Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Χρηματοδότηση γέφυρα από Reggeborgh σε Άκτωρ μέχρι την ΑΜΚ - Οι πυλώνες για την ανάκαμψη της κατασκευής

Ελλάκτωρ: Χρηματοδότηση γέφυρα από Reggeborgh σε Άκτωρ μέχρι την ΑΜΚ - Οι πυλώνες για την ανάκαμψη της κατασκευής
Η ενδιάμεση χρηματοδότηση θα γίνει μέσω ομολόγου μέχρι την δρομολογούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου
Σχετικά Άρθρα

Ενδιάμεση χρηματοδότηση στην Ακτωρ μέσω ομολόγου από τους Ολλανδούς της Reggeborgh, αποκάλυψε πριν από λίγο ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ελλακτωρ, Άρης Ξενόφος.
Η ενδιάμεση χρηματοδότηση (πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι περί τα 50 εκατ ευρώ) θα γίνει μέσω ομολόγου μέχρι την δρομολογούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες του κατασκευαστικού βραχίονα του Ομίλου.
Nα σημειωθεί ότι από τα 120,5 κατ ευρώ της δρομολογούμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τα 100 εκατ. ευρώ θα διοχετευτούν στην κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων της Ακτωρ.
Συγκεκριμένα, 45 εκατ. ευρώ θα καλύψουν εγγυήσεις για την αποχώρηση από διεθνείς συμπράξεις και ζημιογόνα projects. 55 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων πληρωμών προς την ελληνική αγορά, ενώ τα 20,5 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν από την Ελλάκτωρ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Υπενθυμίζεται ότι στο α’ τρίμηνο του 2021 η Ελλάκτωρ παρείχε στη Άκτωρ γραμμή χρηματοδότησης, ύψους 13 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Ξενόφος κάλεσε τους μετόχους να λάβουν μέρος στη γενική συνέλευση και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Το ενδιαφέρον, ωστόσο, των επενδυτών εστιάστηκε στην περίπτωση που δεν εγκριθεί ή δεν καλυφθεί η ΑΜΚ της Ελλάκτωρ.
Μάλιστα, σχετική ερώτηση για το θέμα αυτό απήυθυνε στη διοίκηση του Ομίλου η Αmbrosia Capital:
Τι δηλαδή θα γίνει στην περίπτωση που δεν εγκριθεί ή δεν καλυφθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τι θα κάνουν οι βασικοι μέτοχοι πλην των Ολλανδών.
Σε απάντηση ο κ. Ξενόφος τόνισε:
«Είμαστε πεπεισμένοι πως το μέγεθος της ΑΜΚ αντανακλά τις ανάγκες του ομίλου και έχουμε την αίσθηση ότι θα τύχει θετικής αποδοχής από τους μετόχους.
Έχουμε δυνατή βάση μετόχων και πιστεύουμε πως θα μας στηρίξουν στην επικείμενη γενική συνέλευση.
Το 2021 πιστεύουμε ότι η κατασκευή θα είναι break even σε EBITDA και θετικές ταμειακές ροές».
Όπως έγινε γνωστό, στόχος του Ομίλου είναι να εστιάσει σε έργα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία ενώ προσανατολίζεται και στον τερματισμό των μη κερδοφόρων δραστηριοτήτων του σε χώρες του εξωτερικού.

Περικοπές 98 εκατ ευρώ μέχρι το 2023 - Επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών με προμηθευτές

Τα σενάρια περί πώλησης της Ακτωρ διέψευσε η διοίκηση του Ομίλου, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο της είναι η πλήρης στήριξη της θυγατρικής, ενώ όπως ειπώθηκε ο Όμιλος έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει έργα. Στόχος για την Ακτωρ είναι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της, η σταθεροποίηση της απόδοσης καθώς και η επιστροφή σε θετικές ταμειακές ροές μέχρι το τέλος του 2021.
Παράλληλα όπως ειπώθηκε μετά την ολοκλήρωση της δρομολογούμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, είναι πιαθνή και η περαιτέρω κεφαλαιακή ενίχυση της Άκτωρ μέσω των τραπεζών.
Τέλος, η διοίκηση της Ελλάκτωρ εξήγγειλε και περικοπές ύψους 98 εκατ. ευρώ μέχρι το 2023, τα οποία θα προέλθουν από την επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών με τους προμηθευτές, από περικοπές σε μισθούς, εξορθολογισμό των δαπανών καθώς και μέσω ενός σχεδίου εθελούσιας εξόδου εργαζομένων για το οποίο δεν δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης