Με το ερώτημα του πότε θα τελειώσει η επιδημία του κορωνοϊού να παραμένει αναπάντητο, οι επιστήμονες δηλώνουν ολοένα και πιο απαισιόδοξοι στις εκτιμήσεις τους, μια και οι μεταλλάξεις φαίνεται να είναι ικανές να διαφεύγουν των εμβολίων.
Μάλιστα, ανιχνεύθηκε νέα βρετανική μετάλλαξη.
Η αρχική αισιοδοξία των επιστημόνων ότι τα δύο πρώτα εμβόλια (αυτά των Pfizer και Moderna) που είχαν αποτελεσματικότητα της τάξης του 95%, θα μπορούσαν να περιορίσουν δραστικά τον ιό και να τον εξαφανίσουν, όπως συνέβη σε μεγάλο βαθμό με την ιλαρά, «χάθηκε» με την εμφάνιση της νοτιοαφρικανικής και της βραζιλιάνικης παράλλαξης του ιού, τις οποίες δεν «πιάνουν» τα εμβόλια.
Πλέον, οι επιστήμονες συγκλίνουν ότι η covid όχι μόνο θα παραμείνει ως ένας ενδημικός ιός, αλλά θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, προκαλώντας σοβαρές ασθένειες και θανάτους.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι πολίτες, και ιδίως εκείνοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και η αποφυγή χώρων με συνωστισμό, αν και εκτιμούν πως τα επόμενα χρόνια η εικόνα θα είναι σαφώς πιο βελτιωμένη, καθώς και τα εμβόλια θα εξελίσσονται και περισσότερα στοιχεία για την ανοσοποίηση θα υπάρχουν.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 115.467.624 και οι νεκροί 2.565.369
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 28.808.978 κρούσματα και 519.867 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 259.271 και τρίτη σε κρούσματα με 10.718.630
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 188.044 και τέταρτη η Ινδία με 157.435
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 4.241.970
• Πέμπτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.213.733, έκτη η Γαλλία με 3.895.423
• Έβδομη η Ισπανία με 3.142.358 και όγδοη η Ιταλία με 2.999.119
• Ένατη η Τουρκία με 2.746.158 και δέκατη η Γερμανία με 2.484.221
Ανιχνεύθηκε νέα βρετανική παράλλαξη του κορωνοϊού
Η υπηρεσία Δημόσια Υγεία Αγγλίας ανακοίνωσε ότι ανιχνεύθηκαν 16 κρούσματα μίας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο εντοπισμός τους μέσω γονιδιωματικής ανάλυσης έγινε στις 15 Φεβρουαρίου.
Η νέα παραλλαγή αξιολογήθηκε ως Παραλλαγή Υπό Διερεύνηση στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά δεν έχει ακόμα χαρακτηριστεί Παραλλαγή Ανησυχίας.
Πιστεύεται ότι η παραλλαγή περιέχει τη μετάλλαξη Ε484Κ που υπάρχει στις παραλλαγές από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία και επιτρέπει στον κορωνοϊό να μεταδίδεται πιο εύκολα και να αποφεύγει την αμυντική δράση των αντισωμάτων.
Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν κι αλλά κρούσματα της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής, με αποτέλεσμα να ξεκινούν μαζικά διαγνωστικά τεστ στις περιοχές του Γουέμπλεϊ στο βόρειο Λονδίνο και του Στόκτον-ον-Τις στη ΒΑ Αγγλία.
Γαλλία: Πάνω από το 60% των κρουσμάτων κορωνοϊού συνδέονται με τη βρετανική παραλλαγή
Περισσότερο από το 60% όλων των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού που καταγράφονται στη Γαλλία συνδέονται με το παραλλαγμένο στέλεχος του ιού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean Castex.
"Παρ' όλα αυτά, από τώρα δεν αντιμετωπίζουμε μια εκθετική αύξηση στην COVID-19".
"Η κυκλοφορία του ιού επιταχύνθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες και αυτό συνδέεται σαφώς με τη βρετανική παραλλαγή", διευκρίνισε ο Castex κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου για την COVID-19.
Παρότι ο ιός δεν αυξάνεται εκθετικά, το σύστημα υγείας παραμένει υπό πολύ μεγάλη πίεση, πρόσθεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.
Η Γαλλία θα επεκτείνει το μέτρο της καραντίνας του σαββατοκύριακου στην περιοχή περιμετρικά της ακτής της Μάγχης στο Καλαί, έπειτα από παρόμοιες καραντίνες που επιβλήθηκαν περιμετρικά της Νίκαιας και της Δουνκέρκης.
Εμβολιασμένο και με τις δύο δόσεις το 8% των Αμερικάνων
«Νομίζω ότι το μήνυμα μας είναι ξεκάθαρο.
Δεν είναι ώρα για την άρση των περιορισμών» υπογράμμισε η Walensky, τη στιγμή που και ο πρόεδρος Joe Biden επέκρινε τις Πολιτείες αυτές, κάνοντας λόγο για μεγάλο λάθος και υποστηρίζοντας ότι οι μάσκες κάνουν τη διαφορά στην αντιμετώπιση της επιδημίας.
Οι αρμόδιοι επιστήμονες καλούν τις Πολιτείες να κάνουν λίγη ακόμα υπομονή έως ότου αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι εμβολιασμοί και υποχωρήσουν περαιτέρω οι μολύνσεις.
Οι ΗΠΑ μέτρησαν την τελευταία εβδομάδα κατά μέσο όρο περίπου 65.400 ημερησίως, αριθμός εξαιρετικά μειωμένος σε σχέση με τα περίπου 250.000 ημερήσια κρούσματα που ήταν στις 8 Ιανουαρίου.
Συνολικά στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 518.000 νεκροί και 28,8 εκατομμύρια κρούσματα, τη στιγμή που εκτιμάται πως περισσότεροι από 51,7 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν κάνει την πρώτη δόση.
Τις δύο δόσεις των εμβολίων έχουν κάνει πάνω από 26,1 εκατομμύρια πολίτες, περίπου το 8% του πληθυσμού.
Στη Σλοβακία ο υψηλότερος δείκτης θνητότητας παγκοσμίως
Τον υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας λόγω της covid καταγράφει παγκοσμίως η Σλοβακία, η οποία τις τελευταίες 14 ημέρες μετρά κατά μέσο όρο 24 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.
Το θλιβερό αυτό ρεκόρ αποδίδεται στην καθυστέρηση υιοθέτησης περιοριστικών μέτρων, στη μη τήρηση τους από τους πολίτες αλλά και στην κακή κατάσταση του συστήματος υγείας.
Σημειώνεται πως στη Σλοβακία άρχισε από χθες Τετάρτη 3 Μαρτίου το βράδυ να εφαρμόζεται το μέτρο της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας.
Οι πολίτες δεν επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους, παρά μόνο αν διαθέτουν ειδική άδεια, από τις 20:00 ως τις 05:00.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας συστήνεται στον κόσμο να μένει στο σπίτι, με μερικές εξαιρέσεις, ιδίως τις επισκέψεις σε γιατρούς, τη μετάβαση στους χώρους εργασίας, τις βόλτες με τα ζώα συντροφιάς ή το περπάτημα στη φύση.
Η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 19 Μαρτίου.
Η Σλοβακία έγινε τη Δευτέρα η δεύτερη-χώρα μέλος της ΕΕ, μετά την Ουγγαρία, που παρέλαβε φορτίο δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του κορωνοϊού.
Kluge (ΠΟΥ): Αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη μετά από 6 εβδομάδες
Τη θέση πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αυξάνεται και πάλι στην Ευρώπη, ύστερα από έξι εβδομάδες μείωσης διατύπωσε ο περιφερειακός επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Hans Kluge.
«Την περασμένη εβδομάδα, τα νέα κρούσματα της Covid-19 στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 9% για να φθάσουν λίγο πάνω από το ένα εκατομμύριο.
Αυτό βάζει τέλος σε μια πολλά υποσχόμενη μείωση έξι εβδομάδων στα νέα κρούσματα, με πάνω από το ήμισυ της περιοχή μας να καταγράφει αυξανόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων.
Οι συνεχιζόμενες πιέσεις στα νοσοκομεία μας και τους υγειονομικούς εργαζομένους μας αντιμετωπίζονται με πράξεις ιατρικής αλληλεγγύης μεταξύ των Ευρωπαίων γειτόνων.
Ωστόσο, ένα χρόνο και πλέον μετά την έναρξη της πανδημίας, τα υγειονομικά μας συστήματα δεν θα έπρεπε να είναι σε αυτή την κατάσταση» υποστήριξε ο Kluge.
Lockdown έως 28/3 στη Γερμανία - Περιορισμοί παντού στην Ευρώπη
Με τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη ακόμα να χωλαίνουν, παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Η Γαλλία έχει αντισταθεί στην επιβολή ενός νέου εθνικού lockdown για τον περιορισμό των περισσότερο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών, αλλά έχει αρχίσει να εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα τοπικά σε μέρη όπως η Δουνκέρκη στα βόρεια και η Νίκαια ή οι Κάννες στα νότια τα Σαββατοκύριακα.
Παράλληλα, παραμένει σε εθνικό επίπεδο η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 06:00 το πρωί.
Στη Γερμανία το lockdown παρατείνεται έως τις 28 Μαρτίου, αν και αποφασίστηκε η σταδιακή άρση κάποιων περιορισμών από την ερχόμενη Δευτέρα 8/3 υπό την προϋπόθεση ότι ο δείκτης των νέων κρουσμάτων θα διατηρείται κάτω από τα 50 ανά 100.000 κατοίκους.
Στην Ιταλία είναι σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί ενώ απαγορεύονται και οι μετακινήσεις από τη μια περιφέρεια στην άλλη.
Σε αυστηρό lockdown είναι η Τσεχία, το Βέλγιο ανακοίνωσε παράταση του lockdown έως την 1η Απριλίου ενώ προς διατήρηση του lockdown έως τουλάχιστον τις 16 Μαρτίου οδεύει και η Πορτογαλία.
Απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες ισχύει τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ολλανδία.
Ινδία: Πάνω από 16,6 εκατομμύρια οι εμβολιασμένοι
Τα 16,6 εκατομμύρια έχουν ξεπεράσει οι εμβολιασμένοι στην Ινδία, η οποία έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό 300 εκατομμυρίων ανθρώπων έως τα τέλη Ιουλίου.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 17.407 κρούσματα και 89 θάνατοι.
Συνολικά η Ινδία μετρά 157.435 νεκρούς επί συνόλου 11.156.923 μολύνσεων.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων.
Εκτός ελέγχου το β’ κύμα covid στη Λατινική Αμερική – Νέο ρεκόρ θανάτων στη Βραζιλία
Εκτός ελέγχου είναι το β’ κύμα της covid στη Λατινική Αμερική, με τον ιό να εξακολουθεί να χτυπά σφόδρα τη Βραζιλία.
Συγκεκριμένα, για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο καταγράφηκε νέο τραγικό ρεκόρ θανάτων.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν 1.910 θάνατοι, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από την έναρξη της επιδημίας.
Παράλληλα εντοπίστηκαν 71.704 νέα κρούσματα.
Η Βραζιλία μετρά περίπου 260.000 θανάτους επί 10,7 εκατομμυρίων μολύνσεων.
Τρίτο παγκοσμίως σε νεκρούς το Μεξικό
Δύσκολη όμως είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Συγκεκριμένα, το Μεξικό μετρά πάνω από 188.000 νεκρούς.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες ακόμη 857 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 7.793 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά το Μεξικό μετρά 188.044 νεκρούς επί συνόλου 2.104.987 μολύνσεων.
Στη Βενεζουέλα η βραζιλιάνικη παράλλαξη
Τα πρώτα κρούσματα βραζιλιάνικης παράλλαξης, η οποία θεωρείται έως και 2,2 φορές πιο μεταδοτική από τις άλλες μεταλλάξεις της covid, εντοπίστηκαν στη Βενεζουέλα.
Ο πρόεδρος Maduro ανακοίνωσε πως για πρώτη φορά εντοπίστηκαν 10 κρούσματα της εν λόγω παράλλαξης.
«Πρέπει να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης» είπε ο Maduro
Η Βενεζουέλα έχει καταγράψει 139.934 μολύνσεις και 1.353 θανάτους εξαιτίας του COVID-19.
Σημειώνεται ότι η Βενεζουέλα άρχισε το εμβολιαστικό της πρόγραμμα στις 18 Φεβρουαρίου με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik και με την αρχή να γίνεται με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τους εκπαιδευτικούς.
Έως 2,2 φορές πιο μεταδοτική η βραζιλιάνικη παραλλαγή
Έως και 2,2 φορές πιο μεταδοτική σε σχέση με τη βρετανική και τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κορωνοϊού είναι η βραζιλιάνικη παραλλαγή Ρ.1 του κορωνοϊού, η οποία επιπλέον φαίνεται ικανή να διαφεύγει σε ένα βαθμό από τη φυσική ανοσία, καθώς μολύνει ξανά ακόμη και ανθρώπους που είχαν περάσει Covid-19 στο παρελθόν.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας επιστημόνων από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, οι οποίοι θεωρούν επείγουσα την ανάγκη να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων έναντι αυτής της παραλλαγής.
Η παραλλαγή Ρ.1 εντοπίστηκε αρχικά το Νοέμβριο στη Βραζιλία και έκτοτε σταδιακά έχει εξαπλωθεί σε περίπου 25 χώρες.
Εκτιμάται ότι η εν λόγω παραλλαγή «είναι ικανή να διαφεύγει από το 26% ως 61% της προστατευτικής ανοσίας μετά από προηγούμενη λοίμωξη με άλλη παραλλαγή Covid-19».
Με άλλα λόγια, ένα απρόσμενα μεγάλο ποσοστό όσων είχαν μολυνθεί παλιότερα (από τους 100 οι 25 έως 60), μπορεί να ξαναμολύνονται από τη νέα παραλλαγή.
Αυτό ίσως αποτελεί ένδειξη πως και τα υπάρχοντα εμβόλια (στη Βραζιλία γίνεται χρήση κυρίως κινεζικών εμβολίων) έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα εναντίον της, κάτι που πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο ισχύει.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών