Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Στα ύψη η ανεργία στην Ελλάδα μετά την πανδημία και... ο αντίκτυπος στις τιτλοποιήσεις των τραπεζών

tags :
DBRS: Στα ύψη η ανεργία στην Ελλάδα μετά την πανδημία και... ο αντίκτυπος στις τιτλοποιήσεις των τραπεζών
Η αύξηση της ανεργίας επηρεάζει δυσμενώς τις τιτλοποιήσεις χρέους, σύμφωνα με την DBRS
Σχετικά Άρθρα
Καθώς η αγορά συνεχίζει να απορροφά τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19) και των επακόλουθων των περιορισμών, η αύξηση της ανεργίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, σύμφωνα με την DBRS.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο καναδικός οίκος, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε αρνητική πρωταγωνίστρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την ανεργία να εκτοξεύεται στις υψηλότερες θέσεις.

Πως θα επηρεαστούν οι τιτλοποιήσεις NPEs των τραπεζών

Σύμφωνα με την DBRS, η αύξηση της ανεργίας επηρεάζει δυσμενώς τις τιτλοποιήσεις χρέους, δεδομένης της στενής σχέσης που υπάρχει μεταξύ καταναλωτικού δανεισμού και πιέσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε αθετήσεις ή χρεοκοπία.
Ως αποτέλεσμα της παραπάνω σχέσης, η DBRS επισημαίνει ότι χρειάζεται στενή παρακολούθηση της πορείας της ανεργίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζονται τα κατάλληλα πρότυπαπρόβλεψης των εν λόγω πιέσεων.

Δημοσιονομική στήριξη

Όπως παρατηρεί η DBRS, οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη εφαρμόζουν μέτρα στήριξης που καλύπτουν τον πραγματικό αντίκτυπο της πανδημίας.
Ωστόσο, οι σχετικοί δείκτες δεν αποτυπώνουν τον αντίκτυπο των σε αναστολή εργαζομένων ή των μειωμένων ωρών, ούτε τον αριθμό των εργαζομένων που έχουν εγκαταλείψει το εργατικό δυναμικό.
Ακόμη και με αυτά τα μέτρα και τις αλλαγές, υπάρχουν ορισμένες χώρες όπου η ανεργία παραμένει αρκετά χαμηλότερη από τα χειρότερα επίπεδα από το 2008.
Για παράδειγμα, η ανεργία στην Ισπανία τον Ιούλιο του 2008 ήταν στο 26,3%, έναντι 16,2% τον Δεκέμβριο του 2020.
Η ανεργία στην Ιρλανδία τον Δεκέμβριο του 2011 ήταν στο 16,1%, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 ήταν στο 5,8%.
Σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία, ο δείκτης τον Ιανουάριο του 2013 «έγραφε» 17,4%, ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 βρισκόταν στο 6,5%.
Η Ελλάδα και η Κύπρος παρουσιάζουν μεγάλη πτώση στα ποσοστά ανεργίας εν σχέσει με τα προηγούμενα χρόνια (στη χώρα μας η ανεργία είχε ξεπεράσει το 27%).
dbrs_17-2.JPG
Αχτίδες αισιοδοξίας

Οι τρέχουσες μικρές βελτιώσεις δείχνουν μια ελπιδοφόρα εικόνα ότι η τάση αύξησης στα ποσοστά ανεργίας έχει σταματήσει ή επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, ακόμη και αν τα δεδομένα έχουν αλλοιωθεί από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης.
Με την κυκλοφορία εμβολίων σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ελπίδα είναι ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα ένα σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών είναι υπαρκτή, καταλήγει η DBRS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης