Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια είναι η καλύτερη αναλογία για δάνεια σε περισσότερες επιχειρήσεις - Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες;

Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια είναι η καλύτερη αναλογία για δάνεια σε περισσότερες επιχειρήσεις - Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες;
Πρόσω ολοταχώς έχει σημάνει στα τραπεζικά επιτελεία για τα δάνεια των επενδύσεων που θα ενταχθούν Ταμείο Ανάκαμψης

Πρόσω ολοταχώς έχει σημάνει στα τραπεζικά επιτελεία για τα δάνεια των επενδύσεων που θα ενταχθούν Ταμείο Ανάκαμψης ωστόσο, το σχήμα της τελικής κατανομής των κεφαλαίων είναι κομβικό τόσο για την υψηλότερη μόχλευση όσο και για τα προσδοκώμενα κέρδη.
Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, στο ελληνικό σχέδιο Ανάκαμψης, η κατανομή θα έχει ως εξής: τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχουν μέγιστη συμμετοχή 50%, ο δανεισμός από εμπορική τράπεζα 30% και η ίδια συμμετοχή 20%.
Με την ανωτέρω, όμως, αναλογία κεφαλαίων – και εφόσον εφαρμοστεί - τα χαμηλότοκα δάνεια 13 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν σε λιγότερες επιχειρήσεις καθώς θα μοιραστούν με δυσμενέστερες αναλογίες.

Ποια είναι τα σχέδια στις Τράπεζες

Ποιές είναι, όμως, οι διαθέσεις από τις Τράπεζες που έχουν εκφραστεί μέχρι τώρα;
Σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φ. Καραβίας, αρχικά, σε κάθε περίπτωση τα επιχειρηματικά σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης θα αξιολογούνται από τις τράπεζες και εφόσον κρίνονται βιώσιμα θα υποστηρίζονται από τις ίδιες.
Η αναλογία των κεφαλαίων για τον κ. Καραβία είναι οι τράπεζες να καλύπτουν το 40%, το Ταμείο το υπόλοιπο 40% ενω οι ιδιώτες επιχειρηματίες θα είναι υποχρεωμένοι να δεσμεύουν κεφάλαια τουλάχιστον 20%
Aπο την πλευρά του, ο Γενικός διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασίλης Καραμούζης πρόσφατα ανέφερε ότι “αυτά τα 12,5 δισ. είναι που καλείται το τραπεζικό σύστημα να μοχλεύσει και να κατευθύνει αποτελεσματικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα.
Πιο συγκεκριμένα η εκτίμηση είναι ότι αυτά τα 12,5 δισ. μπορούν να οδηγήσουν σε ιδιωτικές επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 30 δισ. ευρώ.
Για παράδειγμα, μια ενδεικτική δομή χρηματοδότησης θα μπορούσε να είναι: 40% δάνειο Ταμείου Ανάκαμψης, 30% δάνειο συγχρηματοδότησης από εμπορική τράπεζα (co-financing) και 30% ιδία συμμετοχή του φορέα της επένδυσης (κύριου του έργου).
Άλλες τράπεζες (λ.χ Τράπεζα Πειραιώς) θεωρούν ότι, ένα ποσοστό 30-40% θα μειώνει το ρίσκο που θα αναλαμβάνει η Τράπεζα με ένα ύψος συνολικής επένδυσης 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς, οι στόχοι της Τράπεζας είναι να παρέχει ενδιάμεση χρηματοδότηση, μέχρι να ενεργοποιηθεί το Ταμείο προκειμένου οι επιχειρήσεις να ξεκινήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια νωρίτερα.
Επιπλέον, η Τράπεζα θα προσφέρει την τεχνογνωσία για την αξιολόγηση και συμβουλές προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενω με βάση και το σχέδιο που παρουσιάστηκε χθες από την διοίκηση (πιστωτική επέκταση 10 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια) ένας τρίτος στόχος είναι η χρηματοδότηση μεγάλων και μικρότερων συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Κλειδί οι ταμειακές ροές

Κλειδί για την χρηματοδότηση των έργων είναι φυσικά οι ταμειακές ροές των επενδυτικών σχεδίων.
Στα έργα τα οποία παράγουν από μόνα τους έσοδα δεν θα υπάρχει πρόβλημα καθώς θα αποπληρώνεται το δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και το τραπεζικό δάνειο.
Για όσα έργα επίσης προβλέπονται ροές από το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων επίσης θα προχωρήσουν.
Αρκετά, όμως, από τα επενδυτικά σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα έχουν άμεσα έσοδα (λ.χ ψηφιακές δεξιότητες), γι αυτό ορισμένα τραπεζικά στελέχη θεωρούν οτι, αυτά είναι καλύτερο να χρηματοδοτηθούν μέσω επιχορηγήσεων.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης