Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με κέρδος 120-125 εκατ αποχωρεί η Reggeborgh από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – To 28,18% θα διατεθεί σε Περιστέρη, Λάτση, Motor Oil

Με κέρδος 120-125 εκατ αποχωρεί η Reggeborgh από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – To 28,18% θα διατεθεί σε Περιστέρη, Λάτση, Motor Oil
Τι σχεδιάζει η Reggeborgh στον Ελλάκτωρ; - Αύξηση κεφαλαίου 100 με 140 εκατ και ριζικές διοικητικές αλλαγές
Σχετικά Άρθρα

Με συνολικό κέρδος το οποίο μπορεί να φθάσει στα 120 με 125 εκατ ευρώ αποχωρεί από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh.
Την ίδια στιγμή αγοραστές των μετοχών που θα πωληθούν πέραν από τον Γιώργο Περιστέρη και την Μαριάννα Λάτση, πιθανότατα θα εμπλακεί και η Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη.
Μετά την μεγάλη αποκάλυψη του bankingnews, τα δεδομένα είναι τα εξής

Γιατί αποχώρησε η Reggeborgh από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;

Ο βασικός λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι η διττή εμπλοκή της Reggeborgh του ολλανδικού ομίλου ήταν 100% βέβαιο ότι θα προσέκρουε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Δεν ήταν δυνατό να ελέγχει το 28,18% κατά άλλους της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ταυτόχρονα να ελέγχει το 14,5% και να έχει ορίσει την διοίκηση της Ελλάκτωρ βασικού ανταγωνιστή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Ταυτόχρονα οι Ολλανδοί ήθελαν να ασκήσουν ενεργητικό ρόλο, στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχαν σχετικά παθητικό ρόλο μετόχου καθώς, ούτε σχεδόν μέλος στο διοικητικό συμβούλιο δεν είχαν.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι μια αδιαμφισβήτητα υγιής και κορυφαία εταιρία που διοικείται επιτυχώς από τον Γιώργο Περιστέρη που κατέχει το 15,98% της εταιρίας.
Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα το οποίο δεν θα αναφερθεί.
Οι σχέσεις μεταξύ Reggeborgh και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώ ήταν σε γενικές γραμμές καλές… οι ολλανδοί ήθελαν να αλλάξουν το επενδυτικό μοντέλο τους και η περίπτωση του Ελλάκτωρ αποδεικνύεται καλή ευκαιρία.
Η μερική ή ολική αποχώρηση της Reggeborgh από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί ιδανικό σενάριο για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον Γιώργο Περιστέρη.

Ποιοι θα αγοράσουν τις μετοχές των Ολλανδών της Reggeborgh;

Το ζήτημα αυτό, δηλαδή της αποχώρησης των ολλανδών της Reggeborgh δεν ανέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία, εξετάζεται εδώ και μήνες.
Η ουσία είναι ότι η Reggeborgh κατέχει το 28,18% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και αυτό θα πωληθεί με τον εξής τρόπο

1)Ποσοστό 5% με 10% θα το αγοράσει ο Γιώργος Περιστέρης και από 15,98% θα κατέχει 21% με 26% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και θα καταστεί ο βασικός μέτοχος.
Το 5% με 10% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε σημερινές τιμές κοστολογείται 5,17 εκατ μετοχές Χ 9,29 ευρώ 48 εκατ ευρώ ή το 10% περί τα 96 εκατ ευρώ.

2)Θα αγοράσει ποσοστό η Μαριάννα Λάτση εκπροσωπώντας την οικογένεια Λάτση και ουσιαστικά συνδέοντας την αγορά με την επένδυση του Ελληνικού όπου η Lamda είναι ο βασικός μέτοχος.
Η Λάτση θα μπορούσε να αγοράσει το 10% καταβάλλοντας 96 εκατ ευρώ.

Αναφέρεται - χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί - ότι θα υπάρξει εμπλοκή και της οικογένειας Βαρδινογιάννη μέσω της Motor Oil...

3)Αναφέρεται - χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί - ότι θα υπάρξει και τρίτος επενδυτής, που εικάζεται ότι θα είναι η οικογένεια Βαρδινογιάννη μέσω της Motor Oil.
Η Motor Oil θα ήθελε να ενισχύσει τον ρόλο της και στον κλάδο ενέργειας, ειδικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπου έχει μείνει πίσω επενδυτικά.
Να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Περιστέρης ως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετείχε με 4 εκατ ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Optima Bank των 80,13 εκατ ευρώ.
Η Optima Bank ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη και διοικείται από Γιώργο Τανισκίδη.

Με τι κέρδος αποχωρούν από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οι ολλανδοί της Reggeborgh;

Για το σύνολο της επένδυσης της Reggeborgh εκτιμάται ότι το κέρδος που θα αποκομίσουν θα είναι 120 με 125 εκατ ευρώ.
Κέρδος σημαίνει διαφορά μεταξύ κόστους κτήσης και τιμήματος πώλησης και αποεπένδυσης.
Το 28,18% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτιμάται σε τρέχουσες τιμές 280 εκατ ευρώ.
Το κόστος κτήσης ήταν 165 με 170 εκατ ευρώ και η τρέχουσα αποτίμηση 280 εκατ διαφορά δηλαδή 120 με 125 εκατ ευρώ.

Τι σχεδιάζει η Reggeborgh στον Ελλάκτωρ;

Πρωτίστως η Reggeborgh θα ανακοινώσει μεγάλη αύξηση κεφαλαίου από 80 με 100 εκατ το ελάχιστο έως 140 εκατ το μέγιστο.
Στην αύξηση κεφαλαίου των 100 με 140 εκατ θα συμμετάσχουν καλύπτοντας στρατηγικό ποσοστό.
Στην αύξηση θα συμμετάσχει και η Greenhill των εφοπλιστών Καυμενάκη και Μπάκου που ελέγχουν το 25,58% της Ελλάκτωρ.
Εκτιμάται ότι το ποσοστό που θα κατέχει εμφανώς η Reggeborgh στον Ελλάκτωρ θα είναι 30-32% κάτω από το όριο της καταστατικής μειοψηφίας 33%.
Μπορεί να έλαβε παράταση η option για 2 μήνες μεταξύ της Reggeborgh και του Λεωνίδα Μπόμπολα έως τις 10 Μαίου 2021 αλλά μάλλον θα εξασκηθεί… μετά τα νέα δεδομένα… αν και αυτό ακόμη δεν είναι 100% δεδομένο.
Η Reggeborgh σύμφωνα με πληροφορίες θα προχωρήσει σε μεγάλες διοικητικές αλλαγές στον Ελλάκτωρ ενώ όπως τονίζεται θα φέρει από την Ολλανδία στέλεχος που θα αναλάβει τον έλεγχο.
Η πιθανότητα να αλλάξει ριζικά το υφιστάμενο διοικητικό σχήμα σε Ελλάκτωρ και Άκτωρ είναι μεγάλη.

Τι αναφέρει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε ανακοίνωση της

Η Reggeborgh Invest επιβεβαίωσε τη στρατηγική της αποεπένδυσης από τον όμιλο της ΓΕΚ Τέρνα, όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη, σήμερα 11 Μαρτίου 2021.
Όπως πρώτο είχε μεταδώσει το bankingnews.gr ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest σχεδίαζε να μειώσει το ποσοστό του 28,18% που κατέχει στη ΓΕΚ Τέρνα.
Η αποεπένδυση άρχισε μέσω του χρηματιστηρίου Αθηνών σήμερα, με το πρώτο πακέτο του 3,09% των μετοχών να αλλάζει χέρια στην τιμή των 10 ευρώ.

Η επιστολή Reggeborgh Invest στη ΓΕΚ Τέρνα

“Η Reggeborgh Invest ανακοινώνει ότι μετά από μία επιτυχημένη και προσοδοφόρα επενδυτική παρουσία στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. έχει συμφωνήσει να προχωρήσει σε αποεπένδυση από την εταιρεία.
Η Reggeborgh Invest θα προχωρήσει στις σχετικές, λεπτομερείς ενημερώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη σταδιακή μείωση του ποσοστού συμμετοχής της στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., που σήμερα ανέρχεται σε 28,181%.
Η Reggeborgh Invest θα διατηρήσει και θα ενισχύσει τις λοιπές επενδύσεις της στην Ελλάδα γιατί πιστεύει βαθύτατα στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης