Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παράταση lockdown, άνοιγμα 8/3 - Με sms στο 13032 οι μετακινήσεις για λιανεμπόριο - Σοκ με 2.147 κρούσματα

Παράταση lockdown, άνοιγμα 8/3 - Με sms στο 13032 οι μετακινήσεις για λιανεμπόριο - Σοκ με 2.147 κρούσματα

Παραμένει η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ - Κατειλημμένο το 89% των κλινών ΜΕΘ covid στην Αττική - Αυξάνονται εισαγωγές ασθενών και διασωληνωμένοι

(Συνεχές upd) Ενώπιον του διλήμματος να παρατείνουν το lockdown στην Αττική ή του να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα και να ανοίξουν κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες θα βρεθούν τα επόμενα 24ωρα οι επιστήμονες, οι οποίοι εξακολουθούν να παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην χώρα και ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο.
Αν και η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε νέα αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων (ανέρχονται συνολικά στους 346), τη στιγμή που οι νοσηλευόμενοι υπολογίζονται σε περισσότερους από 2.500 και οι νεκροί αυξάνονται καθημερινά (από τις αρχές του μήνα έχουν καταγραφεί 525 θάνατοι), πίεση υπάρχει και για να ανοίξουν τομείς της οικονομίας, καθώς είναι πλέον φανερό πως οι αντοχές στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων αρχίζουν να περιορίζονται σημαντικά.
Υπό αυτά τα ασφυκτικά δεδομένα, οι ειδικοί είναι αντιμέτωποι – για ακόμα μια φορά – με σκληρά διλήμματα ενώ στο τραπέζι είναι διάφορα σενάρια.
Το ένα σενάριο θέλει το lockdown στην Αττική, το οποίο λήγει στις 28/2, να παρατείνεται για μία ή και δύο εβδομάδες έτσι ώστε να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η εικόνα των κρουσμάτων και να αποσυμπιεστεί το σύστημα υγείας ενώ το δεύτερο σενάριο θέλει να ανοίγει από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Μαρτίου - έστω και με click away - η αγορά, αν και η κυβέρνηση προκρίνει την διά ζώσης παρουσία των καταναλωτών.
Ενδεχόμενο πάντως που δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιηθεί από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Μαρτίου, με πιο πιθανή να θεωρείται η εν λόγω προοπτική για την 8η Μαρτίου.
Πάντως, με το 89% των κλινών ΜΕΘ για covid στην Αττική να είναι ήδη κατειλημμένο, το πιθανότερο σενάριο είναι το lockdown να παραταθεί κατά τουλάχιστον μια εβδομάδα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, μένει να φανεί εάν οι ειδικοί θα αποφασίσουν το μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away ή εάν θα αποφασίσουν να ανοίξει κανονικά από τις 8/3 μόνο με αυστηρά μέτρα
Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνηση, Κ. Πιερρακάκης υποστήριξε ότι σχεδιάζεται μια νέα πλατφόρμα που δεν θα έχει σχέση με το 13033 και που θα αφορά μόνο το λιανεμπόριο και θα επιτρέπει στους πολίτες να κάνουν τα ψώνια τους για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες περιμένουν τα επόμενα 24ωρα για να δουν πως εξελίσσεται η επιδημία καθώς διαμηνύουν πως οι αποφάσεις τους θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας, όταν και θα υπάρχουν πιο πολλά και πιο επαρκή στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής.

Συνολικά 6.343 οι νεκροί

 Τα νέα 23/2 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.147, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 182.783 (ημερήσια μεταβολή +1,2%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.492 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

pinaksa_1.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.343 θάνατοι.
Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 357 (χθες 346).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.
To 86,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

pinaksa_2.jpg

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.291 ασθενείς.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 299 (ημερήσια μεταβολή +13.26%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 248 ασθενείς.

pinaksasw_3.jpg

Πιερρακάκης: Ετοιμάζεται νέος πενταψήφιος αριθμός για το λιανεμπόριο

Τη θέση πως το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζει μια καινούρια εφαρμογή με άλλο πιθανό 5ψηφιο νούμερο που θα αφορά μόνο στο λιανεμπόριο και στις αγορές των πολιτών και δεν θα έχει σχέση με το 13033 αλλά θα έχει χρονικό περιορισμό διατύπωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης.
Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά fm ο κ.Πιερρακάκης είπε πως «αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει κι η αγορά».
Τι θα γίνει με τα εμβόλια
Όσον αφορά στο σύστημα εμβολιασμού που θα ανοίξει για την επόμενη ηλικιακή ομάδα των 70-74 ετών τόνισε ότι θα ενταχθούν και οι ομάδες υψηλού κινδύνου.
«Η κατηγοριοποίηση των ευπαθών ομάδων γίνεται από τους ειδικούς, εμείς υλοποιούμε οτιδήποτε αποφασίζεται με βάση τα κριτήρια που αποφασίζεται.
Θα ενταχθούν άμεσα οι ευπαθείς ομάδες.
Είναι το αμέσως επόμενο στάδιο οι ομάδες υψηλού κινδύνου που θα είναι παράλληλα με την ηλικιακή ομάδα των 70-74 ετών, ενώ το επόμενο στάδιο θα αφορά άτομα από ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Το πότε θα είναι αυτό εξαρτάται με τις παραδόσεις των εμβολίων» είπε ο κ. Πιερρακάκης και επανέλαβε ότι η βεβαίωση εμβολιασμού θεωρείται ως εργαλείο διευκόλυνσης.

Βατόπουλος: Άνοιγμα αγοράς αλλά με τρίωρη κυκλοφορία των πολιτών

Τη θέση πως δεν έχουν αλλάξει και πολλά στην επιδημιολογική εικόνα σε αυτή τη δεύτερη εβδομάδα του lockdown στην Αττική διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέροντας πάντως πως δεν υπήρξε ανεξέλεγκτη αύξηση κρουσμάτων.
«Στη δεύτερη βδομάδα του σκληρού lockdown που διανύουμε, δεν έχουν αλλάξει πολλά.
Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη αύξηση κρουσμάτων, υπάρχουν όμως αναζωπυρώσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας.
Ο στόχος είναι να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας, ο οποίος και επετεύχθη.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογηθούν αύριο, οπότε και θα παρθούν αποφάσεις» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Βατόπουλος.
Αναφερόμενος στο άνοιγμα της αγοράς, ο κ.Βατόπουλος είπε πως εάν γίνει θα πρέπει να υπάρχει η προϋπόθεση της τρίωρης κυκλοφορίας των πολιτών με αποστολή μηνύματος.
Όπως είπε, κάτι τέτοιο είχε τεθεί ως πρόταση από τα Χριστούγεννα, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων.
«Αφού υπάρχει περιορισμός κυκλοφορίας ο καθένας πρέπει να ελέγχεται πόσες ώρες βγήκε από το σπίτι του», ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο lockdown που έχει επιβληθεί σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι «αν και αυτό είναι σωστό, είναι δύσκολα εφαρμόσιμο».
Σχετικά με τα εμβόλια, είπε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει πάρει έναν ρυθμό και είναι σε καλό επίπεδο σε σχέση και με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
«Η κατάσταση θα αλλάξει όταν θα έχει ανοσία το 60% του πληθυσμού, ή οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες» είπε ο κ.Βατόπουλος, εκτιμώντας πως αυτό θα έχει γίνει μέχρι το καλοκαίρι.

Παγώνη: Μπορεί να είναι η τελευταία εβδομάδα με lockdown – Να ανοίξουν σχολεία, λιανεμπόριο

Την εκτίμηση πως αυτή μπορεί να είναι η τελευταία εβδομάδα με lockdown διατύπωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία ζήτησε να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο εφόσον οι κρίσιμοι δείκτες πάνε καλά αυτήν την εβδομάδα.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη υποστήριξε ότι για να υπάρξει άνοιγμα δραστηριοτήτων, θα πρέπει τα κρούσματα να πέσουν κάτω από τα 1.000 ημερησίως.
«Μην περιμένουμε μείωση των διαδωληνωμένων.
Υπάρχει μάλιστα, το ενδεχόμενο να αυξηθούν κιόλας.
Μας ενδιαφέρει ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid» ανέφερε η κα.Παγώνη, τονίζοντας ότι εάν τα κρούσματα μειωθούν, τότε θα μπορέσει η επιτροπή να εισηγηθεί άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.
«Το άνοιγμα μπορεί να το δούμε και τη Δευτέρα που έρχεται, θα εξαρτηθεί όμως από τους αριθμούς που θα έχουμε αυτή τη βδομάδα.
Αν όλα πάνε καλά αυτή τη βδομάδα μπορεί η επιτροπή να ξεκινήσει να συζητάει μείωση περιορισμών και να εισηγηθεί την απόφασή της» υποστήριξε η κα.Παγώνη.

Προτεραιότητα στα δημοτικά και στην αγορά

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, η κα Παγώνη είπε ότι «προτεραιότητα θα δοθεί όπως και την προηγούμενη φορά στα δημοτικά και ταυτόχρονα άνοιγμα της αγοράς με click away».
Για την εστίαση, τόνισε ότι «η ιστορία αυτή πάει λίγο μακριά».
«Δεν μπορεί να ανοίξει η εστίαση αν δεν ανοίξουν σχολεία και αγορά.
Από τον Απρίλιο και μετά» υπογράμμισε η κα.Παγώνη, η οποία σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει SMS μετακίνησης αποκλειστικά για το λιανεμπόριο το οποίο θα έχει διάρκεια 3 ώρες, τόνισε πως θα βοηθήσει αρκετά.
«Ήταν σωστή σκέψη αυτή» ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, η οποία σχετικά με τις μάσκες, ανέφερε πως σε σουπερμάρκετ, ΜΜΜ και νοσοκομεία πρέπει να φοράμε διπλή μάσκα, εκτός αν είναι η μάσκα Ν95.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης