Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το παρασκήνιο των διερευνητικών - Erdogan: Καμία παραχώρηση - Αταλάντευτη η αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

Το παρασκήνιο των διερευνητικών - Erdogan: Καμία παραχώρηση - Αταλάντευτη η αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο
Η αποφασιστηκότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αταλάντευτη, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος στη σκιά των διερευνητικών επαφών
Σχετικά Άρθρα
Τη στρατηγική μαστίγιο – καρότο όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεχίζει η Άγκυρα λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής (25-26 Μαρτίου) όπου θα συζητηθεί από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η σχέση με την Τουρκία και το ζήτημα των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από τη μία πλευρά τουρκικές διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο ότι οι σημερινές (16/3) συζητήσεις στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών πήγαν αρκετά καλά και τονίζεται ότι βασικός στόχος είναι η ενεργοποίηση των μηχανισμών που το 2020 δεν λειτούργησαν.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν οι επόμενες διερευνητικές επαφές στην Τουρκία να γίνουν σε κάποια άλλη πόλη επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι οι συνομιλίες των δυο χωρών θα συνεχιστούν.
Ωστόσο από την πλευρά του ο πρόεδρος Erdogan συνεχίζει την επιθετική του ρητορική με το βλέμμα στα σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει οποιασδήποτε παραχώρηση στην Ελλάδα όσον αφορά τις τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η αποφασιστικότητα της Τουρκίας είναι αταλάντευτη» δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
«Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνουμε οποιαδήποτε παραχώρηση» πρόσθεσε σύμφωνα με το Associated Press.

tureky.JPG

Το παρασκήνιο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας

Σε καλό κλίμα διεξήχθησαν οι συζητήσεις Ελλάδας-Τουρκίας στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, ενώ η ελληνική πλευρά μετέφερε τη σιγουριά της ότι θα υπάρχει και 63ος γύρος για τη συνέχεια των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο, αναμένοντας νέα πρόκληση από την Άγκυρα.
Κίνηση υψηλού συμβολισμού θεωρείται η επίσκεψη της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Σουρανή μπήκε στην αίθουσα των συζητήσεων, χαιρέτισε την αντιπροσωπεία, δεν κάθισε, όπως είχε κάνει ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, I. Kalin στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο μετέφερε την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εξηγήσει ότι η Ελλάδα στηρίζει αυτή τη διαδικασία και το πλαίσιο συζήτησης.
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Αθήνα, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα καθυστέρησε πολύ να απαντήσει στην πρόσκληση της ελληνικής πλευράς και μάλιστα χθες εξέδωσε και ρηματική διακοίνωση εναντίον της, επέλεξε να μην απαντήσει πιστεύοντας ότι μπορεί να υπάρξουν καλύτερες μέρες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αυτή η διαδικασία να οδηγήσει κάποια στιγμή σε παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως οι επαφές ήταν και παραμένουν διερευνητικές και σημειώνει πως είναι ένας άτυπος μη δεσμευτικός δίαυλος συζήτησης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Επίσης, έχει ξεκαθαρίσει ότι στις επαφές αυτές δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και πως η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία.
Σε ό,τι αφορά στις πολιτικές διαβουλεύσεις, που θα πραγματοποιηθούν αύριο, η ατζέντα είναι πιο ανοιχτή και εκτείνεται σε ένα ευρύ πλαίσιο διμερών περιφερειακών και διεθνούς ενδιαφέροντος ζητήματα.

Οι σκόπελοι του Erdogan

«Στριμωγμένος» είναι ο Τούρκος πρόεδρος, T. Erdogan, καθώς μέχρι τώρα έχει επιλέξει τον δύσκολο δρόμο κι έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, ωστόσο το βλέμμα του είναι στραμμένο στις ΗΠΑ, καθώς ο J. Biden δεν έχει σηκώσει εδώ και δύο μήνες το τηλέφωνο να συνομιλήσει μαζί του.
Μάλιστα, ιδιαίτερη ανησυχία στον Erdogan προκαλούν τόσο η στήριξη που βλέπει ότι παρέχουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους για το συριακό όσο και η δίκη για την Halkbank στη Νέα Υόρκη που θα ξεκινήσει σύντομα και ιδιαίτερα οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν αν επιβληθούν κυρώσεις στην τουρκική τράπεζα.
Επιπλέον, η αμερικανική Γερουσία βάζει πολύ ψηλά το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταστρατηγούνται στην Τουρκία και από τη στιγμή που πίσω από το ΝΑΤΟ βρίσκεται η Αμερική, ο Τούρκος πρόεδρος φοβάται ενδεχόμενη αλλαγή στάσης.
Άλλωστε, η χθεσινή δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, G. Stoltenberg  δεν ήταν στη λογική των ίσων αποστάσεων.
Σε ό,τι αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με την απειλή των κυρώσεων στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 25ης και της 26ης Μαρτίου.
Παράλληλα, ζητά χρήματα για το προσφυγικό, αλλά και αλλαγές της ευρωτουρκικής συμφωνίας.
Στο μεταξύ, φέρεται να συνομιλεί με τη Γερμανία ωστόσο δεν αποκλείεται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να μην έχει απέναντί του τους Πράσινους, αλλά τους Πράσινους, που τον έχουν ήδη στοχοποιήσει.
Στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου, ο Erdogan είναι αντιμέτωπος με μεγάλους παίκτες, όπως η Αίγυπτος και η συμφωνία που έχει υπογράφει με την Ελλάδα, αλλά και το Ισραήλ, με το οποίο βρίσκεται σε κόντρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης