Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Προσοχή - Χωρίς συμφωνία μετόχων δεν μπορεί να υλοποιηθεί ΑΜΚ στον Ελλάκτωρ – Εννιά σκληρές αλήθειες

Προσοχή - Χωρίς συμφωνία μετόχων δεν μπορεί να υλοποιηθεί ΑΜΚ στον Ελλάκτωρ – Εννιά σκληρές αλήθειες

Τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα… με συμφωνία κερδίζουν όλοι και κερδίζουν πολλά - Χωρίς συμφωνία θα χάσει κυρίως η Reggeborgh και θα εγκλωβιστεί σε καθοδικό σπιράλ ο Ελλάκτωρ…

 

Σχετικά Άρθρα

Ορισμένες σκληρές αλήθειες πρέπει να επισημανθούν για τον Ελλάκτωρ ο οποίος έχει ανακοινώσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 2 Απριλίου 2021 με βασικό θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 120,5 εκατ ευρώ στα 0,90 ευρώ.
Η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της Ελλάκτωρ είναι 1,42 ευρώ.
Στο ιδανικό σενάριο που τα δύο βασικά μπλοκ μετόχων συμφωνήσουν δηλαδή οι ολλανδοί της Reggeborgh και οι εφοπλιστές της Greenhill τότε και η αύξηση θα υλοποιηθεί και η αποτίμηση της Ελλάκτωρ θα μπορούσε να φθάσει στα 2,5 με 3 ευρώ ανά μετοχή σε βάθος χρόνου.
Ορισμένοι εικάζουν ότι εάν επέλθει συμφωνία και όλα εξελιχθούν ήρεμα, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η αποτίμηση του Ελλάκτωρ από 304 εκατ θα μπορούσε να φθάσει το 1 δισεκ. ευρώ.
Πλέον εάν θα υπάρξει συμφωνία εναπόκειται στην Reggeborgh, αυτή θα πρέπει να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις.
Τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα… με συμφωνία κερδίζουν όλοι και κερδίζουν πολλά.
Χωρίς συμφωνία θα χάσει κυρίως η Reggeborgh και θα εγκλωβιστεί σε ένα καθοδικό σπιράλ ο Ελλάκτωρ…
Η Reggeborgh
εκβίασε - εντός ή εκτός εισαγωγικών - τον Γιώργο Περιστέρη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και αποχωρεί από αυτό τον μεγάλο και υγιέστατο όμιλο την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κέρδος 150 εκατ ευρώ ή συνολικό τίμημα 357 εκατ αλλά οι ολλανδοί δεν είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν τόσα κεφάλαια στον Ελλάκτωρ.

Ποιες οι σκληρές αλήθειες;

1)Η αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ είναι απαραίτητη για να καλυφθούν υποχρεώσεις 45 εκατ στο εξωτερικό και 55 εκατ στην Ελλάδα.
Η αύξηση κεφαλαίου πρέπει απαραιτήτως να υλοποιηθεί ώστε να μπορέσει ο Ελλάκτωρ – ο Άκτωρ συγκεκριμένα - να κλείσει όλες τις παρελθούσες εκκρεμότητες και να εισέλθει δυναμικά στον ανταγωνισμό.

Οι εφοπλιστές ζητούν συμμετοχή στην διοίκηση

2)Οι μέτοχοι, τουλάχιστον οι βασικοί από την μια η Reggeborgh με άμεσο ποσοστό 14,75% και συνολικά άμεσα και έμμεσα με 38% και από την άλλη η Invesco – Greenhill με 30% (ατύπως προσθέτουμε και το ποσοστό του Διαμαντίδη 4,9%).
Το άθροισμα αυτών είναι 68%.
Μέχρι τώρα θετικοί για την υλοποίηση της αύξησης είναι η Reggeborgh και οι εφοπλιστές αλλά οι εφοπλιστές ζητούν να έχουν ρόλο στις εξελίξεις, ρόλο στην διοίκηση και αυτό είναι εύλογο και προφανές.
Θα πρέπει να προσθέσουμε μικρομετόχους και αμοιβαία κεφάλαια τραπεζών 3,8% που είχαν ψηφίσει υπέρ της αύξησης κεφαλαίου, τον ΕΦΚΑ με ποσοστό 0,90% θα μπορούσε δηλαδή να υπάρχει απαρτία της τάξης του 76% με 78%.
H πλευρά των εφοπλιστών θεωρεί – και ακριβώς έτσι είναι – ότι δεν εκπροσωπείται από το διοικητικό σχήμα που προτάθηκε και διοικεί τον Ελλάκτωρ την τρέχουσα περίοδο.
Γνωρίζει πολύ καλά η διοίκηση ότι αποφάσισαν να δουν την πλευρά των εφοπλιστών, τώρα που διέγνωσαν ότι δεν βγαίνει η αριθμητική στην Γενική Συνέλευση…. μέχρι πρότινος θεωρούσαν τους εφοπλιστές… αστείους.
Οι εφοπλιστές δεν είναι αστείοι αντιθέτως είναι πολύ – πολύ σοβαροί, αυτό δείχνουν οι μετρημένες κινήσεις τους. 
Για την πλευρά της Reggeborgh… κόκκινο πανί είναι ο Εξάρχου πρώην CEO του Άκτωρ.
Το διοικητικό συμβούλιο του Ελλάκτωρ… δεν είναι αντιπροσωπευτικό και το ξέρει η αγορά και το γνωρίζουν και οι ολλανδοί της Reggeborgh.
Η διοίκηση πρέπει μερικώς να αλλάξει.
Επίσης με βάση τα εταιρικά και χρηστά ήθη και όχι μόνο μπορεί ο Πρόεδρος μιας κατασκευαστικής εταιρίας, που τυγχάνει να είναι και ιδιοκτήτης άλλης κατασκευαστικής εταιρίας να συμμετέχει από κοινού σε διαγωνισμούς;
Τι διοικητικό σχήμα είναι αυτό;

Χωρίς συμφωνία Reggeborgh και Greenhill η αύξηση κεφαλαίου στον Ελλάκτωρ δεν εγκρίνεται στην Γενική Συνέλευση

3)Πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι χωρίς συμφωνία των δύο βασικών μπλοκ μετόχων δηλαδή της Reggeborgh από την μια και της Greenhill από την άλλη, η αύξηση κεφαλαίου δεν περνάει, δεν θα εγκριθεί από την Γενική Συνέλευση.
Εάν η χρηματιστηριακή αγορά διαγνώσει ότι δεν εγκρίνεται η αύξηση κεφαλαίου ο Ελλάκτωρ θα καταρρεύσει χρηματιστηριακά και ο Άκτωρ θα στηρίζεται μόνο στο δάνειο γέφυρα των 50 εκατ ευρώ.

Τι Reggeborgh… τι Καλλιτσάντσης

4)Αποτελεί οξύμωρο σχήμα αλλά 50 εκατ αύξηση είχε προτείνει και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης αλλά τότε δεν επικυρώθηκε η πρόταση του.
Το οξύμωρο είναι ότι η Reggeborgh θα δώσει δάνειο γέφυρα… 50 εκατ στον Ελλάκτωρ.
Τα 50 εκατ είναι το ποσό αναφοράς… τελικά.

5)Υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι το δάνειο γέφυρα των 50 εκατ η Reggeborgh θα το πάρει πίσω άμεσα μετά την αύξηση κεφαλαίου εάν υλοποιηθεί, δηλαδή θα αποπληρωθεί από τα κεφάλαια της αύξησης κεφαλαίου

Αίνιγμα η απαρτία και η αριθμητική

6)Για να μπορέσει να υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει ένα ικανό ποσοστό των παρόντων μετόχων στην Γενική Συνέλευση να ψηφίσει υπέρ της αύξησης κεφαλαίου.
Αυτό το ικανό ποσοστό εφόσον υπάρχει απαρτία δηλαδή ποσοστό άνω του 67% άνω της καταστατικής πλειοψηφίας δηλαδή ορίζεται από τον νόμο με βάση τα 2/3 δηλαδή 66% επί των παρευρισκομένων μετόχων της Γενικής Συνέλευσης.

Εάν υπάρχει απαρτία με το 68% των μετόχων χρειάζεται το 45% των παρευρισκομένων μετόχων να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης
Εάν υπάρχει απαρτία του 70% των μετόχων χρειάζεται το 46,62% των παρευρισκομένων μετόχων να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης
Εάν υπάρχει απαρτία του 75% των μετόχων χρειάζεται το 50% των παρευρισκομένων μετόχων να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης
Εάν υπάρχει απαρτία του 78% των μετόχων χρειάζεται το 52% των παρευρισκομένων μετόχων να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης
Εάν υπάρχει απαρτία του 80% των μετόχων χρειάζεται το 53,3% των παρευρισκομένων μετόχων να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης

Π.χ. με 75% συμμετοχή στην Γενική Συνέλευση σημαίνει 50% να ψηφίσουν υπέρ αλλά η διαφορά μεταξύ 50% και 75% είναι 25% και η πλευρά των εφοπλιστών της Greenhill και του Διαμαντίδη (Marmaras, Delta Tanker) είναι περίπου 30%.
Μάλιστα αναφέρεται ότι οι εφοπλιστές έχουν αγοράσει ποσοστό επιπλέον 2,8% με 3% και το κατέχουν τρίτοι επενδυτές.
Οπότε συγκεντρώνεται το 33%.
7)Εάν υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου είναι αδύνατο η Reggeborgh να εξασκήσει την option του Λεωνίδα Μπόμπολα.
Δεν μπορεί η αύξηση να υλοποιηθεί στα 0,90 ευρώ και η τιμή εξάσκησης του 12,55% που κατέχει ο Μπόμπολας στον Ελλάκτωρ να είναι πολλαπλάσια.
Στην περίπτωση που υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου ο Μπόμπολας είτε θα εξασκήσει τα δικαιώματα του εισφέροντας 15 εκατ είτε θα υποστεί αραίωση - απίσχναση εάν τα εξασκήσει μερικώς ή δεν τα εξασκήσει καθόλου.

Η Reggeborgh χωρίς δημόσια πρόταση… εάν εγκριθεί η ΑΜΚ

8)Χωρίς δημόσια πρόταση η Reggeborgh υπό συγκεκριμένο όρο
Εάν εγκριθεί από την Γενική συνέλευση η αύξηση κεφαλαίου, η Reggeborgh μέσω των αδιάθετων μετοχών θα ξεπεράσει την καταστατική μειοψηφία το 33% ίσως φθάσει το 38% με 40%.
Εάν εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου και υπάρξουν αδιάθετα, όπως αναμένεται, τότε το διοικητικό συμβούλιο το οποίο έχει διοριστεί από την Reggeborgh μπορεί να διαθέσει όλα τις αδιάθετες μετοχές της αύξησης στους ολλανδούς της Reggeborgh.
Με βάση την ελληνική νομοθεσία, εάν οι αδιάθετες μετοχές καλυφθούν από ένα μέτοχο και το ποσοστό ξεπεράσει το 33% δεν υποχρεούται σε δημόσια πρόταση.
Σε άλλη περίπτωση εάν ένας επενδυτής ξεπεράσει το 33% την καταστατική μειοψηφία υποχρεούται σε δημόσια πρόταση.
Στην περίπτωση που αποκτήσει ποσοστό άνω του 33% από αδιάθετες μετοχές αύξησης κεφαλαίου δεν υποχρεούται σε δημόσια πρόταση.

9)Εάν δεν εγκριθεί από την Γενική Συνέλευση του Ελλάκτωρ… ο Άκτωρ θα πουληθεί ή θα κλείσει ή θα συρρικνωθεί

Εάν δεν εγκριθεί από την Γενική Συνέλευση του Ελλάκτωρ η αύξηση κεφαλαίου, θα μπορούσε μετά την πάροδο μικρού διαστήματος να συγκληθεί νέα έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων για να προτείνει εκ νέου αύξηση κεφαλαίου.
Σε άλλη περίπτωση δεν θα υπάρχουν πολλές επιλογές, από το να πουληθεί ο Άκτωρ ή θα κλείσει αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι έσχατη λύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης