Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Bullard (Fed St. Louis): Το Bitcoin δεν απειλεί την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου

Bullard (Fed St. Louis): Το Bitcoin δεν απειλεί την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου
Το αμερικανικό δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα δεν απειλείται στο προβλεπτό μέλλον από τα κρυπτονομίσματα, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του St. Louis, James Bullard, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των νομισμάτων δεν είναι νέο φαινόμενο
Σχετικά Άρθρα
Το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για το bitcoin δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για το αμερικανικό δολάριο ως το σημαντικότερο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο υποστήριξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του St. Louis, James Bullard, σε συνέντευξή του στο CNBC την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021.
«Απλώς πιστεύω ότι όσον αφορά την πολιτική της Fed θα παραμείνουμε όσον αφορά το προβλέψιμο μέλλον σε μια οικονομία βασισμένη στο δολάριο και επιπλέον είτε η τιμή του χρυσού ανεβαίνει είτε η τιμή του bitcoin δεν επηρεάζεται πραγματικά το οικονομικό περιβάλλον», υπογράμμισε ο ίδιος.

Οι καινοτομίες

Το Bitcoin, ειδικότερα, έχει υποστηριχθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιστάθμιση των πληθωριστικών πιέσεων ή της υποτίμησης επίσημων νομισμάτων όπως το δολάριο ΗΠΑ.
Ορισμένων το έχουν αποκαλέσει «ψηφιακό χρυσό».
Επιπλέον, το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα παρουσιάζονται επίσης ως μέθοδος πληρωμής για αγαθά και υπηρεσίες όπως τα πραγματικά τραπεζογραμμάτια.

Το εκδοτικό προνόμιο

Ο Bullard, εξέφρασε την ανησυχία του για τον τεράστιο όγκο των συναλλαγών που διενεργούνται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων τα οποία δεν εκδίδονται από κυβερνήσεις.
«Υπάρχουν ήδη οι ψηφιακές συναλλαγές σε δολλάρια, οπότε δεν είμαι σίγουρος ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε αυτό το σημείο (σ.σ. εννοεί την τεχνολογική πλατφόρμα).
Το πρόβλημα έγκειται στην έκδοση από ιδιώτες νομισμάτων (σ.σ. το εκδοτικό προνόμιο διαθέτουν μόνο οι κεντρικές τράπεζες)», είπε.
Πριν από τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο, ήταν σύνηθες για τις τράπεζες να εκδίδουν δικά τους χαρτονομίσματα, σημείωσε ο Bullard.
Η Bank of America, η JPMorgan και η Wells Fargo, είχαν τις δικές τους εκδόσεις δολαρίων.
«Όλοι διαπραγματεύονταν.
Διαπραγματεύονταν με διαφορετικές εκπτώσεις ο ένας προς τον άλλο - και οι δεν άρεσε σε πολλούς αυτό», υπογράμμισε.

Ενιαίο νόμισμα

«Νομίζω ότι το ίδιο θα συνέβαινε με το bitcoin», πρόσθεσε ο Bullard.
«Δεν είναι επιθυμητή η μετάβαση σε ένα μη ομοιόμορφο νόμισμα όπου πηγαίνει κάποιος στα Starbucks και ίσως θα πληρώσειμε το Ethereum, ή με το Ripple, είτε με bitcoin, ίσως θα με δολάριο.
Αυτό δεν είναι το πρότυπο της νομισματικής πολτικής που έχουμε επιλέξει.
Έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα που ήρθε την εποχή του εμφυλίου πολέμου», υποστήριξε.

Ανταγωνισμός

 Στο ερώτημα εάν τα κρυπτονομίσματα αποτελούν απειλή για το αμερικανικό δολάριο, ο Bullard τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα νέο στον ανταγωνισμό μεταξύ των νομισμάτων.
Είναι κάτι που υφίσταται εδώ και αιώνες, υπογράμμισε.
«Πρόκειται για τον ανταγωνισμό μεταξύ νομισμάτων και οι επενδυτές επιθυμούν ασφαλές καταφύγιο.
Θέλουν ένα σταθερό αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο και, στη συνέχεια, θέλουν να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις τους σε αυτό το νόμισμα», εξήγησε.
Για παράδειγμα, ισχυρίστηκε ότι το ευρώ και το γιεν είναι ισχυρά νομίσματα.
Ωστόσο, «κανένα από αυτά δεν πρόκειται να υποκαταστήσει το δολάριο», σημείωσε.
«Θα ήταν πολύ δύσκολο να αποκτήσουμε ένα ιδιωτικό νόμισμα που προσομοιάζει περισσότερο με χρυσό για να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο, οπότε δεν νομίζω ότι θα δούμε αλλαγές στο μέλλον», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης