Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Το lockdown 3 θα παραμείνει έως τέλη Μαρτίου, με σχετική άρση μέτρων από 10 Μαίου - Οι νεκροί από κορωνοιό 6.705

Το lockdown 3 θα παραμείνει έως τέλη Μαρτίου, με σχετική άρση μέτρων από 10 Μαίου - Οι νεκροί από κορωνοιό 6.705
Η σχετική κανονικότητα θα ξεκινήσει από 10 Μαίου 2021 και σχετική κανονικότητα σημαίνει ότι θα επιτρέπεται η μετακίνηση σε νομούς, θα είναι υποχρεωτική η μάσκα και θα επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.
Σχετικά Άρθρα

(συνεχές upd)Το lockdown 3 θα παραμείνει έως τέλη Μαρτίου 2021 αν και θα υπάρξουν κάποια ελαστικότητα και χαλάρωση ορισμένων μέτρων, ωστόσο ο βασικός στόχος είναι να παραμείνουν τα βασικά μέτρα έως τέλος Μαρτίου 2021. 
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι αρχίζουν να βλέπουν... και το Πάσχα, με το πιθανότερο σενάριο να μην επιτραπεί για δεύτερη φορά στους πολίτες να επισκεφθούν την επαρχία για να γιορτάσουν το Πάσχα των ορθόδοξων χριστιανών.
Πρακτικά και ο Απρίλιος θα πάει με μέτρα τα οποία θα συνοδευτούν με κάποια χαλάρωση σε ορισμένους τομείς... ωστόσο στόχος είναι να επιβάλλουν καραντίνα εκ νέου πριν το Πάσχα για να μην επιτρέψουν στους πολίτες να μετακινηθούν στην επαρχία.
Φαίνεται ότι στόχος είναι να διατηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα έως τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαίου και να ληφθούν οι αποφάσεις για άνοιγμα στις 10 Μαίου 2021.

Σταδιακή άρση στις 10 Μαίου

Η σχετική κανονικότητα θα ξεκινήσει από 10 Μαίου 2021 και σχετική κανονικότητα σημαίνει ότι θα επιτρέπεται η μετακίνηση σε νομούς, θα είναι υποχρεωτική η μάσκα και θα επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.

Εν τω μεταξύ στον επιταχυνόμενο εμβολιασμό του πληθυσμού εναποθέτει τις ελπίδες της για άρση του lockdown η κυβέρνηση, η οποία εκτιμά ότι εντός του Μαρτίου 2021 θα έχουν εμβολιαστεί 1 εκατομμύριο Έλληνες.
Ο στόχος δεν είναι ρεαλιστικός αλλά σε κάθε περίπτωση απέχει από τα 7 εκατ. που είναι απαραίτητα να εμβολιαστούν για να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης.
Η χώρα μετρά συνολικά 203.978 κρούσματα και 6.705 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 452 και ο  μέσος όρος εισαγωγών νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας του επταημέρου είναι 337 ασθενείς.
Η αγωνία για την πανδημία στη χώρα έχει μετατεθεί στην αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που πλέον εντοπίζονται σε όλη την επικράτεια, ενώ μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες αν τα έξυπνα μέτρα της κυβέρνησης θα προλάβουν τη διασπορά, επιτρέποντας έτσι - και σε συνδυασμό με τις στρατηγικές κινήσεις ενίσχυσης των νοσοκομείων - μια αργή αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) που έχει βρεθεί σε κατάσταση συναγερμού.
Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Αττική για κρούσματα με συνδυασμό μεταλλάξεων στην Αττική, που καθίστανται πιο ανθεκτικές στα εμβόλια.

Ανθεκτικές μεταλλάξεις


Ήδη,  πρώιμη χαρακτήρισε χθες (6/3) τη συζήτηση για την άρση του lockdown ως της 25 Μαρτίου ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Στο μεταξύ, ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση δύο νέων επικίνδυνων στελεχών του κορωνοϊού στην Αττική.
Πρόκειται στελέχη, που εντοπίστηκαν από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Αυτά τα δύο νέα στελέχη περιλαμβάνουν μετάλλαξη που απαντάται σε κρούσματα του ιού από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και καθίσταται πιο ανθεκτική στα εμβόλια που μέχρι τώρα έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Το επόμενο δίμηνο θα κυριαρχήσει το βρετανικό στέλεχος έναντι του υπάρχοντος ιού

«Το βρετανικό στέλεχος θα κυριαρχήσει έναντι του υπάρχοντος ιού μέσα στους επόμενους δύο μήνες», προειδοποιεί ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Δ. Σαρηγιάννης.
Μάλιστα, μέχρι τις 31 Μαΐου το ποσοστό των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS- CoV-2, αναμένεται να φτάσει το 87% στην Αττική και το 50% σε όλη την Ελλάδα, επί του συνόλου των ημερήσιων νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με τη νέα τεχνική έκθεση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews.
Ήδη, εφιαλτική χαρακτηρίζουν την επικράτηση της νέας παραλλαγής οι επιστήμονες, αφού έχει αρχίσει να αυξάνει τη συμμετοχή του στον συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων, λόγω της υψηλότερης μεταδοτικότητάς του.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, «η εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους θα ήταν πολύ υψηλότερη αν τη χρονική περίοδο εισαγωγής του στην Ελλάδα δεν βρισκόμασταν σε lockdown, ενώ επιπλέον συμβολή στον περιορισμό της διασποράς του είχε το αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε οριζόντια από τις 3 έως και τις 16 Ιανουαρίου».
Ο ίδιος εκτιμά πως «σε αντίθετη περίπτωση, η διασπορά του θα ήταν πολύ υψηλότερη τώρα και η συνολική επιδημιολογική εικόνα στη χώρα πολύ χειρότερη».
Ακόμη, ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ανοίγματα οικονομικών, εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων, ελλοχεύουν κινδύνους τους επόμενους μήνες.

Στοιχεία περί μεταλλάξεων

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, στις 31/12/2020 κυμαινόταν στο 0,4% το ποσοστό των μεταλλαγμένων στελεχών επί του συνόλου των νέων κρουσμάτων στη χώρα και στην Αττική στο 0,2%, ενώ ένα μήνα μετά, στις 31/1/2021 τα ποσοστά ανήλθαν σε 3,9% και 6,2%, στις 28/2 σε 5,6% και 26%.
Στις 31 Μαρτίου αναμένεται να φτάσουν στο 14,4% (στη χώρα) και 49,9% ( στην Αττική) αντίστοιχα, ενώ στις 30 Απριλίου σε 30,3% και 76% αντίστοιχα.
Στις 31 Μαΐου οι μεταλλάξεις επί του συνόλου των νέων κρουσμάτων αναμένεται να κυριαρχήσουν σε ποσοστό 87% στην Αττική και 50% σε ολόκληρη την επικράτεια.


Δημόπουλος: Τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν επιτρέπουν άρση του lockdown

Την άποψη ότι με την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, με τον αριθμό των κρουσμάτων και την πίεση στο σύστημα Υγείας, δεν πρέπει να συζητάτε η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων εξέφρασε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.
Μιλώντας στο Mega o κ. Δημόπουλος αναφερόμενος στις μεταλλάξεις, υποστήριξε ότι αποτελούν τον κύριο λόγο για το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να μαρτυρούν ότι τα εμβόλια έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα στις μεταλλάξεις της πανδημίας.
«Οι νέες μεταλλάξεις συνδυάζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα. Και αυτός είναι ο κύριος λόγος που εξηγεί το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα και αλλού. Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα σαφή δεδομένα για μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων» είπε και αναφέρθηκε στη σημασία των εμβολισμών:
«Να μη δημιουργείται η αίσθηση ότι δεν πρέπει να συνεχίσει ο εμβολιασμός λόγω των μεταλλάξεων. Ο εμβολιασμός πρέπει να συνεχίσει, πάει με καλούς ρυθμούς και είναι μονόδρομος ο ταχύς εμβολιασμός μεγάλου αριθμού του πληθυσμού».Όπως υπογράμμισε, μάλιστα, μέχρι τα τέλη Μαΐου αναμένεται να έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός άνω των 60 ετών και ο πληθυσμός των 300.000 που ανήκουν σε ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες.
Τέλος, σχετικά με το φαινόμενο να μην εμβολιάζονται υγειονομικοί τόνισε ότι «ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. Αλλά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα, είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να υπενθυμίζουμε σε καθημερινή βάση».

Εμβολιασμοί και προτεραιότητες

Την εκτίμηση ότι οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να προηγηθούν στον εμβολιασμό εξέφρασε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος. «Θα έπρεπε να προηγηθούν οι ευπαθείς ομάδες και τα άτομα άνω των 70, αντί της ηλικιακής ομάδας 60-64 στα εμβόλια» σημείωσε.Παράλληλα, έκανε λόγο ότι θα πρέπει το εμβόλιο της AstraZeneca να χρησιμοποιείται και στους ηλικιωμένους, καθώς το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό.
Σε ό,τι αφορά στην ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο, αναφορικά και με τη χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τον τουρισμό, εκτίμησε ότι τα αντισώματα των εμβολίων μπορεί να διαρκέσουν έως και έναν χρόνο.

Γεραπετρίτης: Πρώιμη η συζήτηση για άρση του lockdown ως την 25η Μαρτίου

Πρώιμη χαρακτήρισε τη συζήτηση για την άρση του lockdown ως της 25 Μαρτίου ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αν και υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι εντός του Μαρτίου, να ανοίξει σταδιακά η αγορά και η κοινωνία.
Μιλώντας στο Mega στις 6/3 υποστήριξε ότι το αν θα επεκταθεί το καθεστώς αυστηρής απαγόρευσης και μετά την Καθαρά Δεύτερα είναι κάτι που θα εξεταστεί την επόμενη Παρασκευή.
Αναφερόμενος στο λιανεμπόριο, δήλωσε πως επιθυμία είναι να ανοίξει με τη φυσική παρουσία των πελατών αλλά με αυστηρούς όρους και έλεγχο της κινητικότητας. Ο υπουργός σημείωσε ότι κάθε 15 μέρες που μένει κλειστό το λιανεμπόριο κοστίζει στην οικονομία 1,5 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι πρόθεση είναι και το ισόρροπο άνοιγμα των σχολείων.

Ελπίζουμε στο Πάσχα

Ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την ελπίδα του το Πάσχα να είμαστε στα χωριά μας, λέγοντας πάντως ότι θα υπάρχουν μέτρα πρόληψης και η χρήση μάσκας. Υπογράμμισε ωστόσο ότι είμαστε πολύ μακριά για να γίνει οποιοσδήποτε σχεδιασμός για το Πάσχα
Ο υπουργός τόνισε ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων οφείλεται αφενός στις μεταλλάξεις, που σε κάποιες περιοχές όπως είναι η Αττική αγγίζουν το 90% των κρουσμάτων και αφετέρου στον αυξημένο αριθμό τεστ, που κάποιους μέρες ξεπερνούν και τις 60 χιλιάδες.
Αναφερόμενος στις ιδιωτικές κλινικές, δήλωσε ότι έχει υπάρξει συνεργασία του δημοσίου με ιδιωτικές κλινικές και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις επρόκειτο για πρωτοβουλία των ιδιωτών. Εξήγησε πως όταν μιλάμε για επίταξη σημαίνει ότι δημόσιο πληρώνει τις δομές αυτές.

Θεμιστοκλέους: Εντός του Μαρτίου, κοντά στην εθνική εορτή, θα είναι 1 εκατομμύριο εμβολιασμένοι πολίτες

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου, ενώ αναφερόμενος στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, υποστήριξε πως η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία έχει δεσμευτεί για 1,2 εκατομμύρια εμβόλια στο δεύτερο τρίμηνο.
«Έχει επαναλάβει την υπόσχεσή της αυτή στην Ε.Ε. Άρα, αυτό θα τηρηθεί, δεν ξέρουμε ακριβώς τις μέρες του Απριλίου, μπορεί να είναι προς το τέλος του Απρίλη», τόνισε.
Για τους πολίτες που έχουν ήδη εμβολιαστεί ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόνισε πως «αυτή τη στιγμή 700 χιλιάδες έχουν κάνει την πρώτη δόση και οι υπόλοιποι 362 χιλιάδες έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση. Εντός του Μαρτίου, κοντά στην εθνική εορτή, θα είναι 1 εκατομμύριο εμβολιασμένοι πολίτες».

Οι δεύτερες δόσεις όλων των εμβολίων είναι εξασφαλισμένες

Το πιο κρίσιμο σημείο του Απριλίου είναι οι παραδόσεις της Pfizer που εκεί αναμένουμε τις μεγάλες παραλαβές. Εκεί, περιμένουμε τέσσερα εκατομμύρια στο τρίμηνο. Θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι αν τον Απρίλιο έχουμε κοντά στο ένα εκατομμύριο από τη Pfizer.
Με αυτά τα δεδομένα θεωρούμε ότι τέλος Απριλίου - αρχές Μαΐου θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μία δόση μέχρι τα μέσα Μαΐου, όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών.

Γκάγκα: 20χρονος διασωληνωμένος χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Για πολύ νέους ασθενείς, που είναι διασωληνωμένοι, έκανε λόγο η διευθύντρια της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα.
Υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής 20 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα, υπογράμμισε η γιατρός, προσθέτοντας πως στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και άλλοι νέοι άνθρωποι κάτω των 38 ετών.
«Κανείς δεν είναι απρόσβλητος», υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Διευκρίνισε εντούτοις, πως οι πιο νεαροί ασθενείς είναι λιγότεροι σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κρεβάτια σε ΜΕΘ και αν χρειαστεί θα γίνουν διασωληνώσεις και στις κλινικές, συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα χρειαστεί βοήθεια του ιδιωτικού τομέα, επισήμανε πως «οποιοδήποτε νοσοκομείο χρειαστεί θα μπει στον αγώνα».
Αναφορικά με τη σημασία του εμβολιασμού, υπογράμμισε, πως θωρακίζει τους ασθενείς και παρατήρησε, πως οι πολίτες άνω των 80 ετών, που εισήλθαν στα νοσοκομεία την τελευταία περίοδο – με εξαίρεση μία γυναίκα - δεν είχαν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοΐου.

Θωμαΐδης: Επιδημιολογικό απαγορευτικό

Απαγορευτικά χαρακτηρίζει τα επιδημιολογικά δεδομένα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη μελέτη των λυμάτων.
«Παρατηρούμε αύξηση κρουσμάτων και πίεση στο σύστημα υγείας που είναι αποτέλεσμα των ανάλυσης του ιικού φορτίου των προηγούμενων εβδομάδων.
Δεν υπάρχει καμία μείωση στο ιικό φορτίο στα λύματα.
Αναμένουμε τα νέα περιοριστικά μέτρα για το αν θα υπάρξει ύφεση», σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στο Mega.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις με αυτό το επιδημιολογικό φορτίο για την επαναλειτουργία.
Με τέτοιο υψηλό ιικό φορτίο και τέτοια πίεση στο σύστημα υγείας, είναι εντελώς παρακινδυνευμένο να μιλάμε για άνοιγμα» τόνισε ο κ. Θωμαΐδης σχετικά με το άνοιγμα δραστηριοτήτων,
Σύμφωνα με τον καθηγητή, πλην της Αττικής όπου το ιικό φορτίο είναι «σταθερό και υψηλό», υψηλά επίπεδα καταγράφηκαν και σε περιοχές της περιφέρειας.
«Υπάρχει αύξηση συνολικά στο επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα».
Όπως τόνισε ο κ. Θωμαΐδης στην Αττική έχουν επικρατήσει η βρετανική και η ισπανική μετάλλαξη του Covid-19, οι οποίες «παράγουν στο κάθε άτομο πολύ υψηλό ιικό φορτίο.
Όλα τα θετικά δείγματα είναι πολύ υψηλά σε ιικό φορτίο».


Θα χρειαστούν εβδομάδες για την αποσυμπίεση του ΕΣΥ

Τα επιδημιολογικά στοιχεία προσφέρονται για δυσοίωνες προβλέψεις αλλά και ακριβείς υπολογισμούς.
Ο μέσος όρος κρουσμάτων που διπλασιάστηκε σε 15 ημέρες, επιτρέπει μια εκτίμηση του βάρους που θα χρειαστεί να σηκώσει το σύστημα υγείας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των ειδικών, περίπου 200 ασθενείς θα χρειαστούν διασωλήνωση ή νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αριθμός πολλαπλάσιας ανησυχίας με τη νοσηλεία παρατεταμένη κατά μία εβδομάδα σε σχέση με παλαιότερα και την αλματώδη αύξηση που παρατηρείται στο σκληρό δείκτη την τελευταία εβδομάδα.
Έντονη παραμένει η ανησυχία για την κατάσταση στο λεκανοπέδιο που δέχτηκε 1.600 ασθενείς στα νοσοκομεία του τις τελευταίες εφτά ημέρες, με τα νοσοκομεία του να φιλοξενούν τα μισά περίπου περιστατικά COVID-19.

Στην εποχή των μεταλλάξεων ο αγώνας μας είναι άνισος

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα καταγράφουν αύξηση στις διαγνώσεις που πιθανότατα σχετίζονται με τις παραλλαγές του SARS-CoV-2.
Ήδη, το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίζεται σε 106 χώρες και σε 56 το νοτιοαφρικανικό.
Στην Ελλάδα οι μεταλλάξεις βρίσκονται παντού με κυρίαρχο το βρετανικό στέλεχος, ο ΕΟΔΥ το συνδέει με το 60-70% των νέων κρουσμάτων και έως και 90% για Αττική και Κρήτη.
Το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έχει δείξει 1.006 στελέχη στην Αττική, 200 στη Θεσσαλονίκη, 116 στο Ηράκλειο, 46 στο Ρέθυμνο και 30 στο Λασίθι, 28 στη Λάρισα, 22 στην Αχαΐα, 21 στην Κοζάνη (21) και 12 στην Εύβοια.

«Βράζει» η Αττική - Ανώγεια Κρήτης και Φωκίδα στο «βαθύ κόκκινο»

Ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 2.301 νέα κρούσματα, με τα μισά σταθερά στην Αττική (1.153), 247 στη Θεσσαλονίκη και 106 στην Αχαΐα να σχηματίζουν την τριάδα στην επιδημιολογική κατάταξη.
Η πορεία της Αττικής παραμένει ανοδική, με πάνω από 8.100 ενεργά κρούσματα το τελευταίο 15ήμερο ενώ  η κατάσταση δείχνει ανεξέλεγκτη στο Κέντρο με 288 νέες λοιμώξεις το τελευταίο 24ωρο και ακολουθούν Πειραιάς (199), Δυτικός Τομέας Αθηνών (186), Ανατολική Αττική (130), Βόρειος Τομέας (155), Νήσοι (25) και Δυτική Αττική (42).
Αυξητικές τάσεις πως δείχνουν οι περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρα.

Τι ισχύει σε Αττική, Θεσσαλονίκη

Από τις 4 Μαρτίου και έως τις 16 Μαρτίου  αλλάζουν τα δεδομένα στην μετακίνηση (ισχύουν σε όλη τη χώρα).

Στο SMS 2 (αγορά αγαθών) και 3 (τράπεζες) η μετακίνηση θα γίνεται εντός δήμου ή έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
Στο SMS 6 οι δραστηριότητα γίνεται είτε όταν κάποιος είναι πεζός ή όταν κινείται με ποδήλατο.
Στο SMS 4 από αύριο θα ζητούνται επιπλέον διευκρινήσεις.

Συγκεκριμένα, σε όλη την Ελλάδα, η μετακίνηση με κωδικό «6» θα γίνεται χωρίς αυτοκίνητο.
Ακόμα αυστηροποιείται η μετακίνηση με τους κωδικούς «2» για ψώνια και «3» στο κομμάτι που αφορά τις τράπεζες, όπου θα πρέπει να γίνεται είτε εντός του δήμου κατοικίας, είτε σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων.
Ακόμα, όσον αφορά το νούμερο «4» τα ελεγκτικά όργανα μπορούν να ζητούν περεταίρω διευκρινίσεις.

Στους 6.705 οι νεκροί

 
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.301, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 203.978 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες.

eody1.JPG
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 72 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.231 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ακόμη, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 452 (69.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Επίσης, από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.403 ασθενείς, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 356 (ημερήσια μεταβολή -11.44%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 337 ασθενείς.
eody1.JPG
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 41, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.705 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).

Γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των 2.301 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο 6/3, έχει ως εξής:

130 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

155 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

186 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

42 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

288 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

128 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

199 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

25 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

247 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

29 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

28 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

11 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

14 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας

106 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Δράμας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

7 κρούσματα στην ΠΕ Ευρυτανίας

3 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

12 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

45 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε Θάσου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Θήρας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

17 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

6 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε Kέας-Κύθνου

6 κρούσματα στην Π.Ε.Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε Kεφαλληνίας

6 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

23 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

37 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

13 κρούσματα στην Π.Ε Κω

1 κρούσμα στην Π.Ε Λακωνίας

72 κρούσματα στην Λάρισας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

4 κρούσματα στην Π.Ε Λευκάδας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Μήλου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

24 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

3 κρούσματα στην Π.Ε.Πρέβεζας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

7 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

2 κρούσματα στην ΠΕ Σάμου

19 κρούσματα στην Π.Ε.Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε Σποράδων

2 κρούσματα στην Π.Ε Σύρου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

72 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

2 κρούσματα στην Π.Ε Φλώρινας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

34 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

5 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

2 κρούσματα στην Π.Ε.Χίου

35 κρούσματα υπό διερεύνηση


eody5.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης