Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Ο πόλεμος, τα εμπόδια και η έλλειψη στρατηγικής

Ελλάκτωρ: Ο πόλεμος, τα εμπόδια και η έλλειψη στρατηγικής
O Ελλάκτωρας να μπαίνει ξανά σε νέες παλινωδίες, τη στιγμή που τα μεγάλα έργα είναι προ των πυλών και η διεκδίκηση τους απαιτεί ισχυρά σχήματα με υγιή χρηματοοικονομική εικόνα και ρευστότητα
Σχετικά Άρθρα

Με ένα ισχυρό ποσοστό «αντιπολίτευσης» που βάζει συνεχώς εμπόδια και μία ελλιπή στρατηγική εκ μέρους των νέων μετόχων, εξελίσσεται το σίριαλ στον κατασκευαστικό Όμιλο Ελλάκτωρ.
Όλοι γνώριζαν, μετά και το πέρας την τελευταίας κρίσιμης γενικής συνέλευσης του Ομίλου, ότι οι εφοπλιστές Καϋμενάκης - Μπάκος αποκτώντας ποσοστό 25,58% του μετοχικού κεφαλαίου του Ελλάκτωρα δεν θα ήταν εύκολα τα πράγματα για την ολλανδική Reggeborg, καθώς απέναντι του θα είχαν ένα ισχυρό πόλο που ακολουθεί μία συγκεκριμένη στρατηγική με στόχο, είτε όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι εφοπλιστές να αποδείξουν ότι αν και και είναι ο μεγαλύτερος άμεσος μέτοχος δεν μπορεί να είναι παραγκωνισμένος, είτε για να ασκήσουν πιέσεις στην άλλη πλευρά να καθίσει στο ίδιο τραπέζι, όπως υποστηρίζουν οι Ολλανδοί.

Νέες περιπέτειες

Αν και καμία από τις δύο πλευρές δεν φέρεται διατεθειμένη να κάνει πίσω, το μόνο που γίνεται αυτή τη στιγμή, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της κατασκευαστικής αγοράς, είναι ο Ελλάκτωρας να μπαίνει ξανά σε νέες παλινωδίες, τη στιγμή που τα μεγάλα έργα είναι προ των πυλών και η διεκδίκηση τους απαιτεί ισχυρά σχήματα με υγιή χρηματοοικονομική εικόνα και ρευστότητα.
Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ που συνεχίζει να λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό του κατασκευαστικού Ομίλου είναι η κίνηση της Greenhill των εφοπλιστών Καυμενάκη και Μπάκου να ζητήσουν από την διοίκηση της Ελλάκτωρ να συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης που άλλαξε την διοίκηση.
Και μπορεί οι Ολλανδοί να χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή «επικίνδυνες αστειότητες», εντούτοις ουσιαστική λύση στο πρόβλημα δεν διαφαίνεται στην παρούσα τουλάχιστον φάση, καθώς οι χαρακτηρισμοί από μόνοι τους δεν ωφελούν και η έλλειψη στρατηγικής για το τι μέλει γενέσθαι στον κατασκευαστικό Όμιλο είναι εμφανής.

Τα προβλήματα για ΑΚΤΩΡ

Και μπορεί, όπως υποστηρίζουν οι Ολλανδοί, οι εφοπλιστές να χάσουν με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά στην νέα γενική συνέλευση που συγκαλούν και αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου, εντούτοις το πρόβλημα στον Ελλάκτωρα παραμένει και αναμένεται να γίνει περισσότερο εμφανές στην επικείμενη αύξηση που θα πραγματοποιηθεί για την στήριξη του Ακτωρα, του κατασκευαστικού βραχίονα του Ομίλου.
Ποιος θα καλύψει την αύξηση;
Πως θα μπορέσουν οι Ολλανδοί να μην ξεπεράσουν το ποσοστό της καταστατικής μειοψηφίας και να μην αναγκαστούν να οδηγηθούν στην υποβολή δημόσιας πρότασης;
Ακόμη και αν κάποιος υιοθετήσει τα όσα υποστηρίζει η ολλανδική πλευρά «για κινήσεις αστειότητας», εντούτοις το πρόβλημα που υπάρχει στον κατασκευαστικό Όμιλο είναι εμφανές και απαιτεί άμεση λύση που θα επιτρέψει στον Ελλάκτωρα να προχωρήσει και όχι να διαλυθεί, αφού πολλοί είναι εκείνοι που δεν αποκλείουν ακόμη και ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Να σημειωθεί ότι η Greenhill Investments Limited των δύο εφοπλιστών, πριν από μερικές ημέρες κατέθεσε αγωγή, στρεφόμενη κατά της Reggeborgh, υποστηρίζοντας ότι ο ολλανδικός Όμιλος κατέχει το 37,37% του Ελλάκτωρα οπότε θα πρέπει να υποβάλλει δημόσια πρόταση.
Στην αγωγή αυτή, μεταξύ άλλων υποστηρίζαν ότι προκύπτει ζήτημα παραβίασης της διάταξης του άρθρου 7 του Ν. 4361/2007, διότι υπερβαίνοντας το όριο του 1/3 του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εναγόμενης εταιρίας, θα έπρεπε να υποβληθεί από την ολλανδική εταιρία Reggeborgh Invest B.V. υποχρεωτική δημόσια πρόταση εξαγοράς στους λοιπούς μετόχους της εναγόμενης εταιρίας.
Τότε οι Ολλανδοί υποστήριζαν ότι η Greenhill ήταν μία οffshore εταιρεία με έδρα τα Κέυμαν, η οποία έχει διαγραφεί από τα μητρώα το 2000, θέτοντας μάλιστα σοβαρά ερωτήματα τόσο για τη νομική εγκυρότητα των αγορών μετοχών όσο και για τυχόν παραβάσεις της νομοθεσίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Και όμως η εταιρεία αυτή συνεχίζει να λαμβάνει χώρα και στο νέο αίτημα του εκτός από την σύγκληση νέας έκτακτης γενικής συνέλευσης, ζητούν και διαχειριστικό έλεγχο των τελευταίων 10 ετών στον Όμιλο....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης