Τελευταία Νέα
Διεθνή

EKT: Αύξηση κατά 50% της αξίας των ομολόγων που αγόρασε την εβδομάδα 15 - 19 Μαρτίου 2021

tags :
EKT: Αύξηση κατά 50% της αξίας των ομολόγων που αγόρασε την εβδομάδα 15 - 19 Μαρτίου 2021
Η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης αγόρασε ομόλογα αξίας 28 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα και πρόκειται για αύξηση 48% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και το μεγαλύτερο ποσό αγοράς ομολόγων από τις 4 Δεκεμβρίου 2020
Σχετικά Άρθρα

 Σε αύξηση του ρυθμού αγοράς ομολόγων κατά σχεδόν το ήμισυ προχώρησε την περασμένης εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενισχύοντας τις προσπάθειές της να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα και να πείσει τους δύσπιστους επενδυτές ότι θα έκανε ό,τι χρειάστηκε για να περιορίσει τις αποδόσεις των ομολόγων, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα του ΑΠΕ την Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021.

Τα στοιχεία

Η ΕΚΤ τελικά χρησιμοποίησε το «οπλοστάσιό» της μετά την ανακοίνωσή της στις 11 Μαρτίου 2021 ότι θα επιταχύνει το ρυθμό αγορά ομολόγων μέσω των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας κατά το επόμενο τρίμηνο ώστε να εξασφαλίσει τις ομαλές συνθήκες χρηματοδότησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις εν μέσω νέω πληγμάτων στην ευρωπαϊκή οικονομία εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων κατά της υγειονομικής κρίσης.

Η κεντρική τράπεζα της ζώνης του ευρώ αγόρασε ομόλογα αξίας 28 δισεκατομμυρίων ευρώ την περασμένη εβδομάδα (15 – 19 Μαρτίου) στο πλαίσιο του έκτακτων προγραμμάτων τόνωσης της οικονομίας .
Πρόκειται για αύξηση 48% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο ποσό αγοράς ομολόγων από τις 4 Δεκεμβρίου 2020.
Η πρόγραμμα έκτατης αγοράς περιουσιακών στοιχείων PEPP αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μέρος των αγορών ομολόγων, στα 21,05 δισεκατομμύρια ευρώ, αύξηση 50% σε εβδομαδιαία βάση.

Προσωρινό μέτρο

Οι επενδυτές θετουν εν αμφιβόλω την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει μια πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων ομολόγων στη ζώνη του ευρώ, η οποία αντανακλούσε σε μεγάλο βαθμό τις υψηλότερες προσδοκίες όσον αφορά την εξέλιξη των μεγεθών της ανάπτυξης και πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Klaas Knot, επικριτής της πολιτικής αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, δήλωσε τη Δευτέρα 22 Μαρτίου  ότι η επιτάχυση του ρυθμού αγοράς ομολόγων είναι προσωρικό μέτρο πολιτικής και αποσκοπεί μόνο στη μείωση του κόστους δανεισμού έως ότου διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξη και πληθωρισμός.

Σκιές

Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde προειδοποίησε ότι οι οικονομικές προοπτικές της ζώνης του ευρώ επισκιάστηκαν από την αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 και την επιβράδυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης