Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Μέτρα τόνωσης 33,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε ένα έτος

Αυστρία: Μέτρα τόνωσης 33,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε ένα έτος

Οι τρεις κορυφαίοι κλάδοι που έλαβαν το bonus απώλειας εσόδων είναι οι υπηρεσίες φιλοξενίας και η εστίαση (35% αιτήσεων στις οποίες ακολούθησε η εκταμίευση), εμπόριο και υπηρεσίες που σχετίζονται με σωματική φροντίδα (15%)

Σχετικά Άρθρα
Από την αρχή της κρίσης του νέου κορωνοϊού πριν από ένα χρόνο, έχουν δημιουργηθεί πολλά βοηθητικά εργαλεία για τη στήριξη της αυστριακής οικονομίας από τις συνέπειες της κρίσης και σύμφωνα με ένα σημερινό ενδιάμεσο απολογισμό του υπουργείου Οικονομικών στη Βιέννη, μέχρι τις 12 Μαρτίου 2021, έχουν καταβληθεί ή έχουν δεσμευτεί νομικά 33,539 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ τη Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021.

«Αντέξαμε»

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Gernot Blümel αναφέρει ότι τα μέτρα ενίσχυσης βελτιώνονται συνεχώς και ότι, στο μεταξύ, το σύστημα λειτουργεί «πολύ καλά», υπάρχει πρόθεση για περαιτέρω εκταμιεύσεις, και «εάν χρειάζονται περισσότερα χρήματα, θα υπάρξουν.
Μπορούμε να το αντέξουμε αυτό λόγω των καλών οικονομικών δεδομένων και της σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής του παρελθόντος».

Κατανομή

Από τις ενισχύσεις που έχουν υποσχεθεί ή καταβληθεί μέχρι σήμερα, 10,849 δισ. ευρώ αφορούν τις αναστολές εργασίας, 7,072 δισ. την ανάληψη εγγυήσεων και 5,545 δισεκατομμύρια τις αναστολές καταβολής φόρου (φόρο εισοδήματος και εταιρικό φόρο, ελάφρυνση από πληρωμές), 3,648 δισ. ευρώ διατίθενται για επείγουσα βοήθεια, 3,059 δισε. ευρώ για απώλεια τζίρου, 1,221 δισεκατομμύρια ευρώ για το ταμείο ειδικών περιπτώσεων και 776 εκατ. ευρώ για την επιδότηση πάγιων εξόδων.

Ενισχύσεις

Επιπλέον, το πακέτο στήριξης προβλέπει 596 εκατομμύρια ευρώ για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, για τα ταμεία στήριξης (συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών πρωταθλημάτων) 290 εκατ. ευρώ και για αντιμετώπιση την οικογενειακής επιβάρυνσης από τον κορωνοϊό 172 εκατ. ευρώ, ενώ το μπόνους επενδύσεων ανέρχεται σε περίπου 41 εκατομμύρια ευρώ.

Αναστολές εργασίας - έσοδα

Ορισμένες από τις εγκεκριμένες ενισχύσεις δεν θα καταβληθούν πλήρως, για παράδειγμα σε περίπτωση μερικής εργασίας, όπου, από τα 10,849 δισεκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκαν, μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί 6,673 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς η μερική εργασία χρεώνεται αναδρομικά, ορισμένες αιτήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί δεν διεκπεραιώθηκαν και το υπουργείο αναμένει ότι δεν θα είναι αποτελεσματικές όλες οι εγκρίσεις για τις αναστολές φόρου και την ανάληψη εγγυήσεων.
Ένα μεγάλο ποσοστό από τις αιτήσεις αφορούν βοήθεια έως και 9.999 ευρώ, για παράδειγμα 81% του μπόνους απώλειας εσόδων εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία, 82% της αποζημίωσης σταθερού κόστους, 82% της αντικατάστασης πωλήσεων του Δεκεμβρίου και 71% της αντικατάστασης πωλήσεων του Νοεμβρίου.

Εμπόριο - εστίαση

Οι τρεις κορυφαίοι κλάδοι για το bonus απώλειας εσόδων είναι η φιλοξενία και εστίαση (35% αιτήσεων στις οποίες ακολούθησε η εκταμίευση), εμπόριο και υπηρεσίες που σχετίζονται με σωματική φροντίδα (15% για καθεμία από τις αιτήσεις που έχουν πληρωθεί).

Εκταμιεύσεις

Η μέση εκταμίευση της ενίσχυσης ανέρχεται σε 9.906 ευρώ για επιδότηση σταθερού κόστους, 18.432 ευρώ για επιδότηση πάγιου κόστους, 36.672 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών, 19.134 ευρώ για απώλειες κύκλου εργασιών Νοεμβρίου, 9.195 ευρώ για κύκλο εργασιών Δεκεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης