Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δοκιμάζεται το ΕΣΥ, με ραγδαία αύξηση διασωληνωμένων και εισαγωγών – Ανοδικά και οι θάνατοι, συνολικά 7.421 οι νεκροί

Δοκιμάζεται το ΕΣΥ, με ραγδαία αύξηση διασωληνωμένων και εισαγωγών – Ανοδικά και οι θάνατοι, συνολικά 7.421 οι νεκροί

Μεγάλη ανησυχία για τη συνεχή αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων αλλά και των εισαγωγών, εξέλιξη που δοκιμάζει τις αντοχές του ΕΣΥ

Σχετικά Άρθρα

(συνεχές upd) Εξαιρετικά ανησυχητική ήταν η επιδημιολογική εικόνα και το Σάββατο (20/3/2021), καθώς τα στοιχεία του ΕΟΔΥ επαναβεβαιώνουν πως η ραγδαία αύξηση διασωληνωμένων και εισαγωγών συνιστούν μία σκληρή δοκιμασία για το ΕΣΥ, που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.
Οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 672, ενώ οι 60 νέοι θάνατοι και σύνολο 7.421, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ θέτουν τις υγειονομικές αρχές της χώρας σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.
Από τα συνολικά 2.535 κρούσματα τα 1.237 εντοπίζονται στην Αττική και 252 στη Θεσσαλονίκη.
Στην Αχαΐα καταγράφηκαν 138 κρούσματα Covid.
Η Αττική καταγράφει σχεδόν τα μισά κρούσματα της επικράτειας και ιδιαίτερα προβληματική είναι η κατάσταση στον Κεντρικό Τομέα Αθήνας με 318 κρούσματα.
Την εκτίμηση ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορυφή του παγόβουνου σε ότι αφορά την πανδημία και ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε παραπάνω από 70 νεκρούς την ημέρα, πριν έρθει η αποκλιμάκωση στα μέσα Απριλίου» εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος και εκτίμησε ότι «το κοντέρ στις ΜΕΘ θα σταματήσει γύρω στους 700-710 διασωληνωμένους κι εκεί θα σταματήσει η πίεση».
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, κατόπιν και των σχετικών εισηγήσεων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, προσπαθεί να διευκολύνει την τήρηση των μέτρων προστασίας από τους πολίτες, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα και να επιτευχθεί ακολούθως η πολυπόθητη αποσυμφόρηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Στο μεταξύ, άκαρπη απέβη η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ.
Στόχος παραμένει η αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Μόσιαλος: Με μικρά βήματα το άνοιγμα, οι παγίδες με τα self tests

Στα τελευταία μέτρα για την αντιμετώπιση του Covid υπάρχουν δόσεις μεγάλου ορθολογισμού τονίζει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του LSE Ηλίας Μόσιαλος.
Η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας των πολιτών από τις 18:00 στις 21:00 είναι σωστή κίνηση καθώς διαφορετικά συμπιέζεται η κινητικότητα σε πολύ μικρότερα χρονικά διαστήματα με αποτέλεσμα να έχουμε ενδεχομένως και μεγαλύτερα προβλήματα με την διασπορά του ιού, σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Όπως περιέγραψε, το «άνοιγμα» γίνεται με μικρά βήματα, πράγμα το οποίο είναι ορθό καθώς αυτή τη στιγμή πιέζεται εξαιρετικά το σύστημα υγείας, πράγμα που εάν συνεχιστεί ίσως μας οδηγήσει στο να μην αντέξει.
Από την στιγμή που ανοίγουν τα κομμωτήρια, θα μπορούσε να πει κανείς «γιατί δεν πάμε κι ένα βήμα παραπέρα» πρόσθεσε εξηγώντας πως θα μπορούσε να υπάρξει, κατά την εκτίμηση του, επαναλειτουργία του click away σε τοπικό επίπεδο, με την προϋπόθεση ότι τα καταστήματα έχουν πρόσβαση από δρόμο.
«Εάν ανοίξουν τα καταστήματα σε επίπεδο δήμου, χωρίς την μετακίνηση, για την μια πρώτη εβδομάδα και συνεχίζουμε να μετράμε ευλαβικά το τι συμβαίνει σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας θα μπορούσε μετά η κυβέρνηση να σκεφτεί την επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας» είπε συγκεκριμένα επισημαίνοντας εκτός των άλλων πως σε περιθώριο δύο εβδομάδων αλλάζουν επιπρόσθετα τα καιρικά φαινόμενα.
Όσον αφορά το «άνοιγμα» σε σχολεία και εστίαση εκτίμησε πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί με την προϋπόθεση πως αντέχει το σύστημα υγείας.
Αναλύοντας περαιτέρω τα του συστήματος υγείας, ο καθηγητής εκτίμησε πως χρειαζόμαστε πλέον ενιαία διοίκηση για το σύστημα υγείας.

Οι παγίδες των self tests

Την ίδια ώρα, στο περιθώριο των εξελίξεων με την απόφαση της κυβέρνησης για χορήγηση δωρεάν self tests για τον Covid στους πολίτες, υπογράμμισε πως αυτό ήταν κάτι το οποίο ζητούσε η επιστημονική κοινότητα επί μήνες εντούτοις επεσήμανε ενδεχόμενους - παγίδες για αυτά.
«Πέρα από την χρησιμότητα, που θα πούμε ναι, υπάρχουν δύο ερωτήματα» είπε συγκεκριμένα.
«Είναι αυτά τα τεστ αξιόπιστα;» διερωτήθηκε τονίζοντας πως αυτά θα πρέπει να γνωρίζουμε εάν αυτά έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ή άλλους αξιόπιστους οργανισμούς.
Ταυτόχρονα σημαντικό ερώτημα είναι και η εγκυρότητα τους, χωρίς ωστόσο να ανησυχεί όπως είπε για το ενδεχόμενο ψευδώς θετικών τεστ αφού μετά το self test γίνονται επανάληψη με μοριακά.
Από εκεί και πέρα, δήλωσε, το ερώτημα είναι εάν μας δίνουν πολλά ψευδώς αρνητικά και με αυτή την έννοια υπάρχει χαλαρότητα σε κάποιον που πάσχει από Covid και νομίζει ότι δεν πάσχει.
«Γνωρίζουμε επίσης ότι αυτά τα τεστ δεν είναι πολύ έγκυρα στους ασυμπτωματικούς, πιθανώς και στους προσυμπτωματικούς» είπε παράλληλα και πρόσθεσε πως επίσης αυτά δεν είναι ιδιαιτέρως έγκυρα όταν το ιικό φορτίο δεν είναι πολύ αυξημένο, όπως επίσης τίθεται θέμα εγκυρότητας για όσους έχουν συμπτώματα και έχουν περάσει 5-7 ημέρες.

Κικίλιας: Δεν περισσεύει κανείς

«Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη» δήλωσε απόψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετά την επίσκεψη του στο Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» το οποίο εφημέρευε το Σάββατο (20/3/2021).
«Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, Διοικητές, νοσηλευτές και γιατροί δίνουν μια τεράστια μάχη.
Χθες, στην Αττική έγιναν 172 εισαγωγές περιστατικών Covid.
Θα δούμε πώς θα βγει η σημερινή εφημερία» συνέχισε στη δήλωση του ο υπουργός Υγείας και ευχαρίστησε όλους για τις συγκλονιστικές, όπως είπε, προσπάθειες τις οποίες κάνουν και πρόσθεσε ότι στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς.
«Τους ευχαριστώ όλους: τους ιατρούς και νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ., των στρατιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων που είναι όλοι σε αυτή τη μάχη.
Είναι πλέον ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που τους περιλαμβάνει όλους.
Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα και απ' όλους.
Αυτή τη μάχη θα τη δίνουμε καθημερινά, θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στις εφημερίες.
Θέλω να την κερδίσουν γιατί το αξίζουν οι συμπολίτες μας που έχουν προσπαθήσει πολύ για περισσότερο από έναν χρόνο», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη Κικίλια και γιατρών

Άκαρπη απέβη νωρίτερα η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ.
Πληροφορίες αναφέρουν, πως ο κ. Κικίλιας δεν έλαβε τις απαντήσεις που ανέμενε στην έκκλησή του για την ενίσχυση του ΕΣΥ, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των διασωληνωμένων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θεωρείται πολύ πιθανή η απόφαση για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, λόγω της έκτακτης κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας και ιδίως της Αττικής.
Υπενθυμίζεται πως χθες το απόγευμα έληξε η διορία του 48ωρου που είχε δώσει ο Βασίλης Κικίλιας στους ιδιώτες γιατρούς να δηλώσουν συμμετοχή συντασσόμενοι στο πλευρό των συναδέλφων τους στο ΕΣΥ.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας μόλις γύρω στους 60 γιατρούς είχαν ανταποκριθεί, δηλαδή πολύ λιγότεροι από τον αριθμό των 200 γιατρών και κυρίως παθολόγων, γενικών γιατρών, πνευμονολόγων και αναισθησιολόγων, που ζητούσε ο υπουργός Υγείας για να μην προχωρήσει σε επιστράτευση.

Τζανάκης: Την επόμενη βδομάδα θα αυξηθούν οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι - Από Απρίλιο η αποκλιμάκωση

Την εκτίμηση ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορυφή του παγόβουνου σε ότι αφορά την πανδημία και ότι η αποκλιμάκωση θα έρθει στα μέσα Απριλίου» εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Μιλώντας στον Σκάι ο καθηγητής υποστήριξε ότι «το κοντέρ στις ΜΕΘ θα σταματήσει γύρω στους 700-710 διασωληνωμένους κι εκεί θα σταματήσει η πίεση.
Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα δούμε παραπάνω από 70 νεκρούς την ημέρα και μετά από 2-3 εβδομάδες θα μειωθεί η θνητότητα».
Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, θα υπάρξει μεγάλη αποκλιμάκωση από τα μέσα Απριλίου και μετά, πιθανότατα στα επίπεδο του Ιανουαρίου που είναι απόλυτα διαχειρίσιμα εκφράζοντας την πεποίθηση ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό και οι πολίτες θα μπορέσουν να πάνε στα χωριά τους.

Καλό μέτρο τα rapid test

Σε ό,τι αφορά στα self test για όλους τους πολίτες που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης σημείωσε ότι «ίσως είναι το σωστότερο από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν». Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν αρκεί ο πολίτης να κάνει το τεστ, αλλά θα πρέπει με κάποιο τρόπο να το επικοινωνήσει σε ένα κεντρικό σύστημα καταγραφής υπάρξει επιδημιολογική επιτήρηση. «Κάποιος που ανακαλύπτει ότι είναι θετικός, πρέπει να κάνει εξέταση με PCR ή rapid test σε υγειονομική δομή ώστε να δηλωθεί το κρούσμα και να λάβει κατάλληλες πληροφορίες και να γίνει ιχνηλάτηση στο περιβάλλον του. Χρειάζεται σχεδιασμός», ανέφερε.

Καπράβελος: Χρειαζόμαστε γιατρούς να συνδράμουν στο ΕΣΥ

Με ανακούφιση υποδέχτηκε και ο Διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες εστιάζοντας στην αύξηση των τεστ και της ανίχνευσης των κρουσμάτων.
«Ακούσαμε με μεγάλη ανακούφιση την επίταση των εμβολιασμών, την αύξηση των τεστ και της ανίχνευσης, τα οποία θα μας δώσουν τη δυνατότητα να απομονώνουμε έγκαιρα το κρούσμα και επιτέλους άνοιξε αυτή η συζήτηση περί άρσης των καθολικών, οριζόντιων μέτρων. Εφόσον ακολουθήσουμε αυτή τη στρατηγική, με βάση το γεγονός ότι η πανδημία τον Απρίλιο αρχίζει να υποχωρεί, η ανθρώπινη δραστηριότητα θα είναι ανοιχτή σε όλα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ιδιώτες γιατροί να συνδράμουν το εθνικό σύστημα υγείας. «Έχουμε αυτή τη στιγμή ανάγκη μεγάλης βοήθειας για να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες. Ωστόσο, η αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα δεν μπορεί να γίνει αιφνιδιαστικά. Έπρεπε να γίνει βάσει σχεδίου», επισήμανε ο κ. Καπραβέλος.
Όπως εξήγησε, η τάση της πανδημίας είναι αυξητική, παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών και οι ΜΕΘ πλέον γεμίζουν.
«H εφημερία του ΑΧΕΠΑ έφτασε τις 45 εισαγωγές, εμείς στο Παπανικολάου προχθές είχαμε 38. Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι ακόμα διαχειρίσιμη», πρόσθεσε.

Τι ισχύει από 20/3:

• Επέκταση ωραρίου μετακίνησης (από σήμερα) έως τις 21:00 όλες τις μέρες, σε όλη την επικράτεια
• Άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων
• Λειτουργία κομμωτηρίων με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων
• Διευκόλυνση ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης
Ακόμη:

  • Όλες τις ημέρες και σε όλη τη χώρα το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας θα είναι 21:00 έως 05:00, αρχής γενομένης από τις 20/3.
  • Επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής από τη Δευτέρα 22/3 και εκτός δήμου, κατόπιν ραντεβού στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής με αποστολή sms στο 13033 με την επιλογή 6 ή με την αντίστοιχη γνωστή γραπτή βεβαίωση (τύπου Β) και με το σχετικό αποδεικτικό του ραντεβού (SMS ή email) από τον πάροχο της υπηρεσίας.
  • Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων ως 3 άτομα, φυσικά με μάσκα και αποστολή SMS στον κωδικό 6.


Για τα πάρκα ισχύσει μετάβαση μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.

  • Τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.
  • Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με SMS στον κωδικό 6.

Εμβολιασμοί: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες – Ποιους αφορά

Άνοιξε χθες 19 Μαρτίου η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά της covid των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου - ομάδα Α.
Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών στις 26 Μαρτίου, και αρχές Απριλίου θα ανοίξει για τα άτομα της επόμενης ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών.
Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται οι πολίτες από 60 έως και 64 ετών, πολίτες άνω των 75 ετών και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.
Οι εμβολιασμοί, οι οποίοι θα αρχίσουν τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, αφορούν την ομάδα Α ατόμων υψηλού κινδύνου.
Στην ομάδα αυτή εντάσσονται όσοι αντιμετωπίζουν τα εξής νοσήματα:
1) Μεταμόσχευση: Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων. Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
2) Νεφρική ανεπάρκεια. Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
3) Κυστική ίνωση
4) Καρκίνος υπό αγωγή. Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία). Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.
5) Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού. Χρόνιο αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον (βάσει πιστοποίησης ασφαλιστικού φορέα). Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 < 30% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου. Διάμεση πνευμονοπάθεια
6) Σοβαρή καρδιακή νόσος. Πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (τους τελευταίους τρεις μήνες). Καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης <40% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου (συμπεριλαμβανόμενων μυοκαρδιοπαθειών, συγγενών καρδιοπαθειών, βαλβιδικής νόσου).Πνευμονική Υπέρταση
7) Σοβαρή ηπατική νόσος. Ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση.
8) Ανοσοκαταστολή. Αυτοφλεγμονώδεις/αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλη νόσος υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου – υψηλού κινδύνου. Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες HIV με CD4<200 κύτταρα/μL.
9) Άλλα νοσήματα. Σύνδρομο Down. Άλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος Ιατρού.

ΕΟΔΥ: 2.535 νέα κρούσματα και 60 θάνατοι στις 20/3

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid -19, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο (20/3/2021) ανέρχονται σε 2.535 εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 235.611 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.362 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid -19 είναι 60, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.421 νεκροί.
Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
thanatoi_1.JPG
exelixi_2.JPG1_3.JPG

kr_2.JPG

672 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 672 (66.7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι68έτη.
To 82.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.572 ασθενείς.
analogia_2.JPG
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 513 (ημερήσια μεταβολή +1.18%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 469 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι44έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι79έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).
ilikies_1.JPG

diaspora_3.JPGdekigmata.JPG
epiptosi_2.JPG
kabyles_2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης