Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Οι ιταλικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν νέο, ισχυρό κύμα κόκκινων δανείων

Fitch Ratings: Οι ιταλικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν νέο, ισχυρό κύμα κόκκινων δανείων
Οι εισροές νέων κόκκινων δανείων παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά αυτό θα αλλάξει, αναφέρει η Fitch Ratings

Nέο, ισχυρό κύμα κόκκινων δανείων θα αντιμετωπίσουν oι ιταλικές τράπεζες, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.
Οι ιταλικές τράπεζες θα πρέπει να διατηρήσουν υπό έλεγχο τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) το 2021.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, η υφιστάμενη δυναμική χαλιναγώγησης των κινδύνων αρκεί ως έναν βαθμό για την απομείωση των δανείων, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση των πιστωτικών κινδύνων που προκύπτουν από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ωστόσο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ιταλίας τα επόμενα τρίμηνα πρόκειται να αντιμετωπίσουν νέο κύμα κόκκινων δανείων, καθώς λήγουν τα μορατόρια.
Σημειώνεται πως τα δάνεια που επωφελήθηκαν από τις αναστολές πληρωμών φτάνουν τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πτώση στα κόκκινα δάνεια, αλλά

Πολλές ιταλικές τράπεζες ανέφεραν μεγάλη πτώση στα κόκκινα δάνεια, με τους δείκτες να παραμένουν σε χαμηλά ιστορικά επίπεδα.
Tα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, την Intesa Sanpaolo και τη UniCredit, ήταν κάτω του 5%.
Οι εισροές νέων κόκκινων δανείων παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, λόγω της επίδρασης των μορατορίων και των αυστηρότερων όρων αναδοχής.
Σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν και τα επιτόκια δανεισμού.
Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, οι προοπτικές του κλάδου για τα έσοδα του 2021 είναι παρόμοιες με εκείνες του 2020, με το γενικό επιχειρηματικό και λειτουργικό περιβάλλον να παραμένει εξίσου δύσκολο.
Η ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ πιθανότατα από τα μέσα του 2021 θα αντισταθμίσει εν μέρει μόνο την απότομη συρρίκνωση το 2020 ενώ θα μπορούσε ακόμη να σταματήσει από την επανεμφάνιση της πανδημικής κρίσης ή από τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς.
Τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου των τραπεζών είναι πιθανό να παραμείνουν υπό πίεση, καθώς ο τομέας εξακολουθεί να έχει μεγάλη πλεονάζουσα ρευστότητα, ενώ η ζήτηση για νέα δάνεια θα παραμείνει ασθενής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης