Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 300 εκατ. ευρώ η επιδότηση στις επιχειρήσεις για το Γέφυρα ΙΙ - Από το Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις

Στα 300 εκατ. ευρώ η επιδότηση στις επιχειρήσεις για το Γέφυρα ΙΙ -  Από το Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις
Οι ενισχύσεος αφορούν επιδότηση της δόσης επιχειρηματικών δανείων για καθορισμένο χρονικό διάστημα, οφειλετών που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία.
Σχετικά Άρθρα

Στο ποσόν των 300.000.000 ευρώ αναμένεται να ανέλθει το σύνολο της επιδότησης που θα διατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών προς τους δανειολήπτες επιχειρηματικών δανείων μέσω του προγράμματος Γέφυρα ΙΙ.
Το πρόγραμμα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τους θεσμούς και αναμένεται να εκπονηθεί μέσα στο Μάρτιο.
Η επιδότηση θα αφορά τα δάνεια περίπου 180.000 επιχειρήσεων.
Από τους οφειλέτες κάτι λιγότερο από τους μισούς είναι ενήμεροι ενώ οι υπόλοιποι είναι οφειλέτες με δάνεια οι συμβάσεις των οποίων έχουν καταγγελθεί.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μαζί με το πρόγραμμα της επιδότησης των τόκων των δανείων για τρεις μήνες θα δώσουν σημαντική ανακούφιση σε επιχειρήσεις αλλά και σε τράπεζες.
Ο «οδηγός» του προγράμματος θα είναι αντίστοιχος με εκείνον του προγράμματος Γέφυρα Ι το οποίο επιδοτεί οφειλέτες ιδιώτες με περίπου 350.000.000 ευρώ.

Όροι και προϋποθέσεις

Η υποστήριξη αφορά επιδότηση της δόσης επιχειρηματικών δανείων για καθορισμένο χρονικό διάστημα, οφειλετών που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία.
Η διάρκεια της επιδότησης θα εκτείνεται για διάστημα το οποίο αναμένεται να κινηθεί περί τους 8 μήνες ίσως και 9, αναλόγως της ενάρξεώς του.
Στα δάνεια σε καθυστέρηση ή σε όσα έχουν καταγγελθεί, οι αιτούντες θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τις τράπεζες.
Το διάστημα όπως φαίνεται ότι θα αποτελέσει σημείο συζήτησης και θα σχετίζεται με την εξέλιξη της λειτουργίας της αγοράς.

Moratoria

Οι τράπεζες επιθυμούν η επιδότηση να είναι όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη μιας και αυτό θα διευκολύνει σημαντικά τα χαρτοφυλάκιά τους στο πλαίσιο της λήξης για τα moratoria.
Το πρόγραμμα θα αφορά κατ’ αρχήν φυσικά πρόσωπαεπαγγελματίες αλλά και επιχειρήσεις.
Σε αυτούς θα ενταχθούν όσοι με βάση το ΦΠΑ έχουν μειωμένο τζίρο περί το 20% για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Για τα δάνεια σε καθυστέρηση θα προτεθούν 6 μήνες παρακολούθησης προκειμένου να μην ζητηθεί πίσω η επιδότηση ενώ για τα καταγγελμένα δάνεια το διάστημα αναμένεται να είναι ίσο με ένα έτος.

Σύσκεψη

Σήμερα (24 Φεβρουαρίου 2021) στο Υπουργείο αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη προκειμένου να συζητηθούν και νέα εργαλεία χρηματοδότησης μεταξύ των οποίων να εξεταστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής του κράτους σε εταιρείες που μπορούν να ανακάμψουν και που έχουν τη δυνατότητα αποτίμησης (εισηγμένες στο Χρηματιστήριο κλπ).

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης