Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι δύο πρωτιές της νέας επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ngozi Okonjo-Iweala

Οι δύο πρωτιές της νέας επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ngozi Okonjo-Iweala

Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με καταγωγή από τη Αφρική

Σχετικά Άρθρα
Στη θέση του νέου επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) εξελέγη η Ngozi Okonjo-Iweala, η οποία κατάφερε να έχει δύο ιστορικές πρωτιές.
Αυτό της πρώτης γυναίκας προέδρου, αλλά και του πρώτου προέδρου από την Αφρική, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021.
Γεννηθείσα στη Νιγηρία, η 66χρονη οικονομολόγος αποφοίτησε το 1976 από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενώ στη συνέχεια κέρδισε διδακτοτρική υποτροφία από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT).

Η υποψηφιότητα

Έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών, αλλά και η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών στη Νιγηρία, ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα, η οποία διεκδίκησε την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Τον Οκτώβριο, η υποψηφιότητά της για τον ΠΟΕ απέσπασε τη σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών, εξαιρουμένων των ΗΠΑ, καθώς ο τότε πρόεδρος, Donald Trump, είχε ταχθεί υπέρ του Νοτιοκορεάτη υποψήφιου.

Η στάση των ΗΠΑ

Η αλλαγή στον Λευκό Οίκο έφερε και αλλαγή στην στάση της Ουάσιγκτον, με τον Joe Biden να ανακοινώνει την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στην Okonjo-Iweala, γεγονός το οποίο προλείανε το έδαφος για τη σημερινή, ιστορική εξέλιξη.
Η ανάληψη των καθηκόντων της επέρχεται σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς η 66χρονη καλείται να μεταρρυθμίσει ριζικά το παγκόσμιο εμπόριο, ένα αίτημα το οποίο επέρχεται ως συνέπεια τόσο της πανδημίας του κορωνοϊού όσο κυρίως της πολιτικής των δασμών, η οποία υιοθετήθηκε κατά κόρον τα τελευταία χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης