Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Γιατί το άλμα του πληθωρισμού τον Ιανουάριο δεν θα τρομάξει την ΕΚΤ

Oxford Economics: Γιατί το άλμα του πληθωρισμού τον Ιανουάριο δεν θα τρομάξει την ΕΚΤ
To άλμα που σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, δεν θα τρομάξει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Σχετικά Άρθρα

To άλμα που σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, δεν θα τρομάξει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τους αναλυτές της Oxford Economics.
«Με τη λεπτομερή έκθεση πληθωρισμού του Ιανουαρίου που δείχνει ότι οι παροδικοί παράγοντες προκάλεσαν την εκπληκτικά μεγάλη άνοδο του μήνα, είναι δυνατή η μερική οπισθοχώρηση τον Φεβρουάριο. Επιπλέον, δεν βρίσκουμε σημάδια μεγάλης αύξησης του υποκείμενου πληθωρισμού», σημειώνει η Oxford Economics, η οποία εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα ανακάμψει έντονα φέτος από τα ακραία χαμηλά επίπεδα του 2020.
Πάνω από το ένα τρίτο της αύξησης του ονομαστικού πληθωρισμού στο 0,9% από -0,3% τον Δεκέμβριο οφείλεται στην άνοδο των τιμών των αγαθών και προκλήθηκε από διαταραχές των χειμερινών πωλήσεων, όχι από απότομη αύξηση της ζήτησης ή της περιορισμένη προσφορά, εξηγούν οι αναλυτές.

Πιθανή η αύξηση του ρυθμού αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ

Ο διπλασιασμός του πληθωρισμού υπηρεσιών στο 1,4%, που αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τέταρτο της αύξησης του πληθωρισμού, πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο. Αλλά περίπου το μισό οφείλεται στην αύξηση του ΦΠΑ στη Γερμανία, όπως σημειώνεται.
Η άποψη της ΕΚΤ ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με την εκτίμησή των αναλυτών, οπότε οι χαμηλές υποκείμενες πιέσεις στις τιμές θα την αποτρέψουν από μία πιο «σφικτή» νομισματική πολιτική.
Στην πραγματικότητα, η ΕΚΤ μπορεί ακόμη και να αναγκαστεί να αυξήσει τον ρυθμό των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων της, εάν οι αγορές γίνουν υπερβολικά αισιόδοξες και οδηγήσουν σε μεγάλη άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων, υπονομεύοντας τους όρους χρηματοδότησης.

oxford266845.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης