Κοινωνία

Βούλευμα «καταπέλτης» για τον Λιγνάδη - Μεθοδευμένη η εφιαλτική δράση του τα τελευταία 30 χρόνια

Βούλευμα «καταπέλτης» για τον Λιγνάδη - Μεθοδευμένη η εφιαλτική δράση του τα τελευταία 30 χρόνια
Οι δικαστές επικαλούνται υπόθεση ασέλγειας σε βάρος ανήλικου το 1984
Σχετικά Άρθρα

Καταπέλτης για τον Δημήτρη Λιγνάδη είναι το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών το οποίο αναφέρεται στην απόφαση απόρριψης της ένστασης ακυρότητας κατά της προδικασίας που είχε υποβάλει μέσω του δικηγόρου του, Αλέξη Κούγια, ο οποίος βρίσκεται εδώ και 24 ώρες στις φυλακές Τρίπολης.
Η εισαγγελική πρόταση προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αναφέρει "εμμονική παραφιλική τάση" αλλά και "σταθερή εξακολουθητική ροπή του (σ.σ. Δημήτρη Λιγνάδη) προς την ικανοποίηση της γενετήσιας ορμής του με ανήλικα αμφότερων των φύλων".
Στο σκεπτικό του βουλεύματός τους οι δικαστές επικαλούνται υπόθεση ασέλγειας σε βάρος ανήλικου το 1984, όταν ο σκηνοθέτης συνελήφθη και έγινε η διαδικασία της δακτυλοσκόπησής του στην Αστυνομία.
Επιπλέον, περιγράφουν τον Δημήτρη Λιγνάδη ως έναν άνθρωπο που είχε δράση τουλάχιστον 30 ετών.
Μάλιστα, η εισαγγελική λειτουργός μιλά για τον κατηγορούμενο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο με "ανεξέλεγκτη γενετήσια ορμή", την οποία στην περίπτωση του πρώτο θύματος χρησιμοποίησε ασκώντας βία και στην περίπτωση του δεύτερου χρησιμοποιώντας ναρκωτικά και αλκοόλ.

"Αλίευε ανήλικους στο Μεταξουργείο"

Σχετικά με τον τρόπο δράσης του Δημήτρη Λιγνάδη προκύπτει, κατά την εισαγγελέα, ότι ο σκηνοθέτης "έχει εμφανή παραφιλική έφηβοφιλική σεξουαλική τάση και προτίμηση, την οποία εξεδήλωνε χωρίς καμία αναστολή, ακόμα και σε δημόσιους χώρους, για ένα πολύ μακρόχρονο διάστημα και δη από τουλάχιστον το έτος 1995 έως και τουλάχιστον το 2016, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της δικογραφίας, εκμεταλλευόμενος αφενός στην ευαίσθητη ηλικία των ανήλικων που προσέγγιζε, ιδίως αγοριών από 14 έως 16, αφετέρου την ματαιοδοξία τους και την έλλειψη οικογενειακού περιβάλλοντος, δρώντας σχεδόν με πανομοιότυπο μεθοδικό και συστηματικό τρόπο κάθε φορά, καλλιεργούσε αρχικά κλίμα εμπιστοσύνης, επικαλούμενος και προβάλλοντας την επαγγελματική του ιδιότητα, ως καταξιωμένου σκηνοθέτη – ηθοποιού, πείθοντας αυτά ότι πρόθεση του ήταν να τα βοηθήσει να ανελιχθούν στο χώρο του θεάματος και παρασύροντας τα με τις υποσχέσεις αυτές στο σπίτι του, με αποκλειστικό σκοπό την τέλεση γενετήσιων πράξεων μαζί του".

Τον καίνε οι μαρτυρίες

Τα παραπάνω, σύμφωνα με την εισαγγελέα, φαίνονται από τις καταθέσεις των μαρτύρων "οι οποίοι ουδεμία σχέση δεν είχαν μεταξύ τους στο παρελθόν ούτε φυσικά είχαν χρόνο να συνεννοηθούν και να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να δώσουν καταθέσεις που προσομοίαζαν τόσο".
"Η εμμονική αυτή παραφιλική του τάση, η οποία περιγράφεται με σαφήνεια στις ληφθείσες καταθέσεις, αλλά και στις εγκλήσεις που κατατέθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα, καθώς και η σταθερή εξακολουθητική ροπή του προς την ικανοποίηση της γενετήσιας ορμής του με ανήλικα αμφοτέρων των φίλων, η οποία ροπή έφτασε στην εγκληματική και μάλιστα κακουργηματική της μορφή, με παθόντες δύο αλλοδαπούς, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτός συνεχίζει να μένει στην ευρύτερη περιοχή του Μεταξουργείου από ανέκαθεν αλίευε ανήλικους για τον ανώτερο σκοπό, δικαιολογούσαν κατά την άποψή μας απόλυτα την εφαρμογή στο πρόσωπό του της παραγράφου δύο του άρθρου 244 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί παράλειψης κλήσης του ως υπόπτου για λήψη χωρίς όρκο εξηγήσεων και της άμεσης άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του με σκοπό την αποτροπή τέλεσης νέων πάρω μην αδικημάτων σε βάρος ανηλίκων παθόντων" εξηγεί η εισαγγελέας στην πρόταση της προς το δικαστικό συμβούλιο.
Μάλιστα, φέρεται να εξηγεί ότι ο εισαγγελέας Κώστας Σπυρόπουλος, που χειρίστηκε την έρευνα, απάντησε στο αίτημα του Δημήτρη Λιγνάδη - που κατατέθηκε πριν τη σύλληψη του σκηνοθέτη στις 11 Φεβρουαρίου 2021 και ζητούσε ενημέρωση για ύπαρξη έρευνας σε βάρος του και κλήση σε παροχή εξηγήσεων - στις 20 Φεβρουαρίου 2021 και όχι νωρίτερα, καθώς μέχρι τότε ήθελε να αξιολογήσει την βασιμότητα των καταγγελιών.
Ο κ. Σπυρόπουλος, αξιολογώντας τα στοιχεία, ορθώς άσκησε κατά την εισαγγελέα "άμεσα ποινική δίωξη και συμφώνησε για την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του, (...) κρίνοντας ότι υφίσταται ενεργός κίνδυνος να τελέσει νέα παρόμοια αδικήματα, κρίση που ενισχύεται πλέον και από το γεγονός ότι ο αιτών έχει ήδη συλληφθεί και σημανθεί για αποπλάνηση ανηλίκου και το έτος 1984, όπως προέκυψε από το δελτίο εγκληματικότητας του". Η εισαγγελική λειτουργός μιλά για "ανεξέλεγκτη γενετήσια ορμή" του κατηγορουμένου, την οποία στην περίπτωση του πρώτου θύματος χρησιμοποίησε ασκώντας σωματική βία, ενώ στην περίπτωση του δεύτερου χρησιμοποιώντας αλκοόλ και ναρκωτική ουσία.

Τι έκριναν οι δικαστές

Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο συμφώνησε με την εισαγγελική πρόταση, τονίζοντας στο σκεπτικό του ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης "επί σειρά ετών, τουλάχιστον από το έτος 1984, όποτε χρονολογείται σήμανση του για σχετιζόμενο με την γενετήσια ελευθερία σε βάρος ανηλίκου αδίκημα και έως το έτος 2015, δηλαδή για διάστημα τουλάχιστον 30 ετών, προσέγγισε ανήλικους και γενικά άτομα νεαρής ηλικίας, πέραν των κατονομάζομενων στην δικογραφία και πλήθος άλλων".
"Στοιχείο της προσωπικότητας του" χαρακτηρίζουν οι δικαστές την επί σειρά ετών παραβατική συμπεριφορά του σκηνοθέτη, κάνοντας λόγο για "μεθοδευμένη δράση".
Αναφερόμενοι στα θύματα, εξηγούν στο σκεπτικό τους, ότι ο σκηνοθέτης "εκμεταλλευόμενος την αδυναμία τους και αξιοποιώντας την αναγνωρισιμότητα του, την ρητορική του δεινότητα, και την ικανότητα πειθούς, που αναμφισβήτητα φύση και θέση κατείχε, υπό το πρόσχημα της καθοδήγησης και διαπαιδαγώγησης τους, προσέγγιζε τα άτομα αυτά, κέρδισε την εμπιστοσύνη τους και ακολούθως τα χειραγωγούσε, ώσπου αν θέλει να επιτύχει την εκπλήρωση των ανάρμοστων προθέσεων του".

Εντόπιζε ανηλίκους ως δάσκαλος θεατρικής αγωγής

Μάλιστα, κατά τους δικαστές, ο Δημήτρης Λιγνάδης εντόπιζε τους ανήλικους είτε με αφορμή τις καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες στο χώρο των θεάτρων είτε ως διδάσκων θεατρική αγωγή σε σχολεία και εργαστήρια είτε από φιλικούς κύκλους, "ακόμη και τυχαία σε διάφορες περιοχές των Αθηνών, που σύχναζαν ανήλικοι και νέοι και υποσχόμενος να τους καθοδηγήσει και να τους βοηθήσει να σταδιοδρομήσουν στον καλλιτεχνικό χώρο, τελούσε σε βάρος τους αδικήματα σχετιζόμενα με την γενετήσια ελευθερία τους, είτε με την άσκηση βίας, ακόμη και με την περιαγωγή του σε κατάσταση αναισθησίας και ανικανότητας για αντίσταση με τη χρήση ουσιών, είτε και χωρίς βία, εκμεταλλευόμενος όμως ακριβώς την ανηλικότητα και το νεαρό της ηλικίας των θυμάτων, καθώς και τις θέσεις που κατά καιρούς κατείχε, αλλά και ενγένει το status quo του".
Οι δικαστές έκριναν ότι ήταν ορθή η άμεση άσκηση δίωξης "αφού η μεθοδευμένη αυτή δράση του αιτούντος την επανειλημμένη τέλεση υποδεικνύει σταθερή ροπή του προς την διάπραξη αυτού του είδους των εγκλημάτων, ως στοιχείο της προσωπικότητάς του, στοιχείο το οποίο δεν θα μπορούσε να μεταβληθεί, ούτε κατά το χρόνο που θα διενεργείται προκαταρκτική εξέταση και θα καλούνταν για εγγραφές εξηγήσεις".

Δεν πείθουν οι ισχυρισμοί του Δημήτρη Λιγνάδη

Οι δικαστές αποδήμησαν πλήρως και τους υπερασπιστικός ισχυρισμούς του σκηνοθέτη, σύμφωνα με τους οποίους ο ίδιος βρισκόταν σε αλλά σημεία κατά το χρόνο τέλεσης των καταγγελλομένων αδικημάτων. "Εξάλλου προέκυψε ότι ακόμη κι αν ο ανωτέρω είχε κληθεί για τις εξηγήσεις αυτές, δεν θα είχε προσκομίσει ικανά στοιχεία για να ανατρέψουν το ήδη συγκεντρωθέν αποδεικτικό υλικό και να αποτρέψουν τον αρμόδιο εισαγγελέα από την άσκηση ποινικής δίωξης" αναφέρουν συγκεκριμένα οι δικαστές, σημειώνοντας ότι ο σκηνοθέτης κατά την αυτοπρόσωπη παράστασή του ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου, φέρεται να εισέφερε αντίγραφα εισιτηρίων και φορολογικών παραστατικών με τα οποία φαίνεται ότι από τις 3 Αυγούστου 2010 έως τις 9 Αυγούστου 2010 βρισκόταν σε ταξίδι στην Αίγυπτο. Ακόμη, φέρεται να εμφάνισε φωτογραφίες από τις οποίες προκύπτει ότι στις εξής ημερομηνίες, δηλαδή 1, 5, 6, 11, 15 και 16 Αυγούστου 2015 έκανε διακοπές στην Ιθάκη με φιλικά του πρόσωπα.

Δεν ταιριάζουν οι ημερομηνίες

"Πλην όμως από τα πρώτα εκ των εγγράφων αυτών, καλύπτεται μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα των ημερών του Αυγούστου 2010, ενώ η πράξη για την οποία ασκήθηκε η δίωξη δεν έχει προσδιοριστεί κατά ακριβή ημερομηνία, ενώ από τα δεύτερα υπάρχει χρονικό κενό ακριβώς κατά την επίμαχη ημερομηνία 9 Αυγούστου 2015", είναι η απάντηση που δίνουν οι δικαστές.
Οι δικαστές, επιπλέον, φαίνεται πως δεν έκαναν δεκτό ούτε τον ισχυρισμό περί "εκδίκησης" σχετικά με την κατάθεση του τραγουδιστή - ηθοποιού που κατέθεσε σε βάρος του, λέγοντας φάσκει και αντιφάσκει: "Πέραν τούτων, ο αιτών προέβαλε ότι ο μάρτυρας (...), που κατέθεσε κατά την προκαταρκτική, ωθήθηκε στην κατάθεσή του αυτή, από λόγους αντεκδίκησής, καθόσον σταμάτησε την επαγγελματική συνεργασία μαζί του, ισχυρισμός όμως που έρχεται σε αντίθεση με τα ίδια τα λεγόμενα του αιτούντος στη συνέχεια κατά την αυτοπρόσωπη εμφάνιση του καθώς ανέφερε ότι παρόλη την διακοπή της μεταξύ τους συνεργασίας ο τάδε δεν υπέστη καμιά βλάβη στην επαγγελματική του πορεία".

Σε κελί καραντίνας

Σε κελί καραντίνας στις φυλακές Τρίπολης έχει μεταφερθεί ο 57χρονος Δ. Λιγνάδης, ο οποίος υποβλήθηκε σε τεστ για κορωνοϊό και βγήκε αρνητικό.
Στον ειδικό θάλαμο Covid-19 των φυλακών Τρίπολης θα περάσει μόνος του συνολικά μία εβδομάδα καραντίνα και θα προαυλίζεται μόνος του.
Μόλις συμπληρωθεί μια εβδομάδα, θα περάσει από ειδική συνέντευξη από τη διεύθυνση των φυλακών προκειμένου να τοποθετηθεί σε κελί ή θάλαμο με άλλους κρατουμένους, σε μια από τις πέντε πτέρυγες με τους υπόλοιπους 110 κρατούμενους.

Κούγιας: Ο Λιγνάδης θα αθωωθεί

Τη βεβαιότητα, πως ο πελάτης του Δημήτρης Λιγνάδης θα δικαιωθεί στο δικαστήριο, εκφράζει ο συνήγορος υπεράσπισης του σκηνοθέτη, Αλέξης Κούγιας, ο οποίος χαρακτηρίζει την υπόθεση στημένη.
«Δυο επίσημες καταγγελίες υπάρχουν, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία» σημείωσε ο κ. Κούγιας μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6».
«Μιλήσαμε χθες το απόγευμα με τον κ. Λιγνάδη στις 6, λίγη ώρα μετά το τέλος της διαδικασίας μεταγωγής του στις φυλακές Τρίπολης.
Ήταν ψύχραιμος ήρεμος και βέβαιος πως θα αποδειχθεί η αθωότητά του.
Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για μένα» σημείωσε ο κ. Κούγιας και συνέχισε, αναφερόμενος στην υπεράσπιση του σκηνοθέτη:
«Έχω τη δυνατότητα να διαπιστώσω την ποιότητα ενός κατηγορουμένου και να δω πού μου λέει αλήθεια και πού ψέματα.
Επίσης, βάσει δικογραφίας, έχω την εμπειρία να καταλάβω ποια θα είναι η ποινή μιας υπόθεσης, αν τα στοιχεία είναι όντως αυτά που έχει η δικογραφία.
Εδώ δεν υπάρχουν έγγραφα, δεν υπάρχει αντικειμενική προσέγγιση που να αποδεικνύει πως ο Λιγνάδης είναι παιδόφιλος.
Η υπεράσπιση Λιγνάδη βασίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία, αεροπορικά εισιτήρια, vouchers ξενοδοχείων κλπ, πέρα από τις μαρτυρικές καταθέσεις».

«Παράνομη διαδικασία»

Αναφορικά με την προφυλάκιση Λιγνάδη, ο γνωστός ποινικολόγος ανέφερε: «Είναι τιμή που με επέλεξε ο Λιγνάδης για συνήγορό του.
Είπα το ναι στην υπεράσπιση την Τρίτη το απόγευμα μετά τη μελέτη της δικογραφίας.
Πήρα επάνω μου την υπόθεση, είχα καθημερινή πολύωρη επαφή μαζί του για να μάθω τι συμβαίνει.
Δεν γνώριζε τους μάρτυρες.
Καταφέραμε με προσπάθεια και πίεση, να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση κι επιλογή του Λιγνάδη για την παράνομη σε βάρος του διαδικασία.
Η καριέρα μου όλα αυτά τα χρόνια είναι γεμάτη από τέτοιες αποφάσεις.
Αλλά και γεμάτη από αποφάσεις που ανατρέπονται σχεδόν καθημερινά στα δικαστήρια.
Έχουμε δικονομικό σύστημα που καθιστά παντοδύναμο τον ανακριτή και τον εισαγγελέα στο στάδιο της προσωρινής κρατήσεως με μια απόφαση υποκειμενική, δική τους, χωρίς αιτιολόγηση.
Μέσα σε λίγους μήνες, ανατρέπονται όλα.
Σε αυτή την υπόθεση, υπάρχει τώρα αυτή η κρίση, αλλά μπορεί να ανατραπεί σε λίγες ημέρες ή λίγους μήνες.
Σίγουρα ο Λιγνάδης θα αθωωθεί στο ακροατήριο».

Η απολογία Λιγνάδη

Η απολογία Λιγνάδη διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες και αφού είχε νωρίτερα είχε απορριφθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας η αίτηση ακυρότητας της προδικασίας που είχε καταθέσει η υπεράσπιση του κατηγορούμενου.
Μετά την απολογία του ο κ. Λιγνάδης δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση στα ΜΜΕ, αν και ο συνήγορος του Αλέξης Κούγιας προανήγγειλε ότι θα καταθέσει προσφυγή κατά της προφυλάκισης του πελάτη του.
Υπενθυμίζεται πως ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου είχε βρεθεί από νωρίς χθες (25/2/2021) το μεσημέρι στα δικαστήρια, αν και η απολογία του στην ανακρίτρια ήταν προγραμματισμένη για τις 14:30, προκειμένου να υποστηρίξει ο ίδιος το αίτημα του για ακυρότητα της δίωξης που είχε ασκηθεί εναντίον του.
Το αίτημα του απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και έτσι άρχισε κανονικά η διαδικασία της απολογίας του.
«Ήταν μία πολύ δύσκολη διαδικασία.
Θα προσφύγουμε κατά της διάπραξης της ανακρίτριας για την προσωρινή κράτηση.
Είναι μία δικογραφία χωρίς στοιχεία, μία δικογραφία που αν δεν ήταν Λιγνάδης θα ήταν με συνοπτικές διαδικασίες ελεύθερος» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ.Κούγιας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης