola, όπου το μέρισμα και οι ελεύθερες ταμειακές ροές ενθουσίασαν τους επενδυτές. Είχαμε αντίδραση από την Ελλάκτωρ, συνέχεια της ανόδου από τη ΔΕΗ και καλή κίνηση από τράπεζες. Τα περισσότερα βαριά χαρτιά πήγαν καλά. Βαρίδι η μετοχή της Πειραιώς, η οποία έχει κάψει πολλούς επενδυτές. Το σημερινό κλείσιμο του γενικού δείκτη πάντως αλλάζει ξανά τη βραχυπρόθεσμη τάση σε θετική.

ΔΕΗ (απάντηση): Εξαιρετική η πορεία της στο ταμπλό. Νομίζουμε πως ήταν το χρηματιστηριακό στοίχημα της κυβέρνησης και οι ξένοι αλλά και κάποιες εγχώριες χρηματιστηριακές το ανέδειξαν ανεβάζοντας την τιμή. Θα λέγαμε πως λόγω της πορείας θα περιμέναμε μια έκπληξη στα αποτελέσματα είτε του 2020, είτε του 2021. Μπορεί το EBITDA να έχει μεγαλώσει, αλλά τα κέρδη αναμένονται χαμηλά. Αν θα μπορούσαν να μειωθούν για παράδειγμα οι αποσβέσεις ίσως να βλέπαμε μεγάλη βελτίωση στην τελική γραμμή. Έτσι θα μειωνόταν το p/e.

Πολύ καλή και η σημερινή πορεία της μετοχής. Πήγε μέχρι τα 8,1750 ευρώ και έκλεισε στα 8,05 ευρώ με άνοδο 3,21% και υψηλό όγκο 803 χιλ. τεμάχια. Στα 1,86 δισ. ευρώ η αποτίμηση.

COCA COLA: Μπορεί να θεωρούμε την αποτίμηση γεμάτη, αλλά οι πρωτοβουλίες που πήρε η διοίκηση μέσα στην κρίση δείχνουν το μέγεθος του ομίλου και τις ικανότητες της διοίκησης. Έτσι θα λέγαμε πως δικαιολογούμε ένα premium, αλλά δεν έχει σημασία τι λέμε εμείς αφού η μετοχή είναι για μεγάλα παιδιά. Τρομερές ελεύθερες ταμειακές ροές, μείωσαν τον καθαρό δανεισμό και αυξάνουν το μέρισμα στους μετόχους. Θετική υποδοχή από την αγορά με άνοδο 4,71% και τιμή 26,92 ευρώ. Αποτίμηση 9,97 δισ. ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Θα λέγαμε πως έκανε σήμερα μία δυνατή τεχνική αντίδραση, αλλά θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αλλάξει επίπεδο. Πλέον παίζεται πιο στρωτά η μετοχή, ίσως γιατί έφυγαν και κάποιοι "ξένοι" που την είχαν κάνει ασανσέρ με τον τρόπο που έκαναν το market making. Από την άλλη απαλλαγμένη τώρα η μετοχή από τις κόντρες και τις διαφωνίες, μπορεί ο επενδυτής να εστιάσει στα πλάνα της νέας διοίκησης.

Γι΄αυτό θέλουμε να βγει και να μας πει κάποια πράγματα και τι σκοπεύει να κάνει πρώτα. Είναι τα μεγάλα έργα που θα βγουν από την κυβέρνηση, οι παραχωρήσεις κτλ. Είναι η αύξηση κεφαλαίου. Είναι το ομόλογο. Είναι τα οικονομικά και τι θα βγάλει ο έλεγχος. Είναι λοιπόν αρκετά που πρέπει να ξεκαθαρίσουν, αλλά μπορούν να αποτελέσουν και τους καταλύτες. Στο +7,84% και στα 1,4170 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Πειραιώς από την αρχή του έτους χάνει 45%. Σε ενάμιση μήνα δηλαδή. Τεράστια η ζημιά στα χαρτοφυλάκια. Με πολύ μεγάλο όγκο σήμερα, που είχαμε να δούμε μήνες και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας και στο -7,33%. Από την άλλη η ΑΛΦΑ προσπάθησε και πάλι να ακουμπήσει τον εκθετικό των 200 ημερών. Κάποια στιγμή θέλουμε να τη δούμε και πάλι να τον κόβει ανοδικά. Καλή η κίνηση της μετοχής και έκλεισε με άνοδο 5,48%. Χαμηλότερη η άνοδος για ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ, αλλά δεν είχαν την ίδια υποχώρηση το προηγούμενο διάστημα με τις πιο πάνω, επομένως λογική η σημερινή τους πορεία.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Που θα πάει θα τα ξεπεράσει τα 12,50 ευρώ. Με αυτά που βλέπουμε σε άλλες εδώ έπρεπε να είχε κλειδώσει, αλλά τι να πεις. Αν συμφωνούσαμε όλοι στις αγορές δε θα είχαν λόγο ύπαρξης.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Ήταν μέσα Ιουνίου του 2020 όταν η διοίκηση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών είχε πει πως η μετοχή ήταν αρκετά υποτιμημένη σε σχέση με την πραγματική αξία. Είχε αναλύσει με τον καλύτερο τρόπο τις κινήσεις, τις επενδύσεις και τις προοπτικές. Το είχε πει ξεκάθαρα. Τότε ήταν λίγο κάτω από τα 1,70 ευρώ. Σήμερα βρίσκεται πάνω από τα 4 ευρώ, έχοντας καταγράψει ένα μεγάλο ράλι και πάλι οι δείκτες παραμένουν ελκυστικοί.

Σημειώνουμε τη συγκεκριμένη ως παράδειγμα και για τη διαφάνεια. Άλλες διοικήσεις θα μας το έλεγαν μετά το ράλι. Αμέτρητα τα παραδείγματα. Στο +2,44% και στα 4,20 ευρώ με όγκο 130 χιλ. τεμάχια.

LAVIPHARM (απάντηση): Δε νομίζουμε πως υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Θεωρούμε την κίνηση ανάλογη με αυτή της αγοράς. Το ενδιαφέρον για μικρά χαρτιά είναι περιορισμένο αυτή την περίοδο.

AUTOHELLAS: Αύξησε όγκο σήμερα και έκλεισε με καλή άνοδο. Στα 5,93 ευρώ και στο +5,89% με 125 χιλ. τεμάχια.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Αυξημένος και εδώ ο όγκος. Στα 1,29 ευρώ και στο +6,61%. Υπάρχει πωλητές και φαίνεται. Τέτοιες μετοχές θα έπρεπε να ενισχύονται χωρίς ιδιαίτερες συναλλαγές. Τουλάχιστον σε αυτά τα επίπεδα που είναι τώρα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης