Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Κόκκινος» συναγερμός για το ΕΣΥ - Εκτός ελέγχου o κορωνοϊός - «Παγώνουν» τα σχέδια για άνοιγμα της οικονομίας

«Κόκκινος» συναγερμός για το ΕΣΥ - Εκτός ελέγχου o κορωνοϊός - «Παγώνουν» τα σχέδια για άνοιγμα της οικονομίας

Η έκρηξη των κρουσμάτων παγώνει τα σχέδια για άνοιγμα της οικονομίας - Υπό αίρεση ο οδικός χάρτης, ορόσημο η 10η Μαΐου

(Συνεχές Upd) Με ελαφρώς μειωμένους δείκτες στην επιδημιολογική έκθεση ΕΟΔΥ, η πανδημία χθες 10/3 δείχνει να ακολουθεί το αισιόδοξο σενάριο σταθεροποίησης μέσα στην εβδομάδα, επιτρέποντας στο Υπουργείο Υγείας να ξεδιπλώσει σταδιακά το Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και, εφόσον επέλθει η επαρκής αποσυμπίεση στα νοσοκομεία αλλά και η μείωση στα κρούσματα, να επανεξεταστεί το άνοιγμα της οικονομίας και των σχολικών βαθμίδων.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στον αγώνα με την ενσωμάτωσή τους στο ΕΣΥ για όσο διάστημα χρειαστεί, αίτημα που διατύπωσε και σε επιστολή του προς τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη.

«Ένα νοσοκομείο γεμάτο με ασθενείς COVID-19 κάθε μέρα»

Ένα μέσο νοσοκομείο με 200 κλίνες γεμίζει καθημερινά με ασθενείς COVID-19, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, με αφορμή τις 185 εισαγωγές ασθενών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής επί συνόλου 251 για το λεκανοπέδιο και 476 για την επικράτεια το περασμένο 24ωρο.
Στο σύνολο της χώρας νοσηλεύονται 3.787 ασθενείς με κορωνοϊό σε απλές κλίνες όσο και ειδικές (ΜΕΘ, ΜΑΦ, μονάδες ειδικών λοιμώξεων και θάλαμοι αρνητικής πίεσης), με την πίεση στα συστήματα πολλών περιοχών (Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και σταδιακά σε περισσότερες περιοχές της Πελοποννήσου) να πολλαπλασιάζεται, κορυφώνοντας την αγωνία των επιστημόνων, της Πολιτείας και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που δίνει σκληρή μάχη.
Αν και η εικόνα είναι μελανή, οι 484 διασωληνωμένοι μειώθηκαν σε 479 χθες, ανεπαίσθητη μείωση που κατέγραψαν και οι θάνατοι (43 από 46 χθες).
Την «τιτάνια προσπάθεια» του υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει την πανδημία αποτύπωσε με αριθμούς ο κ. Κικίλιας: τις 556 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του 2019 σε 1.404, τις 229 ΜΕΘ-COVID στην Αττική σε 362 σε έναν μήνα (58% αύξηση) και, στο ίδιο διάστημα, τις διαθέσιμες απλές κλίνες από 1.600 σε 2.680 (67% αύξηση).
«Η πληρότητά τους όμως φτάνει στα όριά της», πρόσθεσε.
Η κάλυψη ΜΕΘ και απλών κλινών για περιστατικά COVID-19 ξεπερνά το 67% και προσεγγίζει το 50% αντίστοιχα.
Από χθες , και σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν» εντάχθηκε στις εφημερίες του ΕΣΥ
για non-COVID ασθενείς, ενώ το «Σισμανόγλειο» αποτελεί εφεξής νοσοκομείο αναφοράς για περιστατικά κορωνοϊού.
Σστη μάχη κατά της πανδημίας μπαίνουν δύο ιδιωτικά νοσοκομεία, το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου και το Λητώ του Ομίλου HHG τα οποία θα δέχονται ασθενείς με COVID-19 και αναμένεται η συμμετοχή του ιδιωτικού Κέντρου Αποκατάστασης «Φιλοκτήτης» στο ΕΣΥ με 50 κλίνες.

Ξεπέρασε τη μονάδα το Rt

Σε 2.633 νέες διαγνώσεις μεταφράζεται η διασπορά του κορωνοϊού στην επικράτεια κατόπιν πολλών ελέγχων (51.782), λιγότερων όμως σε σύγκριση με χθες (60.038) και τους μοριακούς κάτω από τους μισούς (19.224).
Το Rt για την επικράτεια ξεπέρασε την μονάδα και πλέον αγγίζει το 1.06, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
«Δυστυχώς, πλέον, οι ηλικίες που οδηγούν την πανδημία είναι μεταξύ 20 και 50 ετών, η ομάδα που κινείται και εργάζεται», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.
Το τιμόνι είχε αρχίσει να περνά στην ηλικιακή ομάδα από τον περασμένο Δεκέμβριο και, σήμερα, οι εργασιακές και ενδοοικογενειακές συρροές που σχετίζονται με αυτήν αποτυπώνονται καθαρά.
Στην Αττική εντοπίζονται ξανά τα μισά κρούσματα (1.322) με έντονο το επιδημιολογικό φορτίο στο Κέντρο (332) και ακολούθως στον Πειραιά (233) και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών (220).
Οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες του λεκανοπεδίου κατέγραψαν λιγότερες από 200 νέες διαγνώσεις (163 ο Βόρειος Τομέας, 161 η Ανατολική Αττική, 118 ο Νότιος Τομέας, 73 η Δυτική Αττική, 22 οι Νήσοι).
Πολλά τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη (283), αυξημένα ωστόσο και στη Λάρισα που έχει ξεπεράσει πλέον σε αρνητικές επιδόσεις την Αχαΐα. 115 και 84 νέες διαγνώσεις εντοπίστηκαν στις δύο περιφερειακές ενότητες αντίστοιχα, με την πρώτη να έχει διαφύγει την ένταξη στις περιοχές «πολύ αυξημένου κινδύνου» λόγω των σεισμών που έπληξαν την περιοχή.
Για δεύτερη ημέρα η Ευρυτανία δίνει πολλά νέα κρούσματα (7 σήμερα, 19 χθες και αναλογία 94,62 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού).
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, το Καρπενήσι ετοιμάζεται να σημάνει συναγερμό λόγω αυξημένης διασποράς.
Επιπλέον από σήμερα και για μία εβδομάδα, ο οικισμός Δαφνούλας της Τοπικής Κοινότητας Νέου Αργυρίου του Δήμου Αγράφων, τίθεται σε καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Ανησυχητική και η εικόνα της Λέσβου με 17 νέα κρούσματα, μετά και τα 37 κρούσματα κορωνοϊού στο χωριό Αγία Παρασκευή τις τελευταίες ημέρες.
Τέλος, μελανό επιδημιολογικό αποτύπωμα αφήνουν: Ηράκλειο (62), Κοζάνη (39), Κορινθία (50), Ρέθυμνο (19), Σποράδες (10), Πιερία (36), Καστορία (14), Εύβοια (51) και Χαλκιδική (21).

Ελπιδοφόρα νέα από το πεδίο των εμβολιασμών

Την ελπίδα μέσα από την εκστρατεία του εμβολιασμού επεσήμανε ο υπουργός Υγείας και τους 1.182.082 εμβολιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα.
Η κάλυψη του πληθυσμού έχει φτάσει το 7,62% για όσους έχουν λάβει 1 δόση και 3,64% για όσους έχουν λάβει και τις 2.
Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για την ομάδα σοβαρών νοσημάτων Α’ και μέχρι το τέλος του μήνα για τις ηλικιακές ομάδες 65-69 και 70-74.
Θετικές οι εξελίξεις και από το πεδίο του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, με τις 90.000 επιπλέον δόσεις που αναμένονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Μαρτίου και τις 1.071.000 που έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν τον Απρίλιο.
Τέλος, μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, έδειξαν υψηλό τίτλο αντισωμάτων (550 - 80000 AU/ml) στο 100% των εμβολιασθέντων μετά τη χορήγηση και της 2ης δόσης του εμβολίου.

Χωρίς πυξίδα για την επόμενη ημέρα της οικονομίας η κυβέρνηση

Χωρίς πυξίδα
για την επόμενη ημέρα της οικονομίας είναι η κυβέρνηση καθώς έχει φτάσει ακόμα και στο σημείο να διαψεύδει τις προσδοκίες που η ίδια καλλιεργούσε όλο το προηγούμενο διάστημα για το άνοιγμα της αγοράς από τον Μάρτιο.
Μετά από συνεχείς αναβολές για το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο (η 8η Μαρτίου έγινε 16 Μαρτίου, στη συνέχεια 22/3 κοκ), πλέον η κυβέρνηση διά στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη διαμηνύει ότι δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για το άνοιγμα της οικονομίας καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους σχέδια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Μάρτιος χάθηκε χωρίς να αποκλείεται αυτό να ισχύσει ακόμα και για μεγάλο μέρος του Απριλίου.
Αυτό που γίνεται πλέον κατανοητό είναι ότι η πολιτική «ακορντεόν» που ακολουθείται, δεν αποδίδει καθώς τη στιγμή που η επιδημία καλπάζει και εξαπλώνεται από την Αττική σε όλη την χώρα, εξαντλούνται οι αντοχές στην οικονομία και στην κοινωνία.
Ο οδικός χάρτης που είχε διαρρεύσει πρόσφατα η κυβέρνηση – άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων στις 22/3, εστίασης στα μέσα Απριλίου, τουρισμού στα μέσα Μαΐου και πλήρης επαναλειτουργία από τον Ιούνιο – τελεί υπό αίρεση καθώς μια σειρά από ειδικούς εκτιμούν ότι θα χρειαστεί ακόμα και ένας μήνας περιοριστικά μέτρα για να αρχίσουν να μειώνονται αποκλιμακωθεί η ένταση στο ΕΣΥ.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ορόσημο για την κυβέρνηση αποτελεί πλέον η 10η Μαΐου, όταν και θεωρείται πως είναι η ύστατη ημερομηνία για να επανέλθει σε μια σχετική κανονικότητα η χώρα και να αποσυρθούν τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα.
Αυτό σημαίνει ότι βραχυπρόθεσμα η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τη συνταγή των περιοριστικών μέτρων, που θα διαρκέσουν έως τα τέλη Μαρτίου 2021.
Εν συνεχεία θα υπάρξει μια χαλάρωση και πριν το Πάσχα θα παρθούν εκ νέου μέτρα... και τα οποία θα παρουσιαστούν ως την τελική φάση πριν ανοίξει εκ νέου η οικονομία, οι αγορές και η κοινωνία από 10 Μαΐου 2021 και μετά.
Άλλωστε τα χθεσινά βίαια επεισόδια στη Νέα Σμύρνη έρχονται να αναδείξουν και την παράμετρο της έντασης που κυριαρχεί στην κοινωνία, η οποία εδώ και έναν χρόνο ζει υπό περιορισμό αλλά και υπό τεράστια ανασφάλεια και αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα τόσο για την εργασία και τα οικονομικά της όσο και για την υγεία και την ασφάλεια της.
Είναι προφανές πως τα περιθώρια για την κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαντλούνται και πλέον χρειάζεται μια ρεαλιστική απάντηση στα μεγάλα προβλήματα, με τα οποία είναι αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία.


Στους 6.886 οι νεκροί

Τα νέα (10/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.633, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 212.091, εκ των οποίων 51,6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 69 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.312 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 51.782 τεστ, τα 19.224 μοριακά και τα 32.558 rapid.
Η θετικότητα υποχωρεί οριακά στο 5,08% από το 5,35% χθες οπότε είχαν καταγραφεί 3.215 κρούσματα με 60.000 τεστ.
To RT για την επικράτεια εκτιμάται σε 1.06 (95%Crl: 0.43-1.81)
eody_10_3_1.jpg
Από τα παραπάνω κρούσματα:

-1.322 εντοπίζονται στην Αττική (1.572 χθες).

-283 είναι από τη Θεσσαλονίκη (395 χθες).
-115 είναι από τη Λάρισα (102 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

161 από την Ανατολική Αττική (158 χθες).
163 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (169 χθες).
73 από τη Δυτική Αττική (80 χθες).
220 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (264 χθες).
332 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (431 χθες).
118 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (145 χθες).
233 από τον Πειραιά (301 χθες).
22 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (24 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.886 θάνατοι.
Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 479 (χθες 484).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 85% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.445 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 443 (ημερήσια μεταβολή +13,59%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 389 ασθενείς.
eody_10_3_5.jpg




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης