Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ψυχραιμία στις αγορές μετά το sell off σε Aσία, Wall - Στο επίκεντρο πληθωρισμός και ομόλογα

Ψυχραιμία στις αγορές μετά το sell off σε Aσία, Wall - Στο επίκεντρο πληθωρισμός και ομόλογα

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street μετά το sell-off

Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές Upd) Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 26/2 οι δείκτες στη Wall Street μετά τις βαριές απώλειες της Πέμπτης, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα τελευταία στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες και το προσωπικό εισόδημα που αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες.

Η έντονη μεταβλητότητα στην αγορά ήταν έκδηλη μέχρι καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ωστόσο στο τέλος της συνεδρίασης επικράτησαν οι πωλητές, τον Dow Jones και τον S&P να κλείσουν κοντά στα χαμηλά ημέρας και μειώνοντας σημαντικά τα ενδοσυνεδριακά κέρδη του Nasdaq.
Ο Dow Jones που κινήθηκε μόνιμα σε αρνητικό έδαφος, σημείωσε πτώση -1,5% και έκλεισε στις 30.932,37 μονάδες.
Με απώλειες 0,43% στις 3.812,80 μονάδες έκλεισε και ο S&P 500.
Αντίθετα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κινήθηκε ανοδικά, διατήρησε το θετικό πρόσημο αλλά έκλεισε μακριά από τα υψηλά ημέρας, σημειώνοντας κέρδη +0,56% στις 13.192,34 μονάδες.
Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν βρεθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ανοδική τροχιά καθώς ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι οι εμβολιασμοί θα οδηγήσουν σε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους μήνες, δίνοντας ώθηση και στον πληθωρισμό.
Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν ταυτόχρονα πυροδοτήσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Fed να αυξήσει τα επιτόκια της νωρίτερα από το αναμενόμενο, αυξάνοντας τα κόστη δανεισμού και επιβαρύνοντας την ανάκαμψη.
Ο πρόεδρος της Fed, J. Powell πάντως διαβεβαίωσε στην κατάθεση του στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα δεν σχεδιάζει να αλλάξει σύντομα την πολιτική της.
Οι υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα καθιστούν τις μετοχές λιγότερο θελκτικές, πλήττοντας ιδιαίτερα τον τεχνολογικό κλάδο.
Ορισμένοι traders δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη δέσμευση του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, περί διατήρησης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και περί μη σημαντικού κινδύνου για εκτίναξη του πληθωρισμού.
Ο τελευταίος εκτίμησε ότι μπορεί να χρειαστούν έως και τρία χρόνια για την επίτευξη των στόχων της Fed όσον αφορά την απασχόληση και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
«Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι η άνοδος των αποδόσεων έχει ως βάση την εντεινόμενη αισιοδοξία περί ταχείας οικονομικής ανάκαμψης, με τις αποδόσεις να τρέχουν να προλάβουν το bullish κλίμα που επικρατεί στις μετοχές», τονίζει από την πλευρά του ο David Lefkowitz, στέλεχος της UBS Global Wealth Management.
Σύμφωνα με την LPL Financial οι αποδόσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται εν μέσω περιβάλλοντος αναμενόμενης ανάπτυξης και αύξησης του πληθωρισμού, τελικά και εξορθολογισμού επιτοκίων από πλευράς της Fed.
Θεωρούμε επίσης ότι, εάν οι αποδόσεις κινηθούν με μεγάλη ορμή προς τα πάνω, η Fed θα παρέμβει ώστε το επίπεδο των επιτοκίων να μην καταστεί υπερβολικά περιοριστικό και αρνητικό για τις μετοχές ή την πραγματική οικονομία.
Η απόδοση στο 10ετές υποχωρεί σήμερα στο 1,475% από 1,513% την Πέμπτη, όταν σημείωσε και νέο υψηλό έτους.
Το Κογκρέσο ετοιμάζει παράλληλα ένα νέο πακέτο τόνωσης μετά την πρόταση του προέδρου Biden για έναν συνδυασμό μέτρων συνολικού ύψους σχεδόν 2 τρισ. δολ.

Το εμβόλιο Johnson & Johnson εγκρίνουν οι ΗΠΑ, προς ναι από ΕΕ στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Με τις μεταλλάξεις του ιού να αυξάνονται και να πληθύνονται, απειλώντας με την αυξημένη μεταδοτικότητα τους ακόμα και την ίδια την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τα οποία είναι και το μόνο «ισχυρό όπλο» της ανθρωπότητας κατά της πανδημίας, η ΕΕ είναι έτοιμη να αποδεχθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε μια ύστατη προσπάθεια να πάρει μπροστά ο τουρισμός και η οικονομία από το ερχόμενο καλοκαίρι.
Παρά τις επιφυλάξεις της Γαλλίας, οι 27 της ΕΕ είναι κοντά στο ναι όσον αφορά το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, την ίδια στιγμή που θετικά είναι τα νέα από τις ΗΠΑ όπου εξακολουθούν να μειώνονται κρούσματα και θάνατοι.
Ο πρόεδρος Biden υποστήριξε ότι μέσα στις 37 πρώτες ημέρες της προεδρικής του θητείας έγιναν 50 εκατομμύρια εμβολιασμοί, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ είναι αρκετές εβδομάδες μπροστά όσον αφορά τη δέσμευση του ότι μέσα στις 100 πρώτες ημέρες της θητείας του, θα έχουν εμβολιαστεί 100 εκατομμύρια Αμερικάνοι.
Μάλιστα σήμερα 26/2 η αρμόδια επιτροπή των ΗΠΑ (FDA) αναμένεται να δώσει την έγκριση της και για το τρίτο εμβόλιο, αυτό της Johnson & Johnson, το οποίο θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικό και ασφαλές και θα χορηγείται σε μια δόση.
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως έχει εμβολιάσει με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου το 50% των 9,3 εκατομμυρίων πολιτών.

ΗΠΑ: Άλμα 10% στο προσωπικό εισόδημα, στο +2,4% οι καταναλωτικές δαπάνες

Άλμα 10% σημείωσε το προσωπικό εισόδημα στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 2,4%.
Οι Αμερικανοί αύξησαν τις δαπάνες τους για πρώτη φορά εδώ και τρεις μηνες, λόγω των επιδομάτων 600 δολ. που έδωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στα νοικοκυριά και της αύξησης των επιδομάτων ανεργίας.
Τα στοιχεία είναι ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, με την αύξηση στις καταναλωτικές δαπάνες να είναι η μεγαλύτερη από τον Ιούνιο.
Οι μισθοί των κυβερνητικών εργαζομένων παρέμειναν σταθεροί στο -2,4% σε ετήσια βάση, ενώ οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται από το +1,8% σε ετήσια βάση, στο +2,2%.

ΗΠΑ: Στα 83,7 δισ. δολάρια διευρύνθηκε το έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών τον Ιανουάριο του 2021

To έλλειμμα των ΗΠΑ στο εμπόριο αγαθών διευρύνθηκε στα 83,7 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο από 83,2 δισ. τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.
Οι εισαγωγές αγαθών ενισχύθηκαν 1,1% στα 218,9 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ενώ πραγματοποίησαν άλμα 8,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,4%, στα 135,2 δισ. δολάρια

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές ακολουθώντας την πτωτική πορεία των διεθνών αγορών με την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων να συνεχίζει να προκαλεί έντονο προβληματισμό στην επενδυτική κοινότητα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί την πρόσφατη αύξηση του κόστους δανεισμού των κρατικών ομολόγων, αλλά δεν θα προσπαθήσει να ελέγξει την καμπύλη απόδοσης, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane.
Οι αποδόσεις αυξήθηκαν, ιδιαίτερα την περασμένη εβδομάδα, εν μέρει λόγω της αύξησης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.
Η λεκτική παρέμβαση από βασικούς αξιωματούχους της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, απέτυχε να αναστείλει το ράλι των αποδόσεων, σημειώνει το Reuters.
Στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας, η Suez SA ανακοίνωσε ότι επέστρεψε στις ζημιές για το 2020 καθώς τα κέρδη υπέστησαν πλήγμα από το κόστος και τις προβλέψεις που συνδέονται με την πανδημία.
Η γαλλική εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων κατέγραψε καθαρές ζημιές 228 εκατ. ευρώ για το 2020 έναντι των κερδών 352 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, και έσοδα που μειώθηκαν στα 17,21 δισ. ευρώ από τα 18,02 δισ. ευρώ το 2019. Τα κέρδη προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκαν στα 780 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα από τα 1,41 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Η LafargeHolcim ανακοίνωσε ελαφρώς υψηλότερα κέρδη στο δ΄ τρίμηνο, καθώς οι αγορές παγκοσμίως άρχισαν να ανακάμπτουν από την πανδημία, παρά το ότι οι καθαρές πωλήσεις μειώθηκαν.
Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη της ελβετικής εταιρείας τσιμέντου προ φόρων και τόκων, διαμορφώθηκαν στα 1,04 δισ. φράγκα (1,15 δισ. δολάρια). Το ποσό είναι οριακά υψηλότερο από τα 1,02 δισ. Φράγκα στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, αλλά πολύ χαμηλότερα από τα 1,50 δισ. Φράγκα που ανέμεναν οι αναλυτές.

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης λόγω ρευστοποιήσεων στις ΗΠΑ

Πωλήσεις καταγράφονται και σήμερα στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης απόρροια της ανόδου της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων λόγω πληθωριστικών πιέσεων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 26 Φεβρουαρίου 2021 στο 0,79%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 26/2/2021 στο -0,26% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,12% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,33% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,44% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,79% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,44%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

Ύφεση 8,2% στη Γαλλία το 2020 λόγω της πανδημίας

Η γαλλική οικονομία κατέγραψε βουτιά -8,2% την περασμένη χρονιά, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία (Insee), μια μείωση λίγο μικρότερη σε σχέση με το -8,3% που ήταν η αρχική εκτίμηση, η οποία ωστόσο επιβεβαιώνει την ιστορική ύφεση που υπέστη η χώρα λόγω της πανδημίας.
Μόνο για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, η μείωση του ΑΕΠ είναι 1,4% συγκριτικά με -1,3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση της Insee.
Όπως διαφάνηκε στα τέλη Ιανουαρίου, κατά τη δημοσιοποίηση των αρχικών εκτιμήσεων, η ύφεση εξηγείται κυρίως από την ισχυρή πτώση των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών (-7%), εξαιτίας των περιόδων καραντίνας και των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα, τη συρρίκνωση των επενδύσεων (-10,3%) και τη βουτιά των εξαγωγών (-16,3%), που ήταν πολύ μεγαλύτερη της μείωσης των εισαγωγών.
Τα λεπτομερή στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Insee επιβεβαιώνουν επίσης ότι τα έσοδα και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών άντεξαν καλά στην κρίση, χάρη στα μέτρα στήριξης που υιοθέτησε η κυβέρνηση και τη μείωση φόρων.

Τριγμοί στην Ασία μετά το sell off στη Wall λόγω ομολόγων - «Βουτιά» -4% για τον Nikkei 225

Τριγμούς προκάλεσε στην Ασία το sell off στους δείκτες της Wall Street, με την άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων να κλονίζει τις αγορές.
Ο Nikkei 225 υπέστη τις βαρύτερες απώλειες των τελευταίων τεσσάρων ετών και πλέον, καθώς η άνοδος των επιτοκίων των μακροπρόθεσμων ομολόγων των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας έπληξε τίτλους οι οποίοι θεωρούνται εναλλακτικές τοποθετήσεις σε αξιόγραφα με χαμηλές αποδόσεις.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση -3,99% στις 28.966 μονάδες.
Έπεσε κάτω από το επίπεδο των 29.000 μονάδων για πρώτη φορά από την 5η Φεβρουαρίου, ενώ υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Ιούνιο του 2021.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -3,21% στις 1.864,49 μονάδες.
Ο Asia Dow υποχώρησε -3,6% στις 4.041 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -3,5% στις 29.021 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -2,1% στις 3.509 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε απώλειες -3,3% στις 49.340 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης