Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων θα επηρεάσει τη Wall Street; - Όχι εκτός αν ξεπεράσει το 1,75%

Η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων θα επηρεάσει τη Wall Street; - Όχι εκτός αν ξεπεράσει το 1,75%

Οι υψηλές τιμές και οι πολύ μικρές αποδόσεις στα ομόλογα του Δημοσίου ήταν η βασική υποστήριξη για τις μετοχές

Σχετικά Άρθρα
Η πτώση των τιμών των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ στις πρώτες εβδομάδες του 2021 αποτελεί τη μεγάλη απειλή για την άνοδο της Wall Street.

Αυτό ανέφεραν αναλυτές και επενδυτές στους Financial Times, καθώς οι υψηλές τιμές και οι πολύ μικρές αποδόσεις στα ομόλογα του Δημοσίου ήταν η βασική υποστήριξη για τις μετοχές, για τους επενδυτές που αναζητούσαν αποδόσεις.
Αυτή η τάση όμως δείχνει να έχει αλλάξει, εξαιτίας των νέων προσδοκιών για αύξηση του πληθωρισμού, οι οποίες οδήγησαν την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υψηλότερα, πλησίον του 1,3%.

Η επίδραση στη Wall Street

«Αν δούμε μια σταδιακή αύξηση των αποδόσεων κατά τη διάρκεια αυτού του έτους και του επόμενου έτους, αυτό είναι κάτι που η αγορά μετοχών είναι στην ευχάριστη θέση να αφομοιώσει», δήλωσε ο Kiran Ganesh, της UBS Global Wealth Management.
«Αν όμως η αύξηση συμβεί λίγο πιο γρήγορα... αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τη Wall Street σε πιο σημαντικά προβλήματα».
Η προοπτική ενός πακέτου τόνωσης ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ουάσινγκτον, η πενιχρή ζήτηση λόγω περιορισμών και η χαλαρή νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έφεραν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό στα υψηλότερα επίπεδα των ετών.
Ένας δείκτης αυτής της τάσης είναι εκείνος που προέρχεται από κυβερνητικούς τίτλους που προστατεύονται από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ - το επιτόκιο 10ετούς ισοτιμίας - που πρόσφατα αυξήθηκε στο υψηλότερο σημείο από το 2014, στο 2,2%.

bonds.webp

Αύξηση του πληθωρισμού

Μέχρι στιγμής, ο βασικός δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, το ευνοϊκό μέτρο του πληθωρισμού της Fed, διαμορφώθηκε στο 1,5% τον Δεκέμβριο, κάτω από τον μακροπρόθεσμο στόχο της κεντρικής τράπεζας.
Τον Ιανουάριο, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ένα άλλο μέτρο του πληθωρισμού, ήταν σταθερός σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο πληθωρισμός είναι ο καταλύτης στα ομόλογα, καταστρέφοντας την αξία των σταθερών πληρωμών στους επενδυτές.

Η επίδραση στη Wall Street

Για τις μετοχές, ο μέτριος πληθωρισμός είναι συνήθως καλός.
Ο Sean Markowicz, της Schroders, υπολογίζει ότι οι μετοχές των ΗΠΑ τείνουν να αυξάνονται το 90% του χρόνου που ο πληθωρισμός είναι χαμηλός αλλά αυξάνεται.
Οποιοσδήποτε πληθωρισμός προέρχεται από την επιστροφή στην κανονική ζωή θα ήταν επίσης ευπρόσδεκτο σημάδι ότι η οικονομία των ΗΠΑ αργά βγαίνει από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία.
Οι μετοχές μπορεί επίσης να αποδειχθούν πιο ισχυρές από τα προηγούμενα πληθωριστικά επεισόδια.
Οι αποδόσεις παραμένουν χαμηλές, ενώ η Fed κατέστησε επίσης σαφές ότι θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να είναι αυξημένος χωρίς να προχωρήσει σε αλλαγές των επιτοκίων.
Ωστόσο, οι επενδυτές προειδοποιούν ότι ακόμη και η προοπτική της σύσφιξης της πολιτικής θα μπορούσε ακόμη να επηρεάσει τις μετοχές που κυμαίνονται γύρω από τα υψηλά ρεκόρ, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας.

Επίδραση στα εταιρικά αποτελέσματα

Η απότομη άνοδος των πληθωριστικών πιέσεων μπορεί να αντισταθμίσει τυχόν ονομαστικές αυξήσεις εσόδων καθώς το κόστος των εταιρειών αυξάνεται επίσης, συμπιέζοντας τα κέρδη.
Η άνοδος των επιτοκίων θα μπορούσε επίσης να μειώσει την παρούσα αξία των μελλοντικών ταμειακών ροών των εταιρειών, μειώνοντας τις εκτιμήσεις των ιδίων κεφαλαίων.
«Η αγορά συχνά θα προεξοφλεί αυτές τις μελλοντικές ταμειακές ροές με υψηλότερο ρυθμό όταν ο πληθωρισμός αυξάνεται για να αντισταθμίσει το γεγονός ότι αξίζουν λιγότερα στα σημερινά χρήματα», δήλωσε ο Markowicz.
Ο στόχος τώρα είναι να καταλάβουμε πότε μπορεί να αναπτυχθεί αυτή η δυναμική, ανέφεραν επενδυτές.
«Είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση», αναφέρει η State Street Global Advisors.
Όμως, το οριακό ποσοστό που αυξάνεται «ουσιαστικά» πάνω από το 3% θα «φτάσει σε ένα σημείο στην καμπύλη όπου οι μετοχές γίνονται λίγο λιγότερο ελκυστικές».
Οι αναλυτές της Goldman Sachs υπολόγισαν πρόσφατα, βάσει ιστορικών δεδομένων, ότι θα χρειαζόταν αύξηση 0,36 εκατοστιαίων μονάδων στα επιτόκια για ένα μήνα για να επηρεαστούν οι μετοχές.
Ο Deepak Puri, διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων για τις ΗΠΑ της Deutsche Bank Wealth Management, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η απόδοση στο 10ετές αμερικανικό ομόλογο «πρέπει να είναι τουλάχιστον πάνω από 1,75% για να αρχίσει να επηρεάζει πραγματικά την αγορά μετοχών».
bonds2.webp

Εξισορρόπηση στη Wall Street

Εάν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμείνουν αισιόδοξες, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των χρηματιστηριακών αγορών, ειδικά στους τομείς υψηλής ανάπτυξης, όπως η τεχνολογία, ενισχύοντας παράλληλα τους μη αγαπημένους τομείς όπως τα χρηματοοικονομικά και η ενέργεια, οι οποίοι συνήθως συσχετίζονται πιο θετικά με τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
«Το ευρύ ζήτημα είναι η προτίμηση σε εταιρείες που είναι πιο κυκλικά εκτεθειμένες», δήλωσε ο Jonathan Golub, επικεφαλής στρατηγικός μετοχών των ΗΠΑ για την Credit Suisse.
«Η βελτίωση της οικονομίας βοηθά τις εταιρείες που θεωρούνται αδύναμες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης