Τελευταία Νέα
Νομικό Βήμα

Λεκκάκου & Συνεργάτες: Ο νέος Εξωδικαστικός Μηχανισμός - Δεύτερη ευκαιρία μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις

Λεκκάκου & Συνεργάτες: Ο νέος Εξωδικαστικός Μηχανισμός - Δεύτερη ευκαιρία μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις
Ο νέος Εξωδικαστικός Μηχανισμός αφορά κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα
Τί είναι ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός που εισάγεται με τον νέο πτωχευτικό νόμο; Ουσιαστικά πρόκειται για μια νέα διαδικασία, κατά την οποία δίνεται στον υπερήμερο οφειλέτη η δυνατότητα να προβεί σε μια διαρθρωμένη διαπραγμάτευση μέσω μια νέας πλατφόρμας, που όμως έχει αρκετές σημαντικές διαφορές από την προηγούμενη πλατφόρμα του ν. 4469/17.
1) Ποιους αφορά; Αφορά κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα
2) Για ποιες οφειλές; Για οφειλές προς το Δημόσιο, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, Τράπεζες και Funds. Δεν αφορά οφειλές σε ιδιώτες.
3) Τι προϋποθέσεις απαιτούνται; Για να μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στη διαδικασία αυτή, απαιτούνται οι εξής προϋποθέσεις:

* Να μην βρίσκεται συγκεντρωμένο σε έναν μόνο πιστωτή ποσοστό οφειλής άνω του 90 %
* Η οφειλή σας να μην είναι μικρότερη από 10.000 ευρώ.
* Να μην έχετε υποβάλει στο παρελθόν αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη, αίτηση πτώχευσης, αίτηση εξυγίανσης.
* Να μην έχει τεθεί η εταιρία σας σε λύση ή εκκαθάριση.
* Να μην έχει εκδοθεί οριστική απόφαση εξυγίανσης
* Να μην έχετε καταδικαστεί αμετάκλητα στο παρελθόν για φοροδιαφυγή/ νομιμοποίηση εσόδων/ εκβίαση/ πλαστογραφία/ δωροδοκία/ δωροληψία/ λαθρεμπορία/ καταδολίευση δανειστών/ χρεοκοπία/ κακουργηματική απάτη.

4) Αν έχω τις προϋποθέσεις τί πρέπει να κάνω; O οφειλέτης ή ο εγγυητής κάνει μια αίτηση προς τους πιστωτές, υποβάλλοντας κατάλογο με τα περιουσιακά του στοιχεία και ζητάει την υπαγωγή του στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
5) Οι πιστωτές ποιες ενέργειες κάνουν; Οι πιστωτές δεν υποχρεούνται να προβούν σε κάποια ενέργεια. Μπορούν να προτείνουν ή να μην προτείνουν, να απορρίψουν ή να δεχτούν ή να αφήσουν αναπάντητη την αίτηση.
6) Ποια διαδικασία ακολουθείται για να υπογραφεί η συμφωνία; Αν η πρόταση του οφειλέτη ή των πιστωτών βρει σύμφωνη την πλειοψηφία των πιστωτών, υπογράφεται.
7) Και αν τελικά υπογραφεί, ποια αποτελέσματα έχει; Διαγράφονται οι οφειλές; ΟΧΙ, οι οφειλές δεν διαγράφονται με την υπογραφή της σύμβασης. Μόνο αν ο οφειλέτης είναι συνεπής και τηρήσει τη συμφωνία ως το τέλος επέρχεται στο τέλος η απαλλαγή του, όχι νωρίτερα.
8) Υπάρχει κάποια προθεσμία για την αίτηση αυτή; Προθεσμία για να κατατεθεί η αίτηση δεν υπάρχει, ΑΛΛΑ αν περάσουν 2 μήνες από την υποβολή της αίτησης και δεν έχουν απαντήσει οι πιστωτές, ή αν έχουν απαντήσει μεν αλλά δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία εντός 2 μηνών, η αίτηση θεωρείται άκαρπη.
9) Η κατάθεση της αίτησης αναστέλλει τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις κατά της περιουσίας του οφειλέτη; Ναι, οι πιστωτές δεν μπορούν να προβούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης για όσο χρόνο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις. ΠΡΟΣΟΧΗ : Πλέον, ο νέος νόμος δίνει 2 μήνες περιθώριο για να βρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Αν δεν βρεθεί εντός του χρονικού πλαισίου, χάνεται η προστασία αυτή!
10) Το πιο σημαντικό ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους οφειλέτες είναι το εξής:
Και τί θα κερδίσω αν μπω στον νέο εξωδικαστικό, αφού οι Πιστωτές δεν είναι υποχρεωμένοι να εξετάσουν το αίτημά μου;
* Η μη συμμετοχή των πιστωτών έχει κριθεί στο παρελθόν κακόπιστη και καταχρηστική. Σε κάθε περίπτωση ως προς την αντιμετώπιση μίας προδήλως κακόπιστης συμπεριφοράς των πιστωτών έναντι μίας βιώσιμης πρότασης αναδιάρθρωσης, αντιμετωπίζεται και δικαστικά η καταχρηστικότητα και η κακοπιστία αυτή, ως ένα επιπλέον επιχείρημα υπέρ της ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ – ΡΥΘΜΙΣΗΣ του δανειολήπτη μέσω της ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ, καθώς και με την δικαστική ή μη ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ.
Φυσικά παραμένει πάντα ΚΑΙ η δυνατότητα της μεμονωμένης διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.
Συνεπώς η υποστήριξη μίας κοστολογημένης και βιώσιμης πρότασης αναδιάρθρωσης από τον δανειολήπτη του παρέχει:
- ένα επιπλέον όπλο στην φαρέτρα του έναντι των πιστωτών του
- αναβαθμίζει την διαπραγματευτική του δύναμη εντός και εκτός των δικαστηριακών αιθουσών,
- δημιουργείται πληρέστερος φάκελος με τα τραπεζικά έγγραφα που συνήθως είναι ελλιπή , ώστε να μπορούν να ελεγχθούν
- διερευνάται εγκαίρως η νομιμότητα των διαδικασιών της τιτλοποίησης και επανατιτλοποίησης των δανείων σε ξένα FUNDS
- παράλληλα κερδίζεται πολύτιμος χρόνος, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί οικονομικά και επιχειρηματικά
- η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και για όσο χρονικό ορίζοντα αυτές διαρκούν αποδυναμώνει το τεκμήριο της παύσης πληρωμών
- απομακρύνεται ο κίνδυνος επίκλησης, λόγω του τεκμηρίου της παύσης πληρωμών, (που πιθανώς να ισχύει σε περίπτωση αδράνειας και απραξίας του υπερήμερου δανειολήπτη), άρα και η πτώχευση!
Μέσω της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού έχετε την δυνατότητα να φέρετε στο προσκήνιο τυχόν οικονομικά αδιέξοδα, τα οποία προκλήθηκαν στην επιχειρηματική σας δραστηριότητα λόγω της πανδημίας. Η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών λόγω της υγειονομικής κρίσης μπορεί να αποδειχτεί εύκολα λόγω του μεγέθους της, επομένως οι πιστωτές σας δεν θα μπορούν να αντιτείνουν ότι δεν το γνώριζαν ή ότι δεν τους είχατε ενημερώσει!

Η πιο συμφέρουσα λύση είναι η εξωδικαστική απόπειρα ρύθμισης των οφειλών σας! Για περισσότερες εξατομικευμένες νομικές συμβουλές ανάλογα με την περίπτωσή σας και τις ιδιαιτερότητες της, επικοινωνήστε μαζί μας ώστε να κανονίσουμε ραντεβού ενημέρωσης.
logo_Lekkakou_transparent_L.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης