Τελευταία Νέα
Διεθνή

G7: Η «επιστροφή» των ΗΠΑ - Πανδημία, οικονομία, Κίνα στην ατζέντα Biden

tags :
G7: Η «επιστροφή» των ΗΠΑ - Πανδημία, οικονομία, Κίνα στην ατζέντα Biden
Ο Joe Biden επιδιώκει να προβάλλει την εικόνα της «επιστροφής» των ΗΠΑ στο διεθνές σκηνικό
Σχετικά Άρθρα

Πανδημία, οικονομία και Κίνα θα είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα του νέου προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, κατά την παρθενική του συμμετοχή σε σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) πιο οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, η οποία θα διεξαχθεί ψηφιακά, λόγω της covid-19.
Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, πρόκειται για την πρώτη σύνοδο κορυφής της G7 από τον Απρίλιο.
«Αυτή η ψηφιακή συνάντηση με τους ηγέτες των παγκόσμιων ηγετικών δημοκρατικών οικονομιών της αγοράς θα δώσει μια ευκαιρία στον πρόεδρο Μπάιντεν να συζητήσει σχέδια για να νικηθεί η πανδημία της COVID-19 και να ανοικοδομηθεί η παγκόσμια οικονομία», αναφέρει η ανακοίνωση, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η «επιστροφή» των ΗΠΑ

Πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Biden θα επικεντρωθεί στην παγκόσμια αντίδραση στην πρόκληση της παραγωγής και της διανομής εμβολίων και στις «συνεχιζόμενες προσπάθειες να υπάρξει κινητοποίηση και συνεργασία για την αντιμετώπιση της απειλής νέων μολυσματικών ασθενειών με την οικοδόμηση δυνατοτήτων σε κάθε χώρα και τη χρηματοδότηση της υγειονομικής ασφάλειας».
Ο Joe Biden, Δημοκρατικός που διαδέχθηκε τον Ρεπουμπλικάνo Donald Trump, επιδιώκει να προβάλλει την εικόνα της «επιστροφής» των ΗΠΑ στο διεθνές σκηνικό, έπειτα από τέσσερα χρόνια που σημαδεύτηκαν από την πολιτική που συνόψιζε το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική».
Ο Trump απέσυρε τη χώρα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, ενώ επεδείκνυε δυσανεξία για τους διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς πολυμερούς συνεργασίας.
Ο Biden επανέφερε τη χώρα στον ΠΟΥ και στη συμφωνία του Παρισιού και έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να συνεργαστεί με συμμάχους των ΗΠΑ για να υπάρξει συντονισμός ως προς την αντιμετώπιση της Κίνας σε πολλά ακανθώδη ζητήματα.
«Ο πρόεδρος Biden θα συζητήσει επίσης την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις για να ενισχυθεί η συλλογική ανταγωνιστικότητά μας και τη σημασία που έχει να ενημερωθούν οι παγκόσμιοι κανόνες για να αντιμετωπιστούν προκλήσεις στο πεδίο της οικονομίας όπως αυτές που εγείρει η Κίνα», πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του.
Ο Donald Trump συγκρούστηκε με την Κίνα για τις πολιτικές της στο πεδίο του εμπορίου επιβάλλοντας τιμωρητικούς δασμούς, όπλο που χρησιμοποίησε όμως και εναντίον παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ, κάτι που τον εξέθεσε σε επικρίσεις, διότι δεν επιδίωξε ενιαία στάση έναντι του Πεκίνου σε ζητήματα όπως η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας ή οι εμπορικές πρακτικές του.

Το «πακέτο Biden»

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, ο Bidenπιέζει το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει πακέτο ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και να προσφερθεί ανακούφιση σε όσους πλήττονται από τον αντίκτυπο της πανδημίας.
Κατά τον Λευκό Οίκο, θα συζητήσει το οικονομικό του πρόγραμμα με τους ομολόγους του στην G7 και θα τους ενθαρρύνει, όπως και τους ηγέτες άλλων βιομηχανικών κρατών, να συνεχίσουν την «στήριξη για την ανάκαμψη της οικονομίας» και να λάβουν συλλογικά μέτρα.
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής επίσης πρόκειται να συζητηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης