Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στο τραπέζι φόρος 0,1% επί των συναλλαγών στη Wall με αφορμή την υπόθεση GameStop

ΗΠΑ: Στο τραπέζι φόρος 0,1% επί των συναλλαγών στη Wall με αφορμή την υπόθεση GameStop
Το σενάριο για φορολόγηση στις συναλλαγές μετοχών, ομολόγων και παραγώγων (financial transaction tax) θα φέρει έσοδα 777 δισ, δολάρια σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου – Αναμένεται σφοδρή αντίδραση της Wall Street
Σχετικά Άρθρα

Ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει θετικά και εξετάζει την επιβολή ενός φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών (financial transaction tax) - μια κίνηση που αναμένεται να αντιμετωπίσει τη σφοδρή αντίδραση της Wall Street - μετά την επενδυτική φρενίτιδα που χαρακτήρισε την υπόθεση της GameStop, σύμφωνα με δημοσίευμα του CΝΝ Business τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021.
Η υπόθεση της GameStop αναδεικνύει τα σοβαρά ζητήματα όσον αφορά την προστασία των επενδυτών και την ακεραιότητα στη λειτουργίας της αγοράς, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στο CNN Business.
Ο πιθανός αντίκτυπος ενός φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε περίπτωσεις τύπου GameStop με τη συρροή χιλιάδων μικροεπενδυτών αξίζει να μελετηθεί και μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας μεγαλύτερης αξιολόγησης ενός τέτοιου φόρου όσον αφορά τα έσοδα και τη σταθερότητα της αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, δήλωσε ο ίδιος.

 Δημοκρατικοί

Ορισμένοι Δημοκρατικοι υποστήριξαν έναν φόρο στη Wall ως μέσον για να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα και να ανταποκριθούν στις ανησυχίες σχετικά με την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος – καθώς πολλοί παράγοντες έχουν χαρακτηρίσει την πρόσγατη άνοδό του ως «φούσκα».
Την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, η πρόεδρος της Επιτροπής για τον Τομέα των Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσίων της Βουλής των Αντιπροσώπων (που ελέγχεται απο τους Δημοκρατικούς)  Maxine Waters δήλωσε ότι σίγουρα εξετάζει» έναν φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Διχασμός

Ένας φόρος 0,1% στις συναλλαγές μετοχών, ομολόγων και παραγώγων θα μπορούσε να αυξήσει 777 δισεκατομμύρια δολάρια τα έσοδα για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για μια δεκαετία, σύμφωνα με εκτίμηση του 2018 από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.
Ωστόσο, ένας τέτοιος φόρος θα αντιμετώπιζε τη σφοδρή αντίδραση Wall Street και δεν είναι σαφές εάν οι μετριοπαθείς Δημοκρατικοί θα υποστήριζαν την επιβολή του – καθώς οι σχέσεις τους με την αγορά είναι στενές, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Μικροεπενδυτές

Όσοι είναι αντίθετοι στην επιβολή του φόρου, προειδοποιούν ότι θα πλήξει του μικροεπενδυτές (οι οποίοι κατά το τελευταίο διάστημα έχουν έντονη παρουσία) αυξάνοντας το κόστος των συναλλαγών και αφαιρώντας ρευστότητα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές..
«Αυτή η προσέγγιση έχει μακρά ιστορία ανεπιθύμητων συνεπειών και λειτουργεί τιμωρητικά για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τις αμερικανικές οικογένειες», δήλωσε εκπρόσωπος του Ένωσης μικροεπενδυτών για την Αποτροπή της Φορολογίας των Συνταξιοδοτικών Αποταμιεύσεων στο CNN Business.
Μέλη αυτή της ένωσης μετέχουν επίσης Citadel Securities και τη Virtu Financial, δύο πλατφόρμες διαχείρισης συναλλαγών που θα πληγούν από το εν λόγω φόρο στην περίπτωση που επιβληθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης