Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Διερευνητικές επαφές Reggeborgh με Archirodon για τον Άκτωρ – Ποια τα εναλλακτικά σενάρια στρατηγικής του Ελλάκτωρ

Διερευνητικές επαφές Reggeborgh με Archirodon για τον Άκτωρ – Ποια τα εναλλακτικά σενάρια στρατηγικής του Ελλάκτωρ
Τα δύο εναλλακτικά σενάρια για τον Άκτωρ, από κεφαλαιακή ενίσχυση 100-150 εκατ έως πώληση... - Πως ο Ελάκτωρ θα ισχυροποιηθεί;
Σχετικά Άρθρα

Διερευνητικές επαφές έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ της Reggeborgh του ολλανδικού ομίλου που κατέχει το 14,33% της Ελλάκτωρ και της εταιρίας ελληνικών συμφερόντων Archirodon Group N.V. που βρίσκεται στο Dordrecht, Zuid της Ολλανδίας με επίκεντρο τον Άκτωρ. 
Οι διερευνητικές επαφές που έχουν λάβει χώρα κινήθηκαν στην λογική πώλησης του Άκτωρ στην Archirodon, ωστόσο φαίνεται ότι οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν τελεσφορήσει ή εν πάσει περιπτώσει δεν φαίνεται πιθανό σε αυτή την φάση να υλοποιηθεί κάποια συμφωνία.
Οι διερευνητικές επαφές δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ωστόσο πηγή προσκείμενη σε ένα εκ των δύο ομίλων ανέφερε ότι εξετάστηκε… η επέκταση στην Ελλάδα.
Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι deal δεν υπάρχει….ωστόσο η ύπαρξη διερευνητικών επαφών έχει αξία γιατί δείχνει ότι η Reggeborgh εξετάζει όλα τα εναλλακτικά σενάρια.

Ποια είναι η Archirodon Group

Η Archirodon Group N.V. απασχολεί συνολικά 10.301 υπαλλήλους με έσοδα 864 εκατομμύρια δολάρια.
Υπάρχουν 22 εταιρείες στην εταιρική οικογένεια Archirodon Group N.V.
Η Archirodon, είναι κορυφαίος εργολάβος διεθνώς σε λιμάνια και ότι σχετίζεται με την θάλασσα, ωστόσο κατασκευάζει δρόμους, γέφυρες, σιδηροδρόμους, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, δραστηριοποιείται στην ηλεκτρική ενέργεια, την αποχέτευση, το πετρέλαιο και φυσικό αέριο κ.α.
Μεταξύ των μεγάλων έργων της Archirodon είναι οι θαλάσσιοι λιμενοβραχίονες και εγκαταστάσεις εκφόρτωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου και πετροχημικών στη Σαουδική Αραβία, το Ομάν, το Κατάρ και την Αίγυπτο.
Επιπλέον, έχουν πραγματοποιηθεί τερματικοί σταθμοί εμπορευματοκιβωτίων και άλλες εργασίες κατασκευής λιμένων στο Ομάν, την Κύπρο, το Ντουμπάι, το Αμπού Ντάμπι και την Αίγυπτο. Επιπλέον, έχουν κατασκευαστεί μεγάλες γέφυρες στη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν, καθώς και στο Αμπού Ντάμπι.

Ποια η στρατηγική για τον Άκτωρ;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Ελλάκτωρ έχει αξία, υπάρχουν δραστηριότητες, οι οποίες με ελάχιστες κινήσεις μπορεί να ενισχύσουν τα έσοδα του ομίλου.
Ωστόσο ο Άκτωρ ο κατασκευαστικός βραχίονας του Ελλάκτωρ πρέπει να ενισχυθεί κεφαλαιακά.
Πρωτίστως ποια η στρατηγική για τον Άκτωρ;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι απαιτείται κεφαλαιακή ενίσχυση, ώστε να αυξηθούν κεφάλαια, το ταμείο της εταιρίας και να αναδιαρθρωθούν οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 600 εκατ ευρώ σε προμηθευτές και βραχυπρόθεσμα δάνεια.
Κατά τις τράπεζες, ο Ελλάκτωρ ως μητρικός όμιλος χρειάζεται να πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου άνω των 100 εκατ ευρώ πιθανότατα σε ένα εύρος 100 με 150 εκατ ευρώ ώστε τα κεφάλαια να κατευθυνθούν κατά βάση στον Άκτωρ.
Οι τράπεζες δηλώνουν «μέχρι τώρα δεν μας έχει ενοχλήσει η νέα διοίκηση και ο νέος μέτοχος ζητώντας ρευστότητα.
Ανανεώνουμε τις εγγυητικές επιστολές που λήγουν – συνολικά φθάνουν τα 880 εκατ – αλλά δεν παρέχουμε νέα ρευστότητα και ούτε θα παράσχουμε νέο δανεισμό εάν πρωτίστως δεν δούμε την στρατηγική της νέας διοίκησης και του νέου μετόχου στον Ελλάκτωρ –

Τα δύο εναλλακτικά σενάρια

Υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια για την πορεία της Ελλάκτωρ.
Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων του Ελλάκτωρ είναι υγιές και αποδοτικό ενώ ουσιαστικά μόνο ο Άκτωρ χρειάζεται ριζική εξυγίανση.

Εναλλακτικό σενάριο πρώτο – Το θετικό

Η Reggeborgh ως βασικός μέτοχος με ποσοστό 14,33% (μετοχολόγιο 14,176%) διαθέτει δικαίωμα προαίρεσης option 26,88 εκατ μετοχών ή 12,5457% των μετοχών της Ελλάκτωρ συμφερόντων Λεωνίδα Μπόμπολα που δυνητικά μπορεί να εξασκήσει έως τις 10 Μαρτίου 2021.
Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες εάν αυτή η option εξασκηθεί, κατά ορισμένους μπορεί να μην εξασκηθεί αλλά όλα αυτά θα αποδειχθούν έως τις 10 Μαρτίου 2021 ημέρα Τετάρτη.
Ωστόσο η Greenhill συμφερόντων των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη που κατέχει το 16,948% ή 36,314 εκατ μετοχές άμεσα και 8,635% ή 18,5 εκατ μετοχές έμμεσα (συνολικά 25,57%) αναφέρει ότι ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh λειτούργησε συντονισμένα και κατέχει το 37,37% των μετοχών της Ελλάκτωρ.
Μάλιστα σε αγωγή της Greenhill αναφέρει ότι έδρασαν συντονισμένα

  • Reggeborgh που κατέχει το 14,33% των μετοχών της Ελλάκτωρ
  • Λεωνίδας Μπόμπολας που κατέχει το 12,546% της Ελλάκτωρ
  • Astrobank που κατείχε ποσοστό 3,63% της Ελλάκτωρ
  • Barclays Private Bank η οποία κατέχει το 4% που πούλησε το Amber Capital

Συνολικά μαζί με κάποιες άλλες μετοχές κατέχει το 37,3% των μετοχών της Ελλάκτωρ.
Μάλιστα η Greenhill αναφέρει ότι υπό αυτό το καθεστώς θα πρέπει να υποβάλλει επισήμως δημόσια πρόταση.
Υπό το πρίσμα αυτό, θα αποσαφήνιζε πλήρως τα δεδομένα στον Ελλάκτωρ η υποβολή δημόσιας πρότασης από την Reggeborgh.
Το πρώτο στοιχείο λοιπόν είναι η υποβολή δημόσιας πρότασης.
Όμως το εξίσου σημαντικό με αυτό είναι το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Λογικά η Reggeborgh δίνει αρχικώς ένα δάνειο γέφυρα περίπου 100 εκατ ευρώ και ακολούθως υλοποιεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η μετατροπή του δανείου σε μετοχές δηλαδή αύξηση κεφαλαίου δεν είναι εφικτή για πολλούς λόγους, μεταξύ άλλων γιατί η Reggeborgh θα βρεθεί να ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών της Ελλάκτωρ.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μπουν κεφάλαια τα οποία θα ενισχύσουν τον Άκτωρ από όλους τους μετόχους.
Στην περίπτωση αυτή ο Άκτωρ θωρακίζεται και παραμένει μέλος του Ελλάκτωρ.

Το ζήτημα της δημόσιας πρότασης

Κατά την Greenhill ήδη υφίσταται το ζήτημα της δημόσιας πρότασης αλλά σε κάθε περίπτωση εάν η αύξηση κεφαλαίου καλυφθεί πλήρως ή μερικώς από την Reggeborgh πάλι θα εγείρεται θέμα δημόσιας πρότασης.
Οπότε εύλογα θα πρέπει να τεθεί το θέμα ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, το μετοχικό και απέναντι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και απέναντι στον μέτοχο Greenhill με ποσοστό 25,57% των μετοχών της Ελλάκτωρ.

Εναλλακτικό σενάριο δεύτερο – Το αρνητικό

Στο σενάριο αυτό ο Άκτωρ που αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα για την ευρωστία του Ελλάκτωρ δεν έχει καλή τύχη.
Η αύξηση κεφαλαίου επιτυγχάνει μερικώς ή δεν καλύπτεται και εξετάζονται όλα τα εναλλακτικά σενάρια.
Να σημειωθεί ότι οι επαφές με την Archirodon Group εντάσσονται σε μια λογική πώλησης της Άκτωρ, ωστόσο όπως αναφέρθηκε δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία.
Η τύχη του Άκτωρ σε αυτό το σενάριο δεν θα είναι καλή και προφανώς το αρνητικό σενάριο, πρέπει να αποτραπεί καθώς όπως όλοι δηλώνουν στόχος είναι ένας υγιής και άρτιος όμιλος.
Το σενάριο να αφεθεί να χρεοκοπήσει ο Άκτωρ δεν το θεωρούμε ότι έχει καμία βάση και δεν το αναφέρουμε ούτε καν ως έσχατη εναλλακτική επιλογή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης