Τελευταία Νέα
Πολιτική

Άνοιγμα εμπορίου, εστίασης, σχολείων από 12 Απριλίου - Όλες οι ημερομηνίες και το δίλημμα για το Πάσχα

Άνοιγμα εμπορίου, εστίασης, σχολείων από 12 Απριλίου - Όλες οι ημερομηνίες και το δίλημμα για το Πάσχα
Μπορεί να έχουμε από 5 Απριλίου ένα μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου μέσω click away και στις 12 Απριλίου το κανονικό
Σχετικά Άρθρα

Κρίσιμη αναμένεται η εβδομάδα που διανύουμε αναφορικά με τη λειτουργία της αγοράς καθώς τα υψηλά κρούσματα του ιού και η ασφυκτική πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, μεταθέτουν τουλάχιστον μία εβδομάδα τις κυβερνητικές αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Αν και η κυβέρνηση αποφεύγει να δώσει δημοσίως συγκεκριμένες ημερομηνίες για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ωστόσο έχει «κλειδώσει» τα κρίσιμα διαστήματα του Απριλίου σύμφωνα με τα οποία θα ανοίξει το λιανεμπόριο, τα σχολεία, η εστίαση και η μετακίνηση πληθυσμού για το Πάσχα, με το τελευταίο να είναι, ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα απίθανο.
Οι προθέσεις θα φανούν μετά από διεξοδική σύσκεψη των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή 26/3 και αφού συζητηθούν εκτενώς τα επόμενα βήματα λαμβάνοντας υπόψη όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ημερών και τα μοντέλα διασποράς της πανδημίας.
Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν τις πρώτες μέρες του Απριλίου.

Οι δύο γραμμές για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Το βασικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι κυβερνητικοί παράγοντες θα πιέσουν για άνοιγμα είναι η 5η Απριλίου ή έστω ένα πρώτο δείγμα ανοίγματος μέσω του click away.
Όμως τα δεδομένα δεν είναι με το μέρος αυτού του σεναρίου.
Υπολογίζεται ότι από αύριο ο καιρός θα χαλάσει, οπότε αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μεγαλύτερη διασπορά του ιού μέσα στις οικείες και έτσι δεν θα μειωθούν τα κρούσματα του κορωνοιού.
Επίσης, θα χρειαστούν μέρες για να μετρηθεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων που άνοιξαν χθες 22/3.
Και το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και το πρώτο βήμα ανοίγματος δραστηριοτήτων θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό για να μην ξεφύγουν τα κρούσματα.
Ωστόσο το δεύτερο εναλλακτικό σενάριο είναι το κανονικό άνοιγμα του λιανεμπορίου 12 Απριλίου 2021 με τη χρήση του πενταψήφιου 13032 και με χρονικό περιορισμό 3 ωρών για κάθε ένα καταναλωτή την ημέρα. Ωστόσο, πολλοί από την κυβέρνηση λένε ότι το ένα σενάριο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη τον αποκλεισμό του άλλου.
Μπορεί να έχουμε από 5 Απριλίου 2021 ένα μερικό άνοιγμα μέσω click away και μετά το κανονικό.

Γυμνάσια και Λύκεια από 12/4 και 19/4 τα δημοτικά

Από εκεί και πέρα, το άνοιγμα των σχολείων υπολογίζεται γύρω στις 12 Απριλίου με το κυρίαρχο σενάριο να είναι άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων στις 12 με ένα σύστημα εναλλάξ.
Κάποιες μέρες μερικές τάξεις, τις υπόλοιπες κάποιες άλλες τάξεις.
Η επιστροφή των μαθητών στα Δημοτικά θα γίνει μετά από μία εβδομάδα, στις 19 Απριλίου και στην συνέχει αρχίζει η εβδομάδα του Πάσχα.
Για την εστίαση, εφόσον έχουμε μείωση των κρουσμάτων στα επίπεδα των 800 με 1000, ο στόχος παραμένει να ανοίξουν καφέ και εστιατόρια εντός τους Απριλίου σε εξωτερικούς χώρους, με πιθανή ημερομηνία το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, την εβδομάδα δηλαδή από 19/4 μέχρι 25/4.
Από το οικονομικό επιτελείο τονίζουν διαρκώς ότι δεν γίνεται η αγορά να χάσει και άλλη εορταστική περίοδο.
Χάθηκαν οι αγορές τα Χριστούγεννα, χάθηκαν οι εκπτώσεις και από το Φεβρουάριο χάθηκε η δυνατότητα ακόμα και για click away…
Γι’ αυτό, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να μην είναι κλειστή η αγορά και η εστίαση το Πάσχα εκ πρώτης.

Το μεγάλο δίλημμα της μετακίνησης το Πάσχα

Η δεύτερη πιο σοβαρή ανησυχία για την κυβέρνηση είναι η μετακίνηση από νομό σε νομό τις πασχαλινές ημέρες.
Παρόλο που εκ πρώτης κάποιοι βάζουν ως πιθανό σενάριο να επιτραπεί η μετακίνηση από 26 Απριλίου Μεγάλη Δευτέρα, το δίλημμα είναι μήπως έτσι μεταφερθεί ο ιός από τα αστικά κέντρα στην επαρχία.
Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα διότι η επαρχία δεν έχει το σύστημα υγείας που έχει η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη για να εισάγει πολλούς ασθενείς με COVID 19.
To Μαξίμου έχει χωριστεί στη μέση.
Κάποιοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να ρισκάρουμε ώστε να μην κινδυνεύσει η 10η Μαΐου που συνάγεται ως μέρα ολικής επαναφοράς της οικονομίας.
Αυτό περνάει από το να μην επιτραπεί η μετακίνηση και να μείνει μόνο ανοικτή η αγορά και η εστίαση, αλλά όχι Πάσχα στα χωριά. Υπάρχουν, όμως, και αυτοί που λένε ότι δεν γίνεται δεύτερο Πάσχα μακριά από τα χωριά και τους συγγενείς.
Θα έχει πολύ μεγάλη φθορά για την κυβέρνηση και θα προστεθεί στην ήδη μεγάλη φθορά που έχει δημιουργηθεί.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης