Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο «εθνικισμός των εμβολίων» απειλεί την ανθρωπότητα - Άρθρο του Carl Bildt

Ο «εθνικισμός των εμβολίων» απειλεί την ανθρωπότητα - Άρθρο του Carl Bildt

Γιατί η ανθρωπότητα κινδυνεύει να χάσει τον πόλεμο με τον κορωνοϊό

Σχετικά Άρθρα
H ανθρωπότητα κινδυνεύει να χάσει τον πόλεμο με τον κορωνοϊό, προειδοποιεί o Carl Bildt, πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο Project Syndicate, ο Bildt υποστηρίζει ότι καθώς ο «εθνικισμός των εμβολίων» εντείνεται. η παγκόσμια προσπάθεια για τον τερματισμό της πανδημίας , βρίσκεται σε κίνδυνο.
Όπως σημειώνει, από τα μέσα Μαρτίου, ο κορωναϊός έχει μολύνει περίπου 120 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, προκαλώντας περίπου 2,6 εκατομμύρια θανάτους. Αν και αυτά είναι τεράστια στοιχεία, αντιπροσωπεύουν απλώς ένα κλάσμα του παγκόσμιου πληθυσμού, πράγμα που σημαίνει ότι η πανδημία έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει.

Τα καλά νέα

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, τα καλά νέα είναι η ιστορική και άνευ προηγουμένου προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης. Παρόλο που η εισαγωγή ενός νέου εμβολίου στα στάδια ανάπτυξης και έγκρισης διαρκεί συνήθως μια δεκαετία, οι φαρμακευτικές εταιρείες ολοκλήρωσαν τη διαδικασία σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη εγκρίνει τέσσερα εμβόλια COVID-19 για επείγουσα χρήση και άλλα είναι πιθανό να ακολουθήσουν σύντομα. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, νέοι φιλόδοξοι παγκόσμιοι μηχανισμοί για να διευκολυνθεί η ταχεία και δίκαιη διανομή εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Για παράδειγμα, από τον Απρίλιο του 2020, η Πρόσβαση του ΠΟΥ στο Accelerator COVID-19 Tools (ACT), που περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της καταπολέμησης της πανδημίας, βοήθησε στην αντιμετώπιση του ιού, διευκολύνοντας μία από τις ταχύτερα συντονισμένες παγκόσμιες προσπάθειες δημόσιας υγείας στην ιστορία . Και τώρα, η COVAX έχει ξεκινήσει την παράδοση εμβολίων σε τουλάχιστον 50 χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα σε όλο τον κόσμο (αν και οι αρχικές προμήθειες έχουν περιοριστεί στα αρχικά στάδια της παραγωγής εμβολίων).

Ο εθνικισμός των εμβολίων

Παρόλα αυτά, οι περισσότερες χώρες βρίσκονται «κολλημένες» στο εσωτερικό τους, παραβλέποντας την παγκόσμια σύνδεση που μας αφήνει όλους μας ευάλωτους έως ότου ο ιός εξαλειφθεί σε όλο τον πλανήτη.
Όπως άλλωστε τονίζει ο ΠΟΥ, κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς.
Ο Bildt προειδοποιεί για τον κίνδυνο οι νέες παραλλαγές της covid-19 να ματαιώσουν ή ακόμη και να εκτροχιάσουν ολόκληρη την προσπάθεια εμβολιασμού.
Όπως σημειώνει, προς το παρόν ασχολούμαστε με τις νέες παραλλαγές της Βρετανίας (B.1.1.7), της Νότιας Αφρικής (B.1.351) και της Βραζιλίας (P.1) και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πού θα εμφανιστεί η επόμενη. Όσο περισσότερο συνεχίζεται η πανδημία, τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχει ο ιός να αποκτήσει επικίνδυνες νέες μεταλλάξεις που θα του επέτρεπαν να ξεγελάσει  εμβόλια. Το ερώτημα δεν είναι εάν αλλά πότε. Επιπλέον, όταν εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις, πρέπει να προβλέψουμε ότι θα εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο αργά ή γρήγορα. Πρέπει τώρα να γνωρίζουμε ότι τα εθνικά σύνορα και η φυσική απόσταση προσφέρουν περιορισμένη προστασία, τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας.

Οι οικονομικές επιπτώσεις

Ο Carlt Bildt εξηγεί ότι εκτός από την προστασία μας έναντι της βιολογικής απειλής, μια ολοκληρωμένη, συντονισμένη παγκόσμια απόκριση, συμπεριλαμβάνει και μία σαφή οικονομική πτυχή.
Στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, τα δεινά μιας περιοχής θα γίνουν αισθητά και αλλού. Πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητήριο προειδοποιεί ότι, «η παγκόσμια οικονομία θα χάσει έως και 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια εάν οι κυβερνήσεις αποτύχουν να διασφαλίσουν την πρόσβαση της αναπτυσσόμενης οικονομίας στα εμβόλια COVID-19, το ήμισυ των οποίων θα αφορά προηγμένες οικονομίες.
Παρόμοια συμπεράσματα προκύπτουν από τις μελέτες των AND Europe και Eurasia Group.
Το κόστος της καταπολέμησης της πανδημίας πρέπει να εξεταστεί και από αυτή τη σκοπιά.
Το ACT Accelerator χρειάστηκε αρχικά 38 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2020-21. Η άνευ προηγουμένου κινητοποίηση πόρων από τις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα μεταξύ άλλων, έχει πλέον μειώσει το κενό χρηματοδότησης σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για ψίχουλα, σε σύγκριση με τις πιθανές απώλειες που εκτιμήθηκαν παραπάνω, για να μην αναφέρουμε τα τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη δαπανηθεί για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του 2021, σημειώνει ο Bildt.

Η μεγάλη απειλή

Ωστόσο, η απειλή του εθνικισμού εμβολίων είναι μεγάλη. Οι κυβερνήσεις υφίστανται έντονη εσωτερική πολιτική πίεση για να εξασφαλίσουν εμβόλια για τον πληθυσμό τους, πριν επιτρέψουν την αποστολή δόσεων αλλού. Και ορισμένοι, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν προμήθειες και παραδόσεις εμβολίων ως μέσο στην εξωτερική τους πολιτική. Ωστόσο, όσο δελεαστικός μπορεί να είναι ο εθνικισμός εμβολίων για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, είναι τελικά αυτοκαταστροφικός. Κάθε νέος περιορισμός περιορίζει αναπόφευκτα τη συνολική διάθεση και καθιστά πιο πιθανό τα εμβόλια να μην φτάσουν στα σημεία όπου χρειάζονται επειγόντως. «Περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε μια ανοιχτή παγκόσμια οικονομία. Και, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε πολιτικούς ηγέτες που συμπεριφέρονται σαν πολιτικοί και χωρίς τακτικισμούς», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, ο οποίος κάνει λόγο για μία ιστορική δοκιμασία για την ανθρωπότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης