Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γέφυρα 2: Στους «πράσινους» επιχειρηματίες η μερίδα του λέοντος

Γέφυρα 2: Στους «πράσινους» επιχειρηματίες η μερίδα του λέοντος

To veto των θεσμών

Σχετικά Άρθρα
Αγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση για το «Πρόγραμμα Γέφυρα 2» θέτοντας ως στόχο τον Μάιο να τεθεί σε εφαρμογή.
Όμως οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς βρίσκονται ακόμη στο αρχικό στάδιο καθώς έχουν βάλει VETO στην ελεύθερη είσοδο των επιχειρήσεων.

Η αναζήτηση των κριτηρίων ένταξης των επιχειρήσεων καταναλώνει πολύτιμο χρόνο των διαπραγματεύσεων όπως και του προγράμματος, το οποίο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.
Μέχρι τα τέλη Απριλίου πρέπει το πρόγραμμα να έχει γίνει νόμος του κράτους και από τις αρχές Μαΐου να τρέχει η χρηματοδότηση των δόσεων των επιχειρηματικών δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα κριτήρια ένταξης θα συμπεριλάβουν κυρίως τα «πράσινα επιχειρηματικά δάνεια» ενώ τα δάνεια με καθυστέρηση κάτω ή άνω των 90 ημερών θα περιοριστούν σημαντικά στο πρόγραμμα όπως έχει συμβεί με το Πρόγραμμα Γέφυρα 1 για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Η πολιτικής της κυβέρνησης εστιάζει περισσότερο να… σωθεί αυτός που σώζεται ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες επιχειρηματικών δανείων να ακολουθήσουν την πορεία που οδηγεί αναπόφευκτα στον Πτωχευτικό Κώδικα.

Το Πρόγραμμα Γέφυρα 2 φλερτάρει με τα πράσινα δάνεια

Οι Θεσμοί για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και την οριστικοποίηση των κριτηρίων συγκεντρώνουν στοιχεία από τις τράπεζες και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δανειοληπτών.
Στα κριτήρια ένταξης θα συμπεριλαμβάνουν τα ακίνητα του οφειλέτη, το ύψος των καταθέσεων τον κύκλο εργασιών την κερδοφορία της επιχείρησης πριν από τους φόρους όπως και άλλα οικονομικά χαρακτηριστικά τα οποία θα αποκαλύπτουν τη βιωσιμότητα του δανείου από την στιγμή της ένταξής του.
Το πλαίσιο που δίνουν οι Θεσμοί για την επιδότηση των δόσεων των επιχειρηματικών δανείων είναι αρκετά αυστηρό και θέτουν ως προτεραιότητα τα δάνεια που αποπληρώνονται.
Άλλωστε τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίζουν ότι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) που είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση στη συνέχεια δεν ανταποκρίθηκαν.
Μάλιστα, στο 20,9% των μακροχρόνιων ρυθμίσεων και στο 59,4% των βραχυχρόνιων ρυθμίσεων η καθυστέρηση εμφανίζεται μόλις ένα τρίμηνο μετά την εφαρμογή της ρύθμισης.
Τα εν λόγω ποσοστά αυξάνονται σε 35,1% και 82,2% αντίστοιχα σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους από την εφαρμογή της ρύθμισης.
Δεδομένης της επίδρασης της πανδημίας, εκτιμάται ότι σημαντικό ποσοστό από τα δάνεια αυτά θα καταγραφεί ως μη εξυπηρετούμενο κατά τη διάρκεια του 2021
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 32,2% των επιχειρηματικών είναι σε καθεστώς ΜΕΔ.
Εντός του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου, ο δείκτης για το χαρτοφυλάκιο τόσο των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων όσο και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων παραμένει ιδιαίτερα υψηλός (55,4% και 47% αντίστοιχα). Καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων (16,6%) .

Το ύψος της επιδότησης

Η τελική διαμόρφωση των κριτηρίων θα γίνει με τη συμμετοχή των τραπεζών οι οποίοι όπως μας πληροφορούν να συμβάλουν να γίνουν «πράσινα» τα σημερινά «κόκκινα» και να διατηρήσουν τα δάνεια που ήδη αποπληρώνονται κανονικά.
Για παράδειγμα, στα εξυπηρετούμενα δάνεια η επιδότηση ξεκινά από το 90%, ενώ στα δάνεια που ήταν μη εξυπηρετούμενα και πριν τον Covid-19 τίθεται ως προϋπόθεση η ρύθμιση, με την επιδότηση να διαμορφώνεται στο 80
Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση έχει εστιάσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και γι’ αυτό έχει εφαρμόσει μία σειρά μέτρων, με στόχο να αποφύγει ή έστω να περιορίσει την δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων
Η επιδότηση θα καλύπτει, τόσο το κεφάλαιο, όσο και τους τόκους του δανείου.
Η διαδικασία θα είναι απλή, γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης