Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

O Draghi άλλαξε το πολιτικό τοπίο στην Ιταλία - Αδρανοποιείται ο λαϊκισμός

O Draghi άλλαξε το πολιτικό τοπίο στην Ιταλία - Αδρανοποιείται ο λαϊκισμός

Με ένα υπουργικό συμβούλιο που αποτελείται από τεχνοκράτες και πολιτικούς, ο Draghi έχει ήδη βελτιώσει το outlook της Ιταλίας

Σχετικά Άρθρα

Θετικά αντέδρασαν οι αγορές στην ανάληψη της ιταλικής πρωθυπουργίας από τον Mario Draghi.
Η άφιξή του έχει χαρακτηριστεί ως «καλύτερη από το αναμενόμενο» καθώς συγκέντρωσε ευρεία πολιτική στήριξη, περιορίζοντας και την απειλή των λαϊκιστικών δυνάμεων.
Ο Draghi, ο οποίος ορκίστηκε το Σάββατο (13/2/2021), παρουσίασε το υπουργικό συμβούλιο, που αποτελείται κυρίως από πολιτικούς από διαφορετικά κόμματα και ορισμένους τεχνοκράτες σε βασικά υπουργεία.
«Αυτό είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και καλύτερο από ό,τι ανέμενα, γιατί παρέχει ένα βαθμό σταθερότητας και πολιτικής ευθύνης», επισημαίνει ο Erik Nielsen από τη UniCredit.
Όπως σχολιάζει το CNBC, ο Draghi κατάφερε να λάβει στήριξη από τις περισσότερες μεγάλες πολιτικές δυνάμεις στην Ιταλία, έπειτα από ανησυχίες ότι μια καθαρή τεχνοκρατική ομάδα θα είχε σύντομη διάρκεια ζωής.
Οι επόμενες εκλογές στην Ιταλία αναμένονται στις αρχές του 2023.

Βελτιώθηκε το outlook

Με τη διασφάλιση ευρείας πολιτικής στήριξης και μια ομάδα που απαρτίζεται από πολιτικούς και τεχνοκράτες, ο Draghi έχει ήδη βελτιώσει το outlook για την Ιταλία.
Οι αναλυτές έχουν γίνει πιο αισιόδοξοι (bullish) για τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, επισημαίνοντας ότι «οι προσδοκίες για μια πιο αποτελεσματική χρήση των κεφαλαίων του NGEU (Next Generation EU), διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και καλύτερες προοπτικές όσον αφορά τον εμβολιασμό», σύμφωνα με σημείωμα της UniCredit.
Την ίδια στιγμή, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Ιταλίας έχουν ενισχυθεί κατά περισσότερο από 7% από τις αρχές του μήνα.
Οι αναλυτές της Barclays εκτιμούν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ενισχυθεί στο β' εξάμηνο του 2021.
«Η επιστροφή του Mario Draghi, ως πρωθυπουργός της Ιταλίας, έχει αλλάξει δραματικά το πολιτικό τοπίο» επισημαίνουν οι αναλυτές της Barclays σε ενημερωτικό τους σημείωμα.
Οι ίδιοι εξηγούν ότι ο νικητής της πολιτικής κρίσης θα ήταν η Lega.
Το πιο κεντρώο PD είχε προηγουμένως αντιταχθεί στη συμμαχία με τη Lega και αυτή η εξέλιξη έχει δημιουργήσει εντάσεις στο κόμμα.
Εν τω μεταξύ, το άλλο μεγάλο κόμμα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων, είχε εσωκομματικές διαφωνίες με τη έγκριση της πρωθυπουργίας του Draghi την προηγούμενη εβδομάδα.

Αδρανοποιείται ο λαϊκισμός

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα στις ιταλικές δημοσκοπήσεις.
Η Lega εξακολουθεί να είναι το πιο δημοφιλές πολιτικό κόμμα με περίπου 24% της δημόσιας στήριξης.
Ωστόσο, το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το PD - που σχημάτισαν την προηγούμενη κυβέρνηση, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια υποχώρηση.
Το PD, που έλαβε το 20% της δημόσιας στήριξης τον Ιανουάριο, έχασε μια εκατοστιαία μονάδα σε δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε στις 11 Φεβρουαρίου.
Ταυτόχρονα, η άφιξη του Draghi έχει επίσης μειώσει τη ρητορική του λαϊκισμού, τουλάχιστον προς το παρόν.
«Σήμερα, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο λαϊκισμός είναι πιο αδύναμος στην Ιταλία», δήλωσε ο Lorenzo Castellani, ιστορικός στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο του LUISS Guido Carli.
Η Ιταλία είχε δύο κύριες λαϊκιστικές δυνάμεις μετά τις γενικές εκλογές του 2018 - τη Lega και το Κίνημα Πέντε Αστέρων.
Αλλά και τα δύο κόμματα έχουν περιορίσει τις λαϊκιστικές κορώνες, δήλωσε στο CNBC ο Erik Jones, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
«Το Κίνημα Πέντε Αστέρων έκανε τη στροφή όταν υποστήριξε την Ursula von der Leyen (πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) τον Ιούνιο του 2019.
Η Lega έκανε τη στροφή της όταν αποφάσισε να στηρίξει τον Draghi στη διαμόρφωση μιας ανοιχτής φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας την περασμένη εβδομάδα», πρόσθεσε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης