Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παράταση του lockdown - Οι περιοχές που μπήκαν στο βαθύ κόκκινο - Κλειστά για 2 εβδομάδες τα σχολεία

Παράταση του lockdown - Οι περιοχές που μπήκαν στο βαθύ κόκκινο - Κλειστά για 2 εβδομάδες τα σχολεία

Στο 92% η πληρότητα στις ΜΕΘ - COVID-19

Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Στην αναπόφευκτη παράταση του αυστηρού lockdown στην Αττική οδήγησε η επιδημιολογική πορεία της χώρας, καθώς επίσης και στην υπαγωγή νέων περιοχών στο «βαθύ» κόκκινο επίπεδο συναγερμού και τη διακοπή της διά ζώσης λειτουργίας όλων των σχολικών βαθμίδων –πλην των ειδικών σχολείων– από τις 16 έως 29 Μαρτίου, κατόπιν και της σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Έτσι, παρατάθηκε  το lockdown σε 13 περιοχές, ενώ από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 13/3 ακόμη 8 περιοχές εντάχθηκαν -μέχρι τις 22 Μαρτίου -  στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο).

Αν και λιγότεροι έλεγχοι κορωνοϊού δίνουν αναμενόμενα λιγότερα νέα κρούσματα , το τρίτο κύμα της πανδημίας αποτυπώνεται από τους σκληρούς δείκτες στις εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και τα στοιχεία από τα Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ): ταχεία αύξηση των διασωληνωμένων που πέρασαν στους 521 από 506 προχθές, ενώ την 1η Μαρτίου αριθμούσαν 406, με  τα νοσοκομεία να λυγίζουν υπό το βάρος νέων περιστατικών.
Το περασμένο 24ωρο εισήχθησαν 479 ασθενείς με COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας.
Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στις 12/3 νοσηλεύονταν συνολικά 4.032 ασθενείς με κορωνοϊό.
Πάντως, κρίσιμο είναι το διάστημα που ακολουθεί και μάλιστα, «έχουμε τουλάχιστον δέκα μέρες με δύο εβδομάδες δύσκολες μπροστά μας», όπως τόνισε το Σάββατο 13/3 η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Πελώνη: Έχουμε τουλάχιστον 10 - 15 δύσκολες μέρες μπροστά μας - Ανοίγει η διαδικασία εμβολιασμού για τις ευπαθείς ομάδες

«Έχουμε τουλάχιστον δέκα μέρες με δύο εβδομάδες δύσκολες μπροστά μας», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Ειδικότερα, η κ. Πελώνη μιλώντας στο MEGA, απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενα νέα μέτρα, υπενθύμισε ότι όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης ακολουθούν τις εξελίξεις στο επιδημιολογικό επίπεδο, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών.
«Δυστυχώς, είμαστε υπό την αίρεση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης και φαίνεται ότι έχουμε τουλάχιστον δέκα μέρες με δύο εβδομάδες δύσκολες μπροστά μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «περιμένουμε λοιπόν, να δούμε τις εξελίξεις, ελπίζοντας ότι οδεύουμε προς το τέλος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας».
Ήδη, όπως ανέφερε , «φαίνεται, μια μείωση των βαριών νοσήσεων σε ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας, των 80 και άνω. Αυτό είναι, προφανώς, το αποτύπωμα του εμβολιασμού, το οποίο, όσο θα προχωρούν, θα φαίνεται και περισσότερο».
Σε ό,τι αφορά την στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, η κ. Πελώνη ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί, τηρώντας τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, θα μεταδοθεί από την τηλεόραση και «το θέαμα θα γεμίσει με υπερηφάνεια όλους τους Έλληνες. Δεν θέλουμε συγχρωτισμούς. Δεν θα είναι κάλεσμα προς τον κόσμο να βρεθεί εκεί. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Προτεραιότητα στο λιανεμπόριο

Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, η κ. Πελώνη τόνισε την προτεραιότητα που διατηρεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, υπό την αίρεση ωστόσο των επιδημιολογικών στοιχείων.
«Ανάλογα με τις εξελίξεις, θα είναι το πρώτο που θα επαναλειτουργήσει, διότι - σας θυμίζω - είναι μία ασφαλής λειτουργία. Το λιανεμπόριο λειτούργησε υποδειγματικά, με τους κανόνες να γίνονται σεβαστοί από τους πελάτες και βέβαια από τις επιχειρήσεις και τους καταστηματάρχες. Είναι μια ασφαλής εκτόνωση», εξήγησε.

Εμβολιασμοί

Κάνοντας αναφορά στους εμβολιασμούς, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι «τις επόμενες μέρες ανοίγει η διαδικασία για τις ευπαθείς ομάδες».
Όπως είπε, «η προτεραιοποίηση έχει ανακοινωθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Θα ακολουθήσουν οι ομάδες των 70-74 και 65-69 ετών».
Υπογράμμισε δε, ότι «ως το τέλος Απριλίου εκτιμούμε ότι θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, όλοι οι συμπολίτες μας από 60 ετών και άνω και οι ευπαθείς ομάδες. Αυτό μας επιτρέπει να κοιτάμε αυτό το καλοκαίρι με μεγαλύτερη αισιοδοξία».

Για Επιτροπή Λοιμωξιολόγων

Σε ερώτηση σχετικά με τα όσα είπε η Αναστασία Κοτανίδου για τη λειτουργία της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, η κ. Πελώνη τόνισε ότι «αποδεικνύεται αυτό που έχουμε επισημάνει όλοι εδώ και ένα χρόνο, ότι δηλαδή οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες, δεν λαμβάνονται αψήφιστα, παίρνονται πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή, ενώ αναζητείται η χρυσή τομή με κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες».

Βατόπουλος: Το οριζόντιο lockdown δεν λειτουργεί, η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη

Το οριζόντιο lockdown δεν λειτουργεί, παραδέχθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλικιβάδης Βατόπουλος, τονίζοντας πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
Υπάρχει τεράστια πίεση από την κοινωνία για να επιστρέψουμε σε κάποια κανονικότητα ενώ σημείωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.
«Tο oριζόντιο lockdown δεν λειτουργεί και η ζημιά στην κοινωνία είναι τέτοια που πρέπει να βρούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.

Το κλείσιμο των σχολείων

Αναφορικά με το κλείσιμο των σχολείων σε όλη την επικράτεια, το αιτιολόγησε, λέγοντας πως «δεν ελαττώνονται τα κρούσματα όπως περιμέναμε και μεταδίδεται και στα παιδιά το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος.
«Ελπίζουμε ότι μετά τις δύο εβδομάδες θα ανοίξουν μέχρι το καλοκαίρι τα σχολεία», ανέφερε ο καθηγητής.

Εξαιρετικά επικίνδυνη η κατάσταση

Για τις δηλώσεις της Αναστασίας Κοτανίδου που προκάλεσαν αντιδράσεις, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε
«Τι θα πει λάθος απόφαση;
Πολλές φορές στην επιστήμη ανακαλύπτεις εκ των υστέρων ότι δεν ήταν σωστή μια απόφαση.
Τώρα όμως χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις.
Εμείς, η επιτροπή επιστημόνων, δεν μπορούμε να πάρουμε υπεύθυνες αποφάσεις, προτείνουμε.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις να πάρει η πολιτεία».

Τι φοβίζει τους επιστήμονες

Στο ερώτημα για το αν θα συναινούσε η επιτροπή σε μια ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε πως η επιτροπή θα μπορούσε να πει πόσα θύματα θα προκαλέσει ένα τέτοιο άνοιγμα αλλά δεν είναι αυτή που θα αποφασίσει.
Για τους λόγους που τα κρούσματα βρίσκονται τόσο ψηλά παρά το γεγονός πως είμαστε σε lockdown, τόνισε πως υπάρχει υπερμετάδοση του κορωνοϊού και αυτό είναι κάτι που φοβίζει τους επιστήμονες.
«Η πολιτική πίεση πρέπει να πέσει στην παραγωγή εμβολίων», επισήμανε, προσθέτοντας ότι στις πολύ μεγάλες ηλικίες παρατηρούνται πλέον λιγότερα κρούσματα.

Ο πληθυσμός δεν αντέχει άλλο lockdown

Είμαστε σε επιπεδοποίηση της κορύφωσης του κύματος, κι αυτό θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, ο κόσμος έχει κουραστεί, σημείωσε την ίδια μέρα και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα χρειαστούν ακόμη 40 ημέρες για να μειωθούν τα κρούσματα, αλλά «μπορούμε να πάμε σε πιο χαλαρά μέτρα ως τότε.
Αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορύφωση, δεν θα έχουμε επιπλέον αύξηση.
Η Αττική θα αρχίσει να έχει ύφεση».
«Ο πληθυσμός δεν αντέχει νέο αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου.
Πρέπει να πάμε σιγά - σιγά σε άνοιγμα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Bαλβίδες εκτόνωσης του πληθυσμού από το μακρύ και αποτυχημένο lockdown προτείνει και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Νομίζω ότι ο κόσμος δεν εφαρμόζει το lockdown γιατί χρειάζεται να έχει βαλβίδες ανακούφισης – εκτόνωσης, χρησιμοποιεί λοιπόν καταχρηστικά τα sms και πρέπει να του δώσουμε εναλλακτικές που να είναι λιγότερο επικίνδυνες».
Αν ανοίξουμε το λιανεμπόριο στις μικρές μόνο επιχειρήσεις δεν θα υπάρχει συνωστισμός και θα είναι πιο ασφαλές από το να πηγαίνουμε στους φίλους κρυφά, ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Στην πλατεία γύρω από ένα παγκάκι υπάρχουν 20-25 άνθρωποι με κατεβασμένες τις μάσκες να πίνουν καφέ και οι μισοί να καπνίζουν.
Δεν θα ήταν πιο ασφαλείς αν κάπνιζαν και καθόντουσαν 4 -4 στα τραπεζάκια μιας καφετέριας;». διερωτήθηκε.

Στα 20.000 τα ενεργά κρούσματα και τα μισά στην Αττική

Αποκαλυπτικά για τη σφοδρότητα της πανδημίας και του τρίτου κύματος είναι τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής 12/3 για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.
Αν και εξελίσσεται με βραδύτερους ρυθμούς από το δεύτερο,  δεν παύει να δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας και των πολιτών, η κόπωση των οποίων δεν αποτελεί σύμμαχο στη μάχη κατά του ιού.
Το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται παρά τα μέτρα, ορίζοντας τον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων ανά ημέρα σε περισσότερα από 2.100 για την τελευταία εβδομάδα, το Rt πάνω από 1, και τον δείκτη θετικότητας στο 4,5 –πάνω από το 4 πρώτη φορά για το 2021.
Σε περιοχές με έντονο επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Αττική με αυξημένα περιοριστικά μέτρα από τον Νοέμβριο ήδη, ο δείκτης ξεπερνά το 7%.
Τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια αγγίζουν τα 20.000 και τα 10.000 φιλοξενούνται στην Αττική.
Η ηλικιακή ομάδα 25-55 οδηγεί την πανδημία, η 45-65 γεμίζει τα νοσοκομεία.
Το μεγάλο αγκάθι παραμένει η Αττική που δέχτηκε 2.000 ασθενείς στα νοσοκομεία της, με το 5% αυτών να εκτιμάται ότι θα χρειαστεί νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Η πληρότητα ΜΕΘ-COVID-19 στο λεκανοπέδιο αγγίζει το 92%, αρκετά υψηλό παρά το Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, με αναπροσαρμογές στα δημόσια νοσοκομεία και τη συμμετοχή ιδιωτικών θεραπευτηρίων.
Η πίεση στις ΜΕΘ-COVID-19 στην επικράτεια για τη βδομάδα ανήλθε σε 15% και η πληρότητά τους εκτιμάται σε πάνω από 69%.
Με 49 νέους θανάτους, οι απώλειες για τον Μάρτιο φτάνουν τις 482.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα παρατείνουν το lockdown – Νέες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο»

Η επιδημία καταγράφει ανοδική πορεία σε όλη την επικράτεια, βαδίζοντας στα χνάρια του Νοεμβρίου.
Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.137 νέα κρούσματα, η οποία κατέγραψε επιδημιολογική αύξηση 20-25% για την εβδομάδα.
Τα 164 αφορούν τον Πειραιά και 278 το Κέντρο, το οποίο σημειώνει σταθερά τον υψηλότερο αριθμό νέων διαγνώσεων από την αρχή της πανδημίας.
Τα υπόλοιπα κατανέμονται ως εξής: 137 Ανατολική Αττική, 58 Δυτική Αττική, 182 Βόρειος, 147 Δυτικός και 126 Νότιος Τομέας Αθηνών, και 18 στις Νήσους.
Η Θεσσαλονίκη (235 νέα κρούσματα) παρουσίασε αύξηση μικρότερη του 20% για την εβδομάδα.
Εκτιμάται από ρους ειδικούς της επιτροπής ότι  το σύστημα υγείας της αναμένεται συμπιεστεί εντός της εβδομάδας, αν και λιγότερο απ’ όσο προβλέπεται για την Αττική.
Οι δύο μεγάλες περιφερειακές ενότητες δίνουν ενδείξεις σταθεροποίησης, τα αποτελέσματα των περιοριστικών μέτρων όμως θα φανούν την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου - «βαθύ κόκκινο»

Παραμένουν οι περιφερειακές ενότητες Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας (30 νέα κρούσματα), Αχαΐας (87), Βοιωτίας (37), Εύβοιας (40) πλην του Δήμου Σκύρου, Φθιώτιδας (20), Φωκίδας (3), Αργολίδας (30), Αρκαδίας (18), Κορινθίας (57), Θεσσαλονίκης, Άρτας (4), Θεσπρωτίας (6), Ηρακλείου (61), Σάμου (2), Λευκάδας (3) πλην Δήμου Μεγανησίου, ο δήμος Καλυμνίων, ο δήμος Ρόδου, ο δήμος Χίου και ο δήμος Ανωγείων.
Εντάσσονται από τοπ Σ'αββατο 13/3   έως 22 Μαρτίου οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής (15), Ευρυτανίας (6) και Λέσβου (8), οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Χανίων και Σκιάθου.
Η υπόλοιπη χώρα παραμένει στο «κόκκινο» επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Περί τα 12.000 κρούσματα λιγότερα χάρη στα εμβόλια

Το 7,8% του πληθυσμού έχει λάβει μία δόση εμβολίου 3,6% δύο.
Μέχρι σήμερα, οι εμβολιασμοί ανέρχονται σε 1.254.087.
Στο μεταξύ, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ερευνά την περίπτωση θρόμβωσης σε εμβολιασθέντα μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, το μοναδικό περιστατικό σε σύνολο 170.000 εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Προς το παρόν, οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο διενεργούνται κανονικά, σύμφωνα με το σχέδιο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Σε σκληρό lockdown η μισή Ελλάδα

Συνοψίζοντας, οι αλλαγές που θα ισχύουν από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 13/3, αφορούν την ένταξη άλλων 8 περιοχών στο καθεστώς του σκληρού lockdown, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 28 (συμπεριλαμβανονμένου Αττική και Θεσσαλονίκη), ενώ από την Τρίτη, 16 Μαρτίου, η διδασκαλία στα σχολεία, σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτου επιδημιολογικού επιπέδου, θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, για διάστημα δύο εβδομάδων.
Επιπλέον, το Σαββατοκύριακο η απαγόρευση κυκλοφορίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα, ενώ την Καθαρά Δευτέρα, θα ισχύσουν τα μέτρα που ισχύουν για οποιαδήποτε Δευτέρα.
Οι μετακινήσεις με τα SMS 2 και 3 θα γίνονται εντός του δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από την οικία.
Για το SMS 6 η μετακίνηση θα γίνεται πεζή ή ποδήλατο. Οπότε, το πέταγμα του χαρταετού τη Δευτέρα θα γίνει κοντά στις οικίες.
Κανονικά θα ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας όπως ισχύει και σήμερα.

Για την Καθαρά Δευτέρα ισχύει 

  • Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε άλλες περιοχές
  • Οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ επιτρέπονται μόνο στην περιοχή μας
  • Οι μετακινήσεις για άσκηση ή βόλτα κατοικιδίου, μόνο με τα πόδια ή ποδήλατο.
  • Το πέταγμα χαρταετού μπορεί να γίνει με τους κανόνες που ισχύουν.
  • Ισχύει κανονικά η απαγόρευση κυκλοφορίας. Από αυτό το Σαββατοκύριακο, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, η απαγόρευση ξεκινά από τις 7 το απόγευμα.

Πρόσθετα μέτρα στην κοινότητα Μετοχίου του δήμου Κύμης - Αλιβερίου

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα αποφασίστηκαν στην τοπική κοινότητα Μετοχίου του δήμου Κύμης - Αλιβερίου για λόγους δημόσιας υγείας από την Κυριακή 14 Μαρτίου στις 6 το πρωί έως και τη Δευτέρα 22 Μαρτίου στις 6 το πρωί.

Τα μέτρα έχουν ως εξής:

Προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ' οίκον των κατοίκων και η απαγόρευση κυκλοφορίας καθ' όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης με κατοικίδιο ζώο, ατομικά και πέριξ της μόνιμης κατοικίας (sms κωδικός 6), ή για λόγους υγείας (sms κωδικός 1). ή για λόγους τροφοδοσίας (sms 2- και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης), ή για λόγους εργασίας (εντός της Τοπικής Κοινότητας Μετοχίου, για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).
Επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων της κοινότητας για λόγους υγείας, πιστοποιούμενων από σχετικές βεβαιώσεις υγείας.
Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων, φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00.
Αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.
Αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.
Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α' βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας και το Δήμο Κύμης - Αλιβερίου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων της κοινότητας και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ' οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Μετοχίου.
Σημειώνεται, τέλος, ότι ενδεχόμενη παράταση ή άρση των μέτρων θα επαναξιολογηθεί τη Δευτέρα 22/03/21.


Στους 6.986 οι νεκροί

Τα νέα 12/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.405, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 217.018 (ημερήσια μεταβολή +1,1%), εκ των οποίων 51,6% άνδρες.
s1_11.jpg
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 59 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.881 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 49, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.986 θάνατοι.
Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 521 (67,4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
s2_11.jpg
To 83,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.472 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 464 (ημερήσια μεταβολή -7.39%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 417 ασθενείς.

c3.jpg

 Κορωνοϊός - ECDC: «Κοκκίνισε», πλέον, ολόκληρη η Ελλάδα - Ανέβηκε ο δείκτης θετικότητας

«Κοκκίνισε», πλέον, όλη η Ελλάδα στον ανανεωμένο χάρτη που παρουσίασε στις 11/3 το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο συγκεκριμένος χάρτης συνδυάζει αριθμό τεστ, νέα κρούσματα και δείκτη θετικότητας για τις 14 ημέρες που προηγήθηκαν της 11ης Μαρτίου.
Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, στο «κόκκινο» βρίσκεται ολόκληρη η χώρα, καθώς τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού είναι από 50 ως 150 και ο δείκτης θετικότητας ίσος ή πάνω από το 4%.

xartis_ecdc.png

Σχετικά με τον δείκτη θετικότητας, η Ελλάδα που για αρκετές εβδομάδες βρισκόταν στο «πράσινο», πέρασε, πλέον, στο «κίτρινο» για την εβδομάδα που προηγήθηκε, καθώς έπιασε ή ξεπέρασε το όριο συναγερμού του 4%.
deiktis1.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης