Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς δεν θα ξεπεράσει το 1,70%, άλλοι είναι οι κίνδυνοι για τις μετοχές

Morgan Stanley: Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς δεν θα ξεπεράσει το 1,70%, άλλοι είναι οι κίνδυνοι για τις μετοχές
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, oι επενδυτές πρέπει να εξετάσουν δύο σενάρια
Σχετικά Άρθρα

Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς δεν θα ξεπεράσει το 1,70%, άλλοι είναι οι κίνδυνοι.
Aυτό υποστηρίζει η Morgan Stanley.
Περίπου έναν χρόνο μετά τα χαμηλά του Μαρτίου 2020 στα χρηματιστήρια, όταν δηλαδή ξέσπασε η πανδημική κρίση, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, μοιραία, αναμένεται να επιβραδυνθούν, όπερ σημαίνει πως και οι αγορές θα αντιδράσουν αναλόγως, σύμφωνα με όσα αναφέρει η αμερικανική τράπεζα.
Έπειτα από τα ιστορικά υψηλά στις αρχές του έτους, οι αμερικανικές μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες υποχώρησαν ελαφρώς, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της μεγαλύτερης μεταβλητότητας.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως αναφέρει η Morgan Stanley, μερικές φορές η Wall Street έχει έναν μοναδικό τρόπο να μετατρέπει τα καλά νέα σε κακά.
Οι επενδυτές υπολόγισαν ότι οι μετοχές ενδέχεται να έχουν αυξηθεί υπερβολικά, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια μείωσαν τα ασφάλιστρα κινδύνου.
Η ταυτόχρονη πτώση στις τιμές των μετοχών και των ομολόγων, η οποία είναι αντιστρόφως ανάλογη με τα επιτόκια, διάβρωσε τη δυνατότητα διαφοροποίησης.
Οι επενδυτές άρχισαν επίσης να εξετάζουν το ενδεχόμενο εάν η ταχύτερη από το αναμενόμενο οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μετριάσει την επεκτατική νομισματική πολιτική.

Στο 1,70% η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς

Τα επιτόκια μπορεί να είναι κοντά στην κορύφωσή τους.
Με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς στο 1,6%, από 0,5% τον περασμένο Αύγουστο, και κοντά στην πρόβλεψη Morgan Stanley για το τέλος του έτους 2021 στο 1,7%, αναμένουμε επίσης την υποχώρηση της αστάθειας στην αγορά.
Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι άλλος.
Μόλις αρχίσει η οικονομική δραστηριότητα να θερμαίνεται, οι κάνουλες της ρευστότητας που εξασφαλίζει η Fed θα σταματήσουν, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το κλίμα της αγοράς.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, oι επενδυτές πρέπει να εξετάσουν τις παρακάτω υποθέσεις:
α)Κέρδη: Η επιβράδυνση των δεικτών βελτίωσης μπορεί να είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει τα εταιρικά κέρδη.
Η τράπεζα προβλέπει αύξηση κατά 27% σε ετήσια βάση στα κέρδη στον δείκτη S&P 500 το 2021, που είναι επτά ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τις προηγούμενες ιστορικές κορυφές. Ωστόσο, το 2022, ακόμη και αν η οικονομική ανάπτυξη παραμείνει ισχυρή, η αναμενόμενη αύξηση του κόστους κεφαλαίου, εργασίας και υλικών -και ενδεχομένως οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές- θα μπορούσαν να διαβρώσουν τα λειτουργικά κέρδη και να οδηγήσουν σε χαμηλότερη αύξηση των κερδών από έτος σε έτος.
β)Πακέτο Biden: Το 2022 η Fed θα εφαρμόσει πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, αποσύροντας σταδιακά τα μέτρα στήριξης.
Αυτό σημαίνει μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Το 2013, μια παρόμοια κωνική κίνηση οδήγησε σε άνοδο των επιτοκίων και των πωλήσεων στις μετοχές.
Επιπλέον, οι κρατικές ενισχύσεις για τους ανέργους, τις μικρές επιχειρήσεις, τις πολιτείες και τα νοικοκυριά, που ανήλθαν σε 6 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πιθανότατα θα λήξουν το 2022.
Αυτές οι αλλαγές, τις οποίες η Morgan Stanley «βλέπει» να έρχονται καθώς η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πτώση τις τιμές των μετοχών.
Η διατήρηση ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου που αποφεύγει τους κινδύνους μπορεί να είναι η καλύτερη άμυνα όταν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αρχίσουν να επιβραδύνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης